ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

“Προσκώμματα ” στην ''πανεπιστημοποίηση των ΤΕΙ''...


Τα πρώτα “αγκάθια” στην πανεπιστημοποίηση των ΤΕΙ ήρθαν στην επιφάνεια της 8μελούς Επιτροπής "Γαβρόγλου", η οποία συνεδρίασε παρουσία του υπουργού Παιδείας και του Νομικού Συμβούλου του κ. Φλογαίτη, ο οποίος συνέταξε το Προσχέδιο Νόμου. Οι ενστάσεις και οι προβληματισμοί κατατέθηκαν στην Επιτροπή από τον πρώην στενό συνεργάτη του υπουργού Παιδείας και νυν Πρόεδρο του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας και Ανθρωπίνου Δυναμικού, Καθηγητή του Τμήματος Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Σπύρο Γεωργάτο, ο οποίος είναι μέλος της οκταμελούς Επιτροπής.

Ο κ. Γεωργάτος στη συνεδρίαση της Επιτροπής έθεσε τους εξής προβληματισμούς και ενστάσεις:

ΠΡΩΤΟΝ: Τι θα γίνει με τα Προγράμματα Σπουδών για τα οποία δεν μπορεί να ενταχθούν σε Πανεπιστήμιο και ανέφερε χαρακτηριστικά συγκεκριμένα τμήματα.

ΔΕΥΤΕΡΟΝ: Τα Πανεπιστήμια που θα ενοποιηθούν με ΤΕΙ θα πρέπει να δεχθούν την εξίσωση των καθηγητών τους με το Εκπαιδευτικό Προσωπικό των ΤΕΙ;

ΤΡΙΤΟΝ: Ειπώθηκε ότι υπάρχει ενδεχόμενο προσφυγής στο ΣτΕ είτε από πανεπιστημιακούς για την εξίσωσή τους με το εκπαιδευτικό προσωπικό των ΤΕΙ είτε από εκπαιδευτικούς των ΤΕΙ που θα παραμείνουν ως εκπαιδευτικοί των ΤΕΙ, ενώ συνάδελφοί τους που κρίθηκαν με τις ίδιες διαδικασίες έγιναν Καθηγητές Πανεπιστημίου.

Τους παραπάνω προβληματισμούς του κ. Γεωργάτου φάνηκε να συμμερίζονται τα περισσότερα μέλη της Επιτροπής.

Επίσης τη συνεδρίαση της 8μελούς Επιτροπής απασχόλησαν τα εξής αναπάντητα , προς το παρόν, ζητήματα:

Α. Οι φοιτητές που εισήχθησαν σε ΤΕΙ , θα αποφοιτήσουν με πτυχίο Πανεπιστημίου ή θα φοιτούν σε Πανεπιστήμιο και θα αποφοιτούν με πτυχίο ΤΕΙ;

Β. Οι συμφοιτητές τους που τα ΤΕΙ στα οποία φοιτούν και δεν γίνουν Πανεπιστήμια θα αποφοιτήσουν με πτυχίο ΤΕΙ;

Τα παραπάνω θέματα καλείται να τεκμηριώσει ο Νομικός Σύμβουλος του υπουργού κ. Φλογαίτης και να αποτυπωθούν στο Προσχέδιο Νόμου το οποίο πρόκειται να ανακοινώσει ο υπουργός Παιδείας σε συνέντευξη τύπου προς τους εκπαιδευτικούς συντάκτες, την ερχόμενη Τρίτη.

Ποια είναι η Επιτροπή “Γαβρόγλου

1. Γεώργιος Αγγελόπουλος του Βασιλείου, Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, ως Πρόεδρος.

2. Τριαντάφυλλος Αλμπάνης του Αθανάσιου, Καθηγητής στο Τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Αναπληρωτής Πρύτανης Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

3. Σπύρος Γεωργάτος του Διονυσίου, Πρόεδρος Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας και Ανθρωπίνου Δυναμικού, Καθηγητής του Τμήματος Ιατρικής της Σχολής
Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

4. Νικολέττα Παϊσίδου του Χρήστου, Καθηγήτρια Νομικής Σχολής του ΑΠΘ, Πρόεδρος της Αρχής Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην
Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ).

5. Μιχάλης Μπρατάκος του Σωτηρίου, Καθηγητής στο Τμήμα Τεχνολογίας, Πρόεδρος ΤΕΙ Αθηνών.

6. Λάζαρος Βρυζίδης του Νικολάου, Καθηγητής και Πρόεδρος στο ΤΕΙ Πειραιά.

7. Λόης Λαμπριανίδης του Παναγιώτη, Καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και Γενικός Γραμματέας Ανάπτυξης
Στρατηγικής και Ιδιωτικών επενδύσεων του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης.

8. Ευάγγελος Καπετανάκης του Γεωργίου, Καθηγητής Σχολής Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων στο ΤΕΙ Κρήτης, Πρόεδρος του ΤΕΙ Κρήτης.

Απάντηση του Σπ. Γεωργάτου στο παραπάνω ρεπορτάζ

Με έκπληξη είδα δημοσίευμα στην έγκριτη ιστοσελίδα σας που μου αποδίδει -και μάλιστα αποκλειστικά- ορισμένες εκτιμήσεις/ερωτήματα σε ό,τι αφορά τη δημιουργία του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Όπως μπορούν να σας διαβεβαιώσουν και τα υπόλοιπα μέλη της Επιτροπής, ιδιαίτερα οι στνάδελφοι των ΤΕΙ, οι πληροφορίες που δημοσιεύετε δεν είναι ακριβείς.

Όντως ετέθη το θέμα Τμημάτων των ΤΕΙ που στη σημερινή τους μορφή δεν έχουν ισοδύναμο σε Πανεπιστήμιο της Ελλάδας ή του εξωτερικού. Αλλά αυτό δεν ετέθη μόνο από τον υποφαινόμενο, αλλά και από σχεδόν από το σύνολο της Επιτροπής. Και η κοινή μας απόφαση ήταν να αναζητηθεί λύση, συναινετικά, παραγωγικά και με προσήλωση στην ακαδημαϊκή ποιότητα.

Τα άλλα θέματα που αναφέρονται στο δημοσίευμά σας δεν ετέθησαν ούτε από το πρόσωπο που αναφέρετε, ούτε στη μορφή και την ένταση που υπονοείτε. Το πρόβλημα πιθανόν νομικών εμπλοκών δημιουργείται εκ των πραγμάτων σε κάθε εγχείρημα δημιουργίας ενός νέου θεσμού και πρέπει να εξετάζεται προκαταβολικά με μεγάλη προσχή. Αυτό ακριβώς το σημείο δικαιολογεί άλλωστε και την αρωγή που ζητήθηκε από τον κ. Φλογαϊτη και από άλλους νομικούς.

Κατά τ' άλλα, σας διαβεβαιώνω ότι τόσο εγώ όσο και οι υπόλοιποι συνάδελφοί μου, είχαμε μια εξαιρετική συνεργασία στα πλαίσια της Επιτροπής που σύντομα θα δώσει συγκεκριμένους καρπούς. Η προσήλωση όλων και ιδίως του Υπουργού -που είναι και ο ίδιος ακαδημαϊκός άνθρωπος- στους ακαδημαϊκούς κανόνες είναι αδιαπραγμάτευτη.

Λίγη υπομονή και σε λίγο θα είναι σε όλους φανερό τι ακριβώς κατάφερε η Επιτροπή μας!

Καθηγητής Σπύρος Γεωργάτος

Απάντηση του esos στον κ. Γεωργάτο

κε Γεωργάτο,

Στο ρεπορτάζ μας δεν αναφέρουμε πουθενά ότι υπήρξε ένταση ή διαφωνίες γιατί δεν υπήρξαν.

Οσον αφορά τις ενστάσεις και προβληματισμούς με την απάντηση που μας δίνεται αυτό που καταλαβαίνουμε είναι ότι μας επιβεβαιώνεται.

Σχετικά με την υπομονή που ζητάτε να κάνουμε σας διαβεβαιώνουμε πως δεν έχουμε καμία αγωνία για το διαδικαστικό, αλλά για το μέλλον των παιδιών μας .

Περιμένουμε όμως να λύσετε τα νομικά και ακαδημαϊκά ζητήματα που προκύπτουν αν και κατά την άποψή μας θα έπρεπε να λυθούν πριν ανακοινωθεί η ενοποίηση των Ιδρυμάτων.
 
 
 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook & στο twitter
“Προσκώμματα ” στην ''πανεπιστημοποίηση των ΤΕΙ''... Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 9:00 π.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: