ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Glyphosate- Οι Βρυξέλλες προτείνουν την επέκταση της άδειας για 5 έτη ψηφίζοντας στις 9 Νοεμβρίου


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα υποβάλει στις 9 Νοεμβρίου με την ψήφο των 28 κρατών μελών της ΕΕ μια νέα πρόταση, για την επέκταση της άδειας για το αμφιλεγόμενο ζιζανιοκτόνο glyphosate, Το χρονικό διάστημα μειώνεται σε πέντε χρόνια. Γράφει η συνεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφος Ειρήνη Αιμονιώτη

«Η Επιτροπή πρότεινε στα κράτη μέλη την ανανέωση του glyphosate για πέντε χρόνια», δήλωσε η εκπρόσωπος Anca Paduraru. «Η ψηφοφορία προγραμματίζεται στην επόμενη συνεδρίαση της επιτροπής στις 9 Νοεμβρίου», πρόσθεσε.

Η ΕΕ δεν είχε βρει λύση στην ψηφοφορία της Τετάρτης, για την τύχη του glyphosate, του οποίου η άδεια, λήγει στις 15 Δεκεμβρίου.

Μετά από μια ανεπιτυχή συνάντηση στην οποία δεν κατέστη δυνατή η πλειοψηφία υπέρ της πρότασης της εκτελεστικής εξουσίας της ΕΕ για την εξουσιοδότησή της για άλλα 10 χρόνια, η απόφαση έπρεπε να αναβληθεί σε μεταγενέστερη ημερομηνία.

Ορισμένα κράτη μέλη – η Γαλλία, η Αυστρία, η Ιταλία, το Βέλγιο – εξέφρασαν δημοσίως την αντίθεσή τους σε μια άδεια που ισχύει για μια ακόμη δεκαετία. Το έπος διήρκεσε περισσότερο από δύο χρόνια στην ΕΕ. Η απόφαση μπορεί να ληφθεί μόνο με ειδική πλειοψηφία (55% των 28 κρατών μελών και 65% των κατοίκων).
Η σταδιακή εξάλειψη του glyphosate δεν περιλαμβάνεται στην πρόταση

Η Επιτροπή επαναλαμβάνει από το καλοκαίρι ότι η απόφαση πρέπει να είναι «κοινή ευθύνη». Την Τρίτη το απόγευμα είχε αρχίσει να εξετάζει προς τα κάτω τη διάρκεια της προβλεπόμενης έγκρισης, επισημαίνοντας περίοδο πέντε έως επτά ετών.

Πολλές πρωτεύουσες ισχυρίζονται ότι η ΕΕ ετοιμάζει το έδαφος για μια σταδιακή εξαφάνιση αυτής της ουσίας. Ωστόσο, η σταδιακή κατάργηση του glyphosate δεν περιλαμβάνεται στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που τίθεται σε ψηφοφορία στις 9 Νοεμβρίου, δήλωσε η Paduraru.

Οι υποστηρικτές και οι αντίπαλοι βρίσκονται σε σύγκρουση γύρω από την επιστημονική αξιολόγηση της τοξικότητας του προϊόντος glyphosate από τη δημοσίευση το 2015 της έκθεσης της Διεθνούς Έρευνας για τον Καρκίνο, ένα όργανο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η οποία έχει ταξινομημένο ως «πιθανό καρκινογόνο» το glyphosate , σε αντίθεση με τους ευρωπαϊκούς οργανισμούς, την Efsa (ασφάλεια των τροφίμων) και την Echa (χημικά προϊόντα).
 Γράφει η Ειρήνη Αιμονιώτη 
emvolos.gr


 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ

Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook & στο twitter
Glyphosate- Οι Βρυξέλλες προτείνουν την επέκταση της άδειας για 5 έτη ψηφίζοντας στις 9 Νοεμβρίου Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 9:15 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: