Top Ad unit 728 × 90

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Το πρότυπο του νέου αγρότη στη Λήμνο


Για το νησί της Λήμνου δεν έχω αρκετές γνώσεις, ακόμη. Γνώρισα όμως έναν νέο επιστήμονα, επιχειρηματία, αγρότη, ο οποίος αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση ακόμη και για εκείνους που ασχολούνται ενδελεχώς τόσο με το νησί, όσο και με αυτό που λέμε «πρωτογενή τομέα». Ο Κωνσταντίνος Καραμόσχος είναι 26 ετών και περιμένει να ορκιστεί πτυχιούχος του Αλεξάνδρειου ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, του τμήματος Φυτικής Παραγωγής.

«Γέννημα – θρέμμα» Λημνιός και πρότυπο νέου αγρότη που δίνει καθημερινό πραγματικό αγώνα, όχι μόνο με τις καιρικές συνθήκες και το άγονο έδαφος του νησιού, αλλά και με τη γραφειοκρατία.Όσο σπούδαζε ταυτόχρονα εργαζόταν. Για την ακρίβεια εργαζόταν σκληρά στα θερμοκήπια παραγωγής λαχανικών που είχε ο πατέρας του από το 1985. Ο ίδιος εξέλιξε την «αγροτική» επιχείρηση, με προσωπική εργασία αλλά και εφαρμόζοντας καινοτομίες.

Εκείνος είναι διαρκώς στα θερμοκήπια, κάνει τις διανομές των προϊόντων, αναζητά αγοραστές αλλά και προγράμματα στα οποία θα μπορούσε να ενταχθεί, προκειμένου να επεκτείνει ακόμη περισσότερο τη γεωργική του δραστηριότητα, πάντα στη Λήμνο, αψηφώντας τις δυσκολίες.

Όταν μιλάει για τα θερμοκήπιά του και κυρίως όταν περιγράφει πώς θα ήθελε να επεκτείνει την επιχείρησή του και τις καλλιέργειές του, τα μάτια του λάμπουν. «Έχουμε κάνει μελέτη για 5 στρέμματα θερμοκήπιο για καλλιέργεια ντομάτας όλο τον χρόνο και όχι εποχιακά, όπως είμαστε αυτή τη στιγμή. Δυστυχώς τα Σχέδια Βελτίωσης που περιμένουμε να ανοίξουν δεν μας αφήνουν να κάνουμε την επένδυση που θέλουμε, αλλά να κάνουμε κάτι πιο μικρό», αναφέρει στην ThessNews ο Κωνσταντίνος Καραμόσχος.Οι σπουδές σου στο συγκεκριμένο τμήμα ήταν κάτι που το επεδίωξες ή προέκυψε;

Επεδίωξα να σπουδάσω την επιστήμη της Γεωπονίας, γι’ αυτό άλλωστε στο μηχανογραφικό που είχα κάνει μετά τις πανελλαδικές εξετάσεις δήλωσα μόνο Γεωπονικές Σχολές και τίποτα άλλο.

Πόσα χρόνια ασχολείται η οικογένειά σου με τον πρωτογενή τομέα και με ποιους τρόπους;

Την αρχή την έκανε ο πατέρας μου το 1985 σε θερμοκήπια ξύλινης κατασκευής, για να καλλιεργήσει λαχανικά. Με τη βοήθεια από προγράμματα Αγροτικής Ανάπτυξης, τα εκσυγχρόνισε και τα επέκτεινε και από 2 στρέμματα ξύλινης κατασκευής έφτασε στα 7 στρέμματα μεταλλικής κατασκευής. Μεγάλωσα μέσα στα θερμοκήπια, αν και στην παιδική μου ηλικία δεν ήθελα να πηγαίνω, όμως με έπαιρνε ο πατέρας μου με το ζόρι. Αυτό άλλαξε από το 2009 που τελείωσα το λύκειο και άρχισα σιγά σιγά να πηγαίνω από μόνος μου και τώρα που είμαι 26 χρονών δεν φεύγω καθόλου από τα θερμοκήπια.Τι κάνεις σήμερα στη Λήμνο;

Από το 2014 που επέστρεψα μόνιμα στη Λήμνο ανέλαβα την επιχείρηση και όλες τις ευθύνες που έχει. Έχουμε 7 στρέμματα θερμοκήπιο με κάλυψη από μαλακό πλαστικό(νάιλον), στο οποίο καλλιεργούμε λαχανικά με τη μέθοδο της Υδροπονίας. Καλλιεργούμε 3 στρέμματα ντομάτα, 3 στρέμματα αγγούρι, ½ στρέμμα μελιτζάνα και ½ στρέμμα πιπεριά. Καλλιεργώ σύμφωνα με τα πρότυπα της ολοκληρωμένης καλλιέργειας, απλά δεν έχω ακόμη κάποια πιστοποίηση. Ακόμα στα θερμοκήπια χρησιμοποιούμε ωφέλιμα έντομα, τα οποία τα χρησιμοποιούμε για να τρώνε τα έντομα που μου κάνουν ζημιά στα φυτά και έτσι έχουμε μειώσει πάρα πολύ τη χρήση των εντομοκτόνων. Για τη γονιμοποίηση της ντομάτας χρησιμοποιούμε μέλισσες και συγκεκριμένα βομβίνους, οι οποίοι επισκέπτονται τα ώριμα λουλούδια, τα τσιμπάνε και γίνεται η γονιμοποίηση χωρίς να χρησιμοποιούμε ορμόνες καρπόδεσης. Ακόμα τα φυτά χρειάζονται κάποια περιποίηση, αυτή είναι το τύλιγμα των φυτών σε ένα σπάγκο, ώστε να μην έρπουν στο έδαφος, η αφαίρεση τον μασχαλιαίων οφθαλμών, το κλάδεμα στα λουλούδια ώστε να έχουμε τον επιθυμητό αριθμό καρπών ανά ταξικαρπία, την αφαίρεση των γερασμένων φύλλων και διάφορες άλλες εργασίες.

Τα αδέλφια σου έχουν τον ίδιο στόχο;

Στα αδέρφια μου δεν αρέσουν τα θερμοκήπια, έρχονται γιατί πρέπει να έρθουν.Ποιες είναι οι καινοτομίες που εφαρμόζεις;

Η υδροπονία από μόνη της είναι μια καινοτομία. Ακόμα η χρήση ωφέλιμων εντόμων και βομβίνων για τη γονιμοποίηση είναι και αυτή μια καινοτομία. Στο κομμάτι της υδροπονίας, επειδή είναι ένας αρκετά δύσκολος τρόπος καλλιέργειας που δεν συγχωρεί λάθη, συνεργαζόμαστε με την εταιρεία DKG GROUP, που έχει έδρα στη Θεσσαλονίκη, μου δίνουν τις συνταγές θρέψεις για την κάθε καλλιέργεια, τα υποστρώματα στα οποία καλλιεργώ καθώς επίσης και καλλιεργητικές συμβουλές, κ.ά. Στο κομμάτι των ωφέλιμων εντόμων συνεργαζόμαστε με την Koppert Hellas που έχει έδρα στην Αθήνα και με τη βοήθεια του αντιπροσώπου της κάνουμε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα φυτοπροστασίας για την κάθε καλλιέργεια.

Πόσους εργαζόμενους απασχολείς;

Στην επιχείρησή μας απασχολούμε 4-5 άτομα κάθε χρόνο. Τα δύο άτομα είναι μόνιμο προσωπικό και τα υπόλοιπα εποχιακά. Το προσωπικό που δουλεύει είναι αλλοδαποί, δυστυχώς οι Έλληνες ακόμα δεν θέλουν να δουλέψουν στα θερμοκήπια, ελπίζω αυτό να αλλάξει κάποια στιγμή.

Πώς και σε ποιους διαθέτεις τα προϊόντα σου;

Τα προϊόντα τα διαθέτω κατά κύριο λόγο στην τοπική αγορά, εκτός από μια ποσότητα με αγγούρια τα οποία τα στέλνω στη λαχαναγορά της Θεσσαλονίκης, γιατί δεν μπορεί να τα απορροφήσει η αγορά του νησιού.

Ποιες είναι οι πιο σημαντικές δυσκολίες που συνάντησες και που συναντάς στην καθημερινότητά σου σε επαγγελματικό επίπεδο;

Και μόνο που είμαστε σε νησί αυτό είναι αρκετό, δεν χρειάζεται κάτι άλλο, γιατί εξαρτόμαστε από τα καράβια και τον καιρό. Ειδικά τον χειμώνα είναι αρκετά δύσκολα. Ένα άλλο πολύ μεγάλο πρόβλημα που πρέπει να λυθεί άμεσα είναι η έλλειψη νερού. Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια δεν βρέχει αρκετά, με αποτέλεσμα να στερεύουν οι γεωτρήσεις, όπως έγινε με εμάς. Και τέλος το εμπορικό κομμάτι είναι αρκετά δύσκολο.Σε προσωπικό επίπεδο, πόσο δύσκολο είναι για έναν νέο άνδρα να επιλέγει αυτόν τον τρόπο ζωής; Τι θυσιάζεις;

Το να επιλέξεις να ασχοληθείς με τον πρωτογενή τομέα και ειδικά με τα θερμοκήπια θέλει πάρα πολλή σκέψη πριν το αποφασίσεις. Όταν πάρεις την απόφαση ότι θα ασχοληθείς, θα πρέπει να ξεχάσεις τις Κυριακές, τις αργίες, κ.ά. Θυσιάζω πολύ από τον προσωπικό μου χρόνο στη δουλειά και πραγματικά ζηλεύω τους φίλους μου και τους γνωστούς μου που μπορούν να πάνε να απολαύσουν έναν καφέ ή ένα ποτό με την ησυχία τους και χωρίς άγχος. Εγώ το Σάββατο που βγαίνω κοιτάω συνέχεια το ρολόι, γιατί πρέπει να φύγω νωρίς, να πάω να κοιμηθώ, γιατί την Κυριακή είναι εργάσιμη μέρα για εμένα.

Τι σου λένε οι φίλοι σου ή ακόμη και οι συμμαθητές σου;

Οι φίλοι και οι συμμαθητές μου με θεωρούν προνομιούχο που έχω δουλειά, που είμαι εγώ αφεντικό και δεν έχω αφεντικό πάνω από το κεφάλι μου.

Γιατί επιμένεις στη Λήμνο;

Έζησα 4 χρόνια στη Θεσσαλονίκη. Ωραία πόλη, πέρασα πολύ ωραία φοιτητικά χρόνια, αλλά μέχρι εκεί. Δεν είμαι άνθρωπος της πόλης, δεν μπορώ να ζήσω σε πόλη. Τη Λήμνο δεν την αλλάζω με τίποτα. Παρ’ όλες τις δυσκολίες που αντιμετωπίζω, δεν θέλω να φύγω από εδώ.

Από το φύλλο της THESSNEWS #74 (07/10/2017-08/10/2017)
ΜΑΡΙΑ ΣΑΜΟΛΑΔΑ || maria_samolada@yahoo.gr
 
 

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook & στο twitterΤο πρότυπο του νέου αγρότη στη Λήμνο Reviewed by Τεχνολόγος Γεωπόνος on 10:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

All Rights Reserved by Γεωπόνος Τ.Ε. ''Τεχνολόγος'' © 2014 - 2015
Powered By Blogger, Designed by Sweetheme, Installed By Bloggertips

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.