Top Ad unit 728 × 90

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής: Βλέπουμε τo Δάσος ή το δένδρο;

 
 
του Αντιπρύτανη του ΤΕΙ Αθήνας Περικλή Λύτρα
Tα Τμήματα που δεν επιθυμούν την ένταξή τους στο νέο Πανεπιστήμιο θα παραμείνουν Τμήματα ενός μικρού ΤΕΙ και θα πρέπει κατά την άποψή μου να ενημερώσουν δημόσια τους φοιτητές/τριές

Από τον Μάιο του 2017 και χάριν στις συνεχείς άοκνες προσπάθειες του κ. Μπρατάκου Μιχαήλ τ. Προέδρου-Πρύτανη του ΤΕΙ Αθήνας και του κ. Βρυζίδη Λάζαρου Πρύτανη του ΤΕΙ Πειραιά, καθώς βεβαίως και του κ. Κώστα Γαβρόγλου, Υπουργού Παιδείας, ΄Ερευνας και Θρησκευμάτων, ο Πρωθυπουργός, κ. Αλέξης Τσίπρας εξήγγειλε τη δημιουργία του «Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής». ΄Εκτοτε ο Υπουργός Παιδείας και στη συνέχεια ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας, κ. Γεώργιος Αγγελόπουλος επιχείρησαν και προσπαθούν, να ολοκληρώσουν ένα πραγματικά πρωτοποριακό εγχείρημα.

Προς τούτοις το Υπουργείο εκτός των δηλώσεών του, των εξαγγελιών του και πολλών κοινών συσκέψεών του με τα ενδιαφερόμενα μέρη, συνέστησε μία 8μελή Επιτροπή, η οποία έχει ως έργο τη θεσμική ολοκλήρωση του νέου Πανεπιστημίου. Στην Επιτροπή αυτή συμμετέχουν ως μέλη μόνο τρία άτομα προερχόμενα από τα ΤΕΙ. Οι τρεις Πρυτάνεις, κ.κ. Μ. Μπρατάκος, Λ. Βρυζίδης και Ε. Καπετανάκης (ο πρώτος και ο τρίτος αφυπηρέτησαν την 31η Αυγούστου 2017 και αντικαταστάθηκαν στα Ιδρύματά τους από τον αρχαιότερο Καθηγητή), αλλά παραμένουν μέλη της Επιτροπής.

Η Επιτροπή αυτή, εδώ και αρκετό καιρό έχει προτείνει σχέδιο δημιουργίας του νέου «Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής» με μικρότερο αριθμό Τμημάτων από τα υπάρχοντα σήμερα στα δύο ΤΕΙ. Σήμερα υπάρχουν στο ΤΕΙ Αθήνας 27 τμήματα και στο ΤΕΙ Πειραιά 9 = 36 στο σύνολο. Για λόγους που έχουν σχέση με την ακαδημαϊκότητα, την αυτοδυναμία αλλά και την οικονομία κλίμακος φαίνεται, να περιορίζονται συνολικά σε 20-22 Τμήματα.

Η 8μελής αυτή Επιτροπή είναι η αρμόδια να δώσει τις τελικές εισηγητικές προτάσεις της προς το Υπουργείο Παιδείας, ΄Ερευνας και Θρησκευμάτων και ο αρμόδιος Υπουργός – σύμφωνα και με τον πρόσφατα ψηφισθέντα νόμο 4485/4-8-2017 – θα αποφασίσει οριστικά για το δέον γενέσθαι.

Τις τελευταίες ημέρες ορισμένα από τα Τμήματα του ΤΕΙ Αθήνας μέσω των εκπαιδευτικών και των φοιτητών/τριών τους αντιτίθενται στο πρωτοποριακό εγχείρημα δημιουργίας του νέου Πανεπιστημίου.

Οι λόγοι που επικαλούνται συνήθως είναι :

• η μοναδικότητα του Τμήματός τους,
• η χρησιμότητα του Τμήματός τους για την ελληνική κοινωνία,
• η αδυναμία συγχώνευσης με κάποιο ή κάποια άλλα Τμήματα λόγω διαφορετικών γνωστικών αντικειμένων,
• η ακαδημαϊκότητά τους και προσοντολογία του Ε.Π τους,
• οι συνδικαλιστικές πιέσεις που δέχονται από ορισμένα επαγγελματικά σωματεία.

Κάποια από τα Τμήματα αυτά πάντως παραβλέπουν και αποσιωπούν, κατά την άποψή μου, το γεγονός ότι, ή :

• δεν είναι αυτόνομα όπως απαιτεί ο νόμος, μη έχοντας τον απαιτούμενο αριθμό μελών Εκπαιδευτικού Προσωπικού,
• δεν έχουν τον προβλεπόμενο από το νόμο εκπαιδευτικό προσωπικό με τα απαιτούμενα ακαδημαϊκά προσόντα, ώστε να ανταποκρίνονται σε πανεπιστημιακό ίδρυμα,
• δεν είναι ενταγμένα ορθολογικά στη Σχολή που σήμερα ανήκουν,
• δεν θεραπεύουν γνωστικά επιστημονικά πεδία παγκοίνως αναγνωρισμένα σε διεθνή ή σε παγκόσμια κλίμακα από πανεπιστημιακά ιδρύματα,
• οι πρυτανικές αρχές του ΤΕΙ Αθήνας κατέβαλαν τους τελευταίους μήνες πολλές προσπάθειες στήριξης των θέσεών τους, πρότειναν και νέες τις οποίες και αρνήθηκαν ή αγνόησαν.

Επισημαίνεται πάντως, ότι η θέση του Υπουργείου, όπως εκφράστηκε από τον κ. Υπουργό και τον κ. Αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα στις πρυτανικές αρχές του ΤΕΙ Αθήνας στις 7 Σεπτεμβρίου και όπως ανακοινώθηκε μέσω και του Δελτίου Τύπου του Υπουργείου την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου τρέχοντος μηνός είναι η εξής :

«Κάποια Τμήματα που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις ώστε να αποτελέσουν Τμήματα του νέου Πανεπιστημίου, παραμένει ανοικτό το ενδεχόμενο να παραμείνουν Τμήματα ΤΕΙ. Σε αυτήν την περίπτωση το ΤΕΙ Αθήνας θα παραμείνει σε λειτουργία, ώστε να συνεχίσουν τα εν λόγω τμήματα απρόσκοπτα το έργο τους».

Σε όλους εκείνους που για οιονδήποτε λόγο αντιτίθενται στο πραγματικά πρωτοποριακό αυτό εγχείρημα, θα πρέπει να επισημανθεί, ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να ανακοπεί η εξελικτική πορεία 27 Τμημάτων (και 5 Εισαγωγικών σήμερα κατευθύνσεων μόνο στο ΤΕΙ Αθήνας) επειδή 3, 4 ή ακόμη και 5 Τμήματα προτιμούν να βλέπουν το δένδρο (τον μικρόκοσμό τους, ίσως κάποιες προσωπικές φιλοδοξίες, τις όποιες συνδικαλιστικές επιδιώξεις τους) και έτσι χάνουν το Δάσος (την Πανεπιστημιοποίηση), στην οποία η συντριπτική πλειοψηφία του ΤΕΙ Αθήνας προσβλέπει και ως εκ τούτου θα προχωρήσει μπροστά.

Όμως, τα Τμήματα που δεν επιθυμούν την ένταξή τους στο νέο Πανεπιστήμιο – κάτι που είναι απόλυτα δημοκρατικό τους δικαίωμα – πρέπει να γνωρίζουν, ότι θα παραμείνουν Τμήματα ενός μικρού ΤΕΙ και θα πρέπει κατά την άποψή μου να ενημερώσουν δημόσια τους φοιτητές/τριές τους για την απόφαση - επιλογή τους αυτή καθώς και για τις συνέπειες της.

Για τους λόγους αυτούς, καλώ όλες και όλους τους συναδέλφους να συνταχθούν χωρίς καμία χρονοτριβή στην κοινή αυτή προσπάθεια αναβάθμισης του Ιδρύματός μας, η οποία πιστεύω, ότι θα αποβεί επ’ ωφελεία όλης της ακαδημαϊκής μας κοινότητας.
 
 
  Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook & στο twitter
Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής: Βλέπουμε τo Δάσος ή το δένδρο; Reviewed by Τεχνολόγος Γεωπόνος on 10:00 π.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

All Rights Reserved by Γεωπόνος Τ.Ε. ''Τεχνολόγος'' © 2014 - 2015
Powered By Blogger, Designed by Sweetheme, Installed By Bloggertips

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.