Top Ad unit 728 × 90

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Το ελληνικό στραγγιστό γιαούρτι έχει μέλλον!

 
Της Ελένη Διαμαντίδη
Τα μαρτύρια του Ιώβ έχουν τραβήξει τα τελευταία χρόνια οι κτηνοτρόφοι: Οζώδης δερματίτιδα, βρουκέλλωση, καταρροϊκός πυρετός, γρίπη των πτηνών, πανώλη των χοίρων, Κρόιτσφελντ Γιάκομπς, διατροφικό σκάνδαλο με αλογίσιο κρέας. Ζωονόσοι που εξαλείφθηκαν ή ήρθαν από το εξωτερικό, διατροφικές κρίσεις για τις οποίες δεν ευθύνονταν οι Ελληνες παραγωγοί και «κόκκινα» δάνεια. Την ίδια στιγμή, όμως, ο πρόεδρος του ΣΕΒΓΑΠ, Χάρης Αποστολόπουλος, επισημαίνει ότι το μέλλον κρύβεται στο ελληνικό γιαούρτι, αν και απ’ αυτήν τη δυναμική αγορά, που ανέρχεται κοντά στα 4 δισ. ευρώ, η χώρα μας έχει πάρει ένα πολύ μικρό κομμάτι της πίτας!

Το όραμα της αυτάρκειας απομακρύνεται και τα περί βελτίωσης των κτηνοτροφικών μεγεθών μάλλον είναι προς εσωτερική κατανάλωση. Οι κτηνοτρόφοι πραγματοποίησαν κινητοποιήσεις στη Βόρεια Ελλάδα αυτήν την εβδομάδα, ενώ οι αγελαδοτρόφοι δηλώνουν ότι και με τα νέα φορολογικά και ασφαλιστικά βάρη είναι αδύνατον οι μονάδες να είναι ανταγωνιστικές και απειλούν να εγκαταλείψουν το επάγγελμα.

Ελλείμματα

Με εξαιρετικά τυριά, ωραίο γιαούρτι, εκπληκτικό παγωτό, γάλα με ιδιαίτερα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά και κρέας με την πλούσια χλωρίδα της χώρας μας θα περίμενε κάποιος ότι οι κτηνοτρόφοι θα ζούσαν στον παράδεισο. Αντίθετα, η κόλασή τους ανάγεται σε διατροφικό έλλειμμα σε γαλακτοκομικά και κρέας, κοντά στα 2,5 δισ. ευρώ, που έχει παγιωθεί και οι προσπάθειες, κατά τους περισσότερους αποσπασματικές, δεν έχουν αποδώσει. Τα προηγούμενα χρόνια οι ποσοστώσεις σε γάλα είχαν οδηγήσει σε συγκέντρωση του τομέα – με αποτέλεσμα να μοιραστεί η πίτα ανάμεσα σε ανεπτυγμένες βιομηχανικές ευρωπαϊκές χώρες που είχαν τη μερίδα του λέοντος στο αγελαδινό γάλα και στις μικρές χώρες, και κυρίως στα Βαλκάνια, που είχαν το αιγοπρόβειο. Σήμερα η πίτα ξαναμοιράζεται, αλλά ήδη η χώρα μας έχει βιώσει τη δραματική μείωση της παραγωγής του αγελαδινού γάλακτος.

Η κτηνοτροφία στηρίζει 500.000 εργαζομένους

Η ελληνική κτηνοτροφία απασχολεί περίπου 500.000 εργαζομένους, παράγει εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα (πολλά από αυτά ΠΟΠ), στηρίζει τη μεταποίηση (500 τυροκομεία), προσφέρει θέσεις εργασίας και δίνει ζωή στις ορεινές και μειονεκτικές περιοχές της πατρίδας μας, εξήγησε ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Καραγιάννης. Δυστυχώς, όπως είπε και κατά τη συζήτηση του νόμου για τα νωπά: «Η χώρα μας είναι ελλειμματική στα περισσότερα κτηνοτροφικά είδη. Εισάγουμε το 65% του αγελαδινού γάλακτος, το 85% του βόειου κρέατος, το 65% του χοιρινού κρέατος και το 25% των πουλερικών. Οι εισαγωγές αυτές ξεπερνούν τα 2,5 δισ. ευρώ τον χρόνο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται στο εμπορικό ισοζύγιο της χώρας».

Τα τελευταία χρόνια, όλες οι κυβερνήσεις έκαναν παρεμβάσεις, με στόχο τη βελτίωση των κτηνοτροφικών μεγεθών, αλλά μέχρι σήμερα η πολυπόθητη ανατροπή της αναλογίας γεωργία 70% – κτηνοτροφία 30% δεν έχει επιτευχθεί. Παρά την επιμήκυνση της διάρκειας ζωής του γάλακτος, ελέω ΟΟΣΑ, εκτός ελάχιστων εξαιρέσεων, δεν έχει μειωθεί η ψαλίδα τιμών προς τον καταναλωτή.

Ενδεικτικά, αναφέρουμε τις παρεμβάσεις που έγιναν:
Θεσμικό πλαίσιο για το γάλα όνου
Δυνατότητα για φρέσκο γάλα μίας ημέρας
Επιδότηση πρωτεϊνούχων ζωοτροφών
Νόμος για τις βοσκήσιμες γαίες
Μείωση των προστίμων για την τακτοποίηση αυθαίρετων κατασκευών και τώρα νέος νόμος
Νέος κώδικας Τροφίμων και Ποτών
Πρόγραμμα για τον ελληνικό βούβαλο, αυτόχθονες φυλές

Τα «κόκκινα» δάνεια, η έλλειψη εθνικού σχεδίου γενετικής βελτίωσης, η έλλειψη τραπεζικής ρευστότητας, οι καθυστερήσεις στα προγράμματα, τα προβλήματα με τα δασαρχεία, η υπερφορολόγηση σε συνδυασμό με τη δυσκολία στις αδειοδοτήσεις μονάδων και την απόδοση συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ, το ενεργειακό κόστος και το κόστος ζωοτροφών, που αγγίζει το 70%, ταλαιπωρούν τους κτηνοτρόφους. Η κατάργηση των ποσοστώσεων έχει δημιουργήσει πανευρωπαϊκά προβλήματα στον χώρο του γάλακτος, ενώ και η ελληνική βιομηχανία επισημαίνει πως δεν μπορούμε να είμαστε ανταγωνιστικοί σε όλα τα προϊόντα.

Ο πρόεδρος του ΣΕΒΓΑΠ, Χ. Αποστολόπουλος, επισημαίνει πως η χώρα πρέπει να στραφεί στα συγκριτικά της πλεονεκτήματα, όπως, π.χ., στο στραγγιστό γιαούρτι, στη φέτα, στο γίδινο γάλα. Η αλλαγή αυτή, εξηγεί, πρέπει να έχει ως βάση και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά και να στραφεί η χώρα μας και στη δημιουργία νέων προϊόντων. Επισημαίνει, δηλαδή, πως υπάρχει περιθώριο για νέα προϊόντα, με βάση, π.χ., το αίγιο γάλα, που η χώρα μας δεν τα έχει εκμεταλλευθεί, ή λ.χ. σε τυριά ΠΟΠ, που είναι νωπά και με εξαιρετική γεύση, υπό την προϋπόθεση ότι θα γίνουν και καμπάνιες για να τα γνωρίσει και ο κόσμος.

«Πάνω από 50 ελληνικές εταιρείες εξάγουν φέτα στο εξωτερικό», επισημαίνει στο «AΓΡΟbusiness» και υποστηρίζει πως «υπάρχει σημαντικό περιθώριο ανάπτυξης του κλάδου με το στραγγιστό γιαούρτι, για το οποίο ήδη πάνω από 10 εταιρείες κάνουν εξαγωγές». Αυτά τα μεγέθη -εξηγεί- μπορούν να βελτιωθούν, αρκεί και η χώρα μας να αντιληφθεί και να αποκτήσει στρατηγική και οργανωμένο σχέδιο, για την ανασυγκρότηση του κλάδου των γαλακτοκομικών με την εκρίζωση των ζωονόσων. Επισημαίνει, δε, πως «το μέλλον ανήκει στο ελληνικό γιαούρτι» και ζητά «τα πρόστιμα να είναι απαγορευτικά για όποιον κάνει νοθεία!».
 
 
 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook & στο twitter
Το ελληνικό στραγγιστό γιαούρτι έχει μέλλον! Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 10:00 π.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: