Top Ad unit 728 × 90

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής νομοθετείται…


Το νέο Πανεπιστήμιο είναι και πρόκριμα της μετεξέλιξης και των λοιπών ΤΕΙ της χώρας, η οποία και ήδη έχει δρομολογηθεί.

Τον επόμενο μήνα, το Νοέμβριο 2017, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, ως μετεξέλιξη του ΤΕΙ Αθήνας και του ΑΕΙ Πειραιά ΤΤ, αναμένεται να είναι μια νομοθετημένη πραγματικότητα, όπου και η συναινετική στάση των κομμάτων της Βουλής θα προσδώσει την εμπέδωση της θέλησής τους για πραγματική ακαδημαϊκή πρόοδο και επισήμως να λειτουργήσει από 1ης Ιανουαρίου 2018.

Η «εμβληματική» εξαγγελία-πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού (9 Μαΐου 2017), χάρη στις άοκνες και συνεχείς καθοδηγητικές προσπάθειες του Υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου, του Αναπληρωτή Γενικού Γραμματέα Γιώργου Αγγελόπουλου του ίδιου Υπουργείου, τη σύμφωνη γνώμη των Συγκλήτων και των δυο Ιδρυμάτων και με τη συνεργατική κινητοποίηση και εμπλοκή δεκάδων ακαδημαϊκών συναδέλφων υλοποιείται σε χρόνο περίπου 6 μηνών.

Χρόνος που, από πρώτη άποψη, μπορεί να φανεί ως μικρός, αλλά ο οποίος καταγράφει εξαιρετικά εντατική και ιδιαίτερα επιμελημένη και υψηλών διεθνών ακαδημαϊκών προδιαγραφών συστηματική προεργασία ανάδειξης του μοναδικού για τα ελληνικά δεδομένα εγχειρήματος στην ανώτατη εκπαίδευση.

Προεργασία, όπου σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να στοιχειοθετηθεί ως πρόχειρη και χωρίς έντονο επικοινωνιακό και ενημερωτικό υπόβαθρο.

Άξονες που έχουν υιοθετηθεί και από τα δύο Ιδρύματα είναι:
το επιστημονικά δόκιμο των νέων τμημάτων του Πανεπιστημίου,
η υποστήριξη των νέων τμημάτων από το υπάρχον εκπαιδευτικό κλπ. προσωπικό μέσα σε πλαίσιο απρόσκοπτης ένταξης και κατά βούληση μετακίνησης του προσωπικού,
η διευκόλυνση ένταξης των υφιστάμενων φοιτητών στα νέα τμήματα, και
η ύπαρξη διαδικασίας ισοτίμησης των αποφοίτων με τα νέα Πανεπιστημιακά πτυχία.

Το νέο Πανεπιστήμιο, το δεύτερο σε μέγεθος μετά το ΕΚΠΑ στην Αττική ΑΕΙ, διαθέτοντας ισχυρό τεχνολογικό χαρακτήρα και αξιολογικές περγαμηνές, με περίπου 35.000 φοιτητές, 600 μέλη ΔΕΠ, 400 διοικητικούς υπαλλήλους, αλλά και δεκάδες λοιπό υποστηρικτικό της εκπαιδευτικής και ερευνητικής διαδικασίας προσωπικό και με εκατοντάδες υπογεγραμμένα πρωτόκολλα διεθνούς συνεργασίας, αναμένεται να συμβάλει και καθοριστικά στην αλλαγή της οικονομικής, κοινωνικής και περιβαλλοντικής φυσιογνωμίας της Δυτικής Αττικής και της επιθυμητής βιώσιμης ανάπτυξης με υπερτοπικά αποτελέσματα.

Για το λόγο αυτό, υπάρχει πρόνοια της πολιτείας για το νέο Πανεπιστήμιο να υπάρξει «προικοδότηση» με νέες θέσεις ΔΕΠ και έξτρα χρηματοδότηση.

Τα προγράμματα των προπτυχιακών σπουδών, που προτείνονται, αναφέρονται σε σύγχρονες γνώσεις, δεξιότητες και ικανότητες, όπου επιφέρουν ικανά μαθησιακά αποτελέσματα και ανάλογα επαγγελματικά προσόντα, τα οποία θωρακίζουν τις προοπτικές τόσο των φοιτητών, όσο και του δημόσιου χαρακτήρα του Πανεπιστημίου.

Η αναδιάταξη των μεταπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών και οι δυνατότητες εκπόνησης διδακτορικών διατριβών στο νέο Πανεπιστήμιο αναμένεται να βελτιώσουν και το περιεχόμενο αλλά και την ποιότητα των προπτυχιακών σπουδών αφού η αναπαραγωγή της γνώσης θα αντικατασταθεί από την προαγωγή της, που θα βασίζεται και σε ενδογενή έρευνα.

Έτσι, η πληροφορία θα μετατραπεί σε χρήσιμη και αποτελεσματική γνώση.

Ακόμη, η προσέλκυση ικανών υποψηφίων διδακτόρων στο νέο Πανεπιστήμιο θα αναμοχλεύσει θετικά το υπάρχον επιστημονικό δυναμικό και θα προσδώσει και την αναγκαία αναζωογόνηση και επιστημονική συνέχεια.

Από ορισμένους συναδέλφους διατυπώνονται «φοβίες» για τη μετεξέλιξη στο νέο Πανεπιστήμιο, που ατομικά είναι δικαιολογημένες αφού πρόκειται για σημαντική διαρθρωτική αλλαγή στο «άγνωστο».

Σε κάθε περίπτωση, είναι δεδομένη η εγγύηση της πολιτείας για τη διασφάλιση των υφιστάμενων εργασιακών συμφερόντων όλων μέχρι την αφυπηρέτηση.

Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση των συμφερόντων των φοιτητών και των αποφοίτων.

Αυτό που δεν μπορεί να γίνει ακαδημαϊκά (αλλά και λογικά) αποδεκτό, είναι οι απόψεις που μεμονωμένα εκφέρονται και προσπαθούν να αποπροσανατολίσουν φοιτητές ότι η μετεξέλιξη στο νέο Πανεπιστήμιο επιφέρει «υποβάθμιση».

Το αντίθετο ισχύει και το πλήρωμα του χρόνου θα το δείξει.

Σημασία έχει να είσαι συμμέτοχος και πρωταγωνιστής και όχι παρατηρητής…

Άλλωστε, η ενδεχόμενη επιθυμία υφιστάμενων τμημάτων και των δυο σημερινών ΤΕΙ μπορεί να παραμείνει ως έχει υπό την «ομπρέλα» διοίκησης ενός όμορου ΤΕΙ.

Η πολιτεία θα μεριμνήσει γι΄αυτό.

Όπως σε κάθε ανθρώπινη προσπάθεια, όπου συγκεράζεται η δημοκρατική διαβούλευση, με εμπλεκόμενους πολυποίκιλων χαρακτηριστικών για τη συνδιαμόρφωση ενιαίου ακαδημαϊκού στόχου και με ορισμένους τους διαθέσιμους πόρους, αστοχίες είναι αναμενόμενες και το αποτέλεσμα μπορεί – και πρέπει - να βελτιωθεί στην πορεία του χρόνου.

Το νέο Πανεπιστήμιο είναι και πρόκριμα της μετεξέλιξης και των λοιπών ΤΕΙ της χώρας, η οποία και ήδη έχει δρομολογηθεί.

Και όπως έχω ξαναπεί, η σύνδεση παρελθόντος και παρόντος δημιουργεί το ασφαλές μέλλον, που το εγγυάται ηγεσία που είναι σε θέση να καθοδηγήσει και να το δημιουργήσει.
 
 Καθηγητής Παναγιώτης Ε. Καλδής,
Αναπληρωτής Πρύτανη του Τ.Ε.Ι. Αθήνας 
 
 
 Aν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook & στο twitter
Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής νομοθετείται… Reviewed by Τεχνολόγος Γεωπόνος on 12:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

All Rights Reserved by Γεωπόνος Τ.Ε. ''Τεχνολόγος'' © 2014 - 2015
Powered By Blogger, Designed by Sweetheme, Installed By Bloggertips

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.