ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

13 Οκτωβρίου η Παγκόσμια Ημέρα Λιπασμάτων


Στις 13 Οκτωβρίου γιορτάζουμε όλοι μαζί την Παγκόσμια Ημέρα Λιπασμάτων. Το λίπασμα είναι μια από τις σημαντικότερες ανακαλύψεις της εποχής μας που έχει συντελέσει καθοριστικά στη θρέψη του παγκόσμιου πληθυσμού, στην εξασφάλιση της επάρκειας των τροφίμων και στην παραγωγή ποιοτικών αγροτικών προϊόντων.

Ο μεγαλύτερος σταθμός στην ιστορία των λιπασμάτων είναι η σύνθεση της αμμωνίας από το άζωτο του αέρα, η γνωστή μέθοδος Ηaber – Bosch, που πραγματοποιήθηκε το 1908 και οι εφευρέτες της τιμήθηκαν με το Νόμπελ Χημείας. 

Η Παγκόσμια Ημέρα Λιπάσματος συμπίπτει με την επέτειο της ανακάλυψης της σύνθεσης της αμμωνίας. Η μέθοδος Haber-Bosch, σύμφωνα με το επιστημονικό περιοδικό Nature, αποκαλείται η σημαντικότερη εφεύρεση του 20ού αιώνα, καθώς "πυροδότησε την έκρηξη του πληθυσμού". Οι εξελίξεις δε που έχουν επιτευχθεί στον τομέα των λιπασμάτων τα τελευταία χρόνια τόσο σε τεχνολογικό και ερευνητικό επίπεδο όσο και σε επιχειρηματικό και βιομηχανικό είναι ραγδαίες, ενώ ο ρόλος που καλούνται να διαδραματίσουν τα λιπάσματα τις επόμενες δεκαετίες στη διατροφή του ανθρώπου θα είναι ιδιαίτερα σημαντικός.


Ο ΣΠΕΛ σε συνεργασία με όλους τους αντίστοιχους φορείς του εξωτερικού (ΙFA, Fertilizers Europe) που ασχολούνται με το λίπασμα επισημάνει ότι:

• Το 50% της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων δεν θα υπήρχε χωρίς τη χρήση λιπασμάτων
• Το 1960, 10 στρέμματα καλλιεργήσιμης γης εξασφάλιζαν τροφή για 2 ανθρώπους , ενώ το 2025 η ίδια έκταση καλλιεργήσιμης γης θα πρέπει να εξασφαλίζει τροφή για 5 ανθρώπους
• Κάθε λεπτό χάνονται 100 στρέμματα γεωργικής γης
• Ο παγκόσμιος πληθυσμός υπολογίζεται το 2025 να αυξηθεί 25%
• Η χρήση λιπασμάτων συμβάλλει στην αποτελεσματικότερη πρόσληψη θρεπτικών στοιχείων, με συνέπεια να μπορούν να αξιοποιηθούν και φτωχά, σε θρεπτικά, εδάφη
• Τα λιπάσματα εξασφαλίζουν στις καλλιέργειες υψηλότερες αποδόσεις, πιο υγιή φυτά και υψηλότερης διατροφικής αξίας αγροτικά προϊόντα
• Τα λιπάσματα είναι η Τροφή της Τροφής μας

Ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Λιπασμάτων συνοδεύεται με εκδηλώσεις σε όλο τον κόσμο, ενώ για αυτό το σκοπό έχει σχεδιαστεί και ειδική ιστοσελίδα (http://fertilizerday.com). Ο ΣΠΕΛ υποστηρίζει την πρωτοβουλία αυτή και συμμετέχει ενεργά στην προώθηση της Παγκόσμιας Ημέρας Λιπασμάτων.
 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook & στο twitter
13 Οκτωβρίου η Παγκόσμια Ημέρα Λιπασμάτων Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 7:15 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: