Top Ad unit 728 × 90

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Το οζον αλλαζει ακομη & την ποιοτητα του αμυλου της πατατας


του Νίκου Αβουκάτου
Το όζον είναι ο πλέον φωτοξικός ρύπος που προκαλεί οξειδωτικό στρες στα φυτά και αλλάζει τον μεταβολισμό τους με πολύ σημαντικές συνέπειες στην αγροτική παραγωγή. Στα ευαίσθητα είδη κηπευτικών κατατάσονται τα φυλλώδη λαχανικά, η ντομάτα και η πατάτα, στην οποία, μάλιστα, υπάρχει ακόμη και διαφοροποίηση της ποιότητας του αμύλου.

Η Ελένη Γουμενάκη, καθηγήτρια Λαχανοκομίας στο ΤΕΙ Κρήτης, κατά την εισήγησή της στο 28ο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας της Επιστήμης των Οπωροκηπευτικών (ΕΕΕΟ), που διοργανώνεται από το Τμήμα Γεωπονίας του ΑΠΘ, στη Θεσσαλονίκη, εξήγησε πόσο επηρεάζει την ευαισθησία των φυτών η ημερήσια διακύμανση του τροποσφαιρικού όζοντος.

«Μετά από έρευνες σε εργαστήρια καθώς και σε ανοιχτά καλλιεργούμενα πεδία με καταγεγραμμένες τις υπερβάσεις των ορίων του όζοντος, έχουμε αρκετά δεδομένα για τα οξειδωτικά επεισόδια και πώς αυτά επηρεάζουν την ανεκτικότητα των φυτών. Αυτό που διαπιστώσαμε είναι ότι η έκθεση στο όζον επηρεάζει τη γονιδιακή έκφραση των φυτών, τον καρπό, τους σπόρους και το ασκορβικό οξύ. Με το ασκορβικό οξύ τα φυτά προσπαθούν να αμυνθούν στο όζον».

Ακόμη, η κα. Γουμνάκη πρόσθεσε ότι «θα πρέπει να προβλέψουμε την επικινδυνότητα που έρχεται τα επόμενα χρόνια. Εμείς προσπαθούμε να βρούμε μηχανισμούς προσαρμογής των φυτών καθώς έρχονται ραγδαίες αλλαγές τα επόμενα χρόνια. Οι μηχανισμοί αυτοί αφορούν την επιλογή του γενετικού υλικού, τη διαφοροποίηση του χρόνου φυτεύσεων καθώς και καλλιεργητικές τεχνικές, συμπεριλαμβανομένων των αρδεύσεων και λιπάνσεων».

Οι ατμοσφαιρικοί ρύποι και η κλιματική αλλαγή απειλούν όσο ποτέ άλλοτε την παραγωγή τροφίμων. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Ευρώπη, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών το 2013, η οικονομική ζημία έφθασε στα 13 δισ. ευρώ στην αγροτική παραγωγή.

«Στην Ελλάδα αυτά τα ζητήματα δεν τα αγγίζουμε επαρκώς και δεν έχουμε έντονη παρουσία στα διεθνή forum», κατέληξε η κα. Γουμενάκη.
 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook & στο twitter
Το οζον αλλαζει ακομη & την ποιοτητα του αμυλου της πατατας Reviewed by Τεχνολόγος Γεωπόνος on 8:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

All Rights Reserved by Γεωπόνος Τ.Ε. ''Τεχνολόγος'' © 2014 - 2015
Powered By Blogger, Designed by Sweetheme, Installed By Bloggertips

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.