Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος (ΠΚΣ): Σχετικά με την υπόθεση πεταμένων κτηνιατρικών φαρμάκων στην Πάτρα

Εδώ και αρκετό έχει παρατηρηθεί αύξηση των φαινομένων παράνομης διακίνησης και πώλησης κτηνιατρικών φαρμάκων. Ως Πανελλήνιος Κτηνιατρικό...


Εδώ και αρκετό έχει παρατηρηθεί αύξηση των φαινομένων παράνομης διακίνησης και πώλησης κτηνιατρικών φαρμάκων. Ως Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος έχουμε δεχθεί πολλές καταγγελίες, τις οποίες και κοινοποιούμε στις αρμόδιες υπηρεσίες (ΕΟΦ, Υπ. Υγείας, ΔΑΟΚ). Σε όλες τις περιπτώσεις οι παρανομίες εντοπίζονται από τον ΕΟΦ και τον ορισμό προστίμων αναλαμβάνει το Υπ. Υγείας, χωρίς, όμως, την μέχρι τώρα επιβολή τους.

Αυτή η αδιαφορία, η ατιμωρησία και η έλλειψη ελέγχων δημιουργούν «ασφαλές περιβάλλον» για τους παρανομούντες.

Τελευταίο περιστατικό είναι αυτό που σημειώθηκε στην πόλη των Πατρών, όπου υπάλληλοι του Δήμου εντόπισαν κούτες πεταμένων φαρμάκων. Δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα αν τα συγκεκριμένα φάρμακα ήταν ληγμένα, αν ήταν νόμιμα και έφεραν αριθμό παρτίδας από τον ΕΟΦ κ.ο.κ.

Ως γνωστό τα κτηνιατρικά φάρμακα σύμφωνα με τη νομοθεσία δεν απομακρύνονται ούτε πετιούνται σε ΧΥΤΑ, ενώ προβλέπεται μεταφορά τους και καταστροφή τους με συγκεκριμένη νομοθεσία. Η δε διακίνηση παράνομων κτηνιατρικών φαρμάκων είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για την Δημόσια Υγεία. Η χρήση των κτηνιατρικών φαρμάκων, δηλαδή κάθε ουσίας ή συνδυασμού ουσιών που έχει θεραπευτικές ή προληπτικές ιδιότητες για την αντιμετώπιση ασθενειών των ζώων, είναι ζωτικής σημασίας. Όμως, η ανεξέλεγκτη χρήση των φαρμάκων εγκυμονεί κινδύνους. Για να διασφαλιστεί η αποτελεσματικότητα τους και η υγεία των καταναλωτών πρέπει να ελέγχονται αυστηρά. Και αυτό, όπως αποδεικνύεται, δεν συμβαίνει.

Μόνο οι κτηνίατροι μπορούν να τα συνταγογραφούν, κατόπιν κλινικής εξέτασης και διάγνωσης και στην περίπτωση των παραγωγικών ζώων, οι κτηνοτρόφοι να προμηθεύονται τα κατάλληλα φαρμακευτικά σκευάσματα από τους υπεύθυνους κτηνιάτρους που παρακολουθούν την εκτροφή τους. Φυσικά, το ίδιο ισχύει και για τα ζώα συντροφιάς.

Εφιστούμε την προσοχή τόσο στους πολίτες όσο και στους κτηνιάτρους.

· Πρέπει πάντα να ελέγχεται η συσκευασία του φαρμάκου, ο αριθμός παρτίδας και η ημερομηνία λήξης του προϊόντος. Οι οδηγίες πρέπει να είναι στα ελληνικά, τόσο στην συσκευασία όσο και στο φύλλο εντός αυτής.

· Ληγμένα προϊόντα πρέπει να επιστρέφονται στην εταιρία από την οποία αγοράστηκαν, ώστε να οδηγούνται προς καταστροφή με βάση την κείμενη νομοθεσία

·Οι πολίτες οφείλουν να δείξουν εμπιστοσύνη στον κτηνίατρός τους και να μην αγοράζουν μόνοι τους σκευάσματα από ηλεκτρονικές σελίδες κ.λπ. επειδή μπορεί να τα βρίσκουν φθηνότερα.

Θέλουμε, όμως, να τονίσουμε ότι σε μια οργανωμένη κοινωνία η επίσημη Πολιτεία είναι αυτή που πρέπει να ορίζει κανόνες και νόμους και να τους τηρεί, να τους υπερασπίζεται. Είναι εκείνη που πρέπει να έχει βασικό στόχος της την διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας. Και για να γίνει αυτό πρέπει κάποια στιγμή να καμφθούν οι όποιες γραφειοκρατικές δυσκολίες και να υπάρξει ισχυρή βούληση πάταξης της παρανομίας
 
agrocapital.gr
 
  Aν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook & στο twitter

Σχόλια