ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Αυτάρκης η Κίνα σε γάλα το 2018, πίεση στις διεθνείς τιμές


Μείωση των εισαγωγών πλήρους και αποβουτυρωμένης σκόνης γάλακτος της Κίνας το 2018 βλέπει το γραφείο εμπορίου γεωργικών προϊόντων των ΗΠΑ στο Πεκίνο. Η επιβράδυνση των εισαγωγών αποδίδεται στην αύξηση της εγχώριας παραγωγής, που ενισχύθηκε από τον εκσυγχρονισμό του κλάδου, ενώ αναμένεται να προκαλέσει αναπροσαρμογές στην παγκόσμια αγορά γάλακτος.

Οι πρώτες προβλέψεις του αρμόδιου γραφείου, όσον αφορά την προσφορά και τη ζήτηση της κινεζικής γαλακτοκομικής βιομηχανίας το επόμενο έτος – η διαμόρφωση των οποίων θεωρείται βασική για τις παγκόσμιες τιμές γάλακτος – κάνει λόγο για μία αύξηση της παραγωγής νωπού αγελαδινού γάλακτος κατά 2,8% ετησίως, στους 36,5 εκατ. τόνους.

Η συγκεκριμένη αύξηση, πολύ πάνω από την πρόβλεψη 1,5% της Rabobank, θα οδηγήσει την Κίνα στην αναπλήρωση της μισής παραγωγής που χάθηκε την περίοδο 2016-2017. Αντικατοπτρίζει δε την πτώση του κόστους ενσίρωσης του καλαμποκιού, αλλά και τη βελτίωση της παραγωγικότητας με γενετικές και αναπαραγωγικές μεθόδους, οι οποίες θεωρείται ότι θα κρατήσουν σταθερά ψηλά την παραγωγή της χώρας.

«Η Κίνα θα συνεχίσει να βλέπει αυξημένη παραγωγή ως αποτέλεσμα μακροπρόθεσμων επενδύσεων στη γενετική των γαλακτοκομικών βοοειδών, την ενοποίηση και τον εκσυγχρονισμό εγκαταστάσεων γαλακτοκομικών προϊόντων», αναφέρει το αρμόδιο γραφείο.

Ασφαλέστερα και πιο αξιόπιστα

Φυσικά, όπως είναι αναμενόμενο, η αυξημένη παραγωγή υπονομεύει τις ανάγκες εισαγωγών γαλακτοκομικών προϊόντων στην Κίνα. Σύμφωνα με το αρμόδιο γραφείο «η αύξηση της εγχώριας παραγωγής θα περιορίσει τις εισαγωγές, θέτοντας τέλος σε μια πολυετή τάση αύξησης των εισαγωγών».

Πιο αναλυτικά, οι εισαγωγές σκόνης πλήρους γάλακτος (WMP) προβλέπεται να αυξηθούν κατά 50.000 τόνους για α φτάσουν τους 500.000 τόνους, υποστηριζόμενες από την προτίμηση των καταναλωτών για μη εγχώρια προϊόντα καθώς στις αρχές της δεκαετίας η αξιοπιστία των εγχώριων προϊόντων είχε πληγεί από σειρά σκανδάλων. Οι Κινέζοι καταναλωτές επίσης απολαμβάνουν τη μεγαλύτερη διάρκεια ζωής δύο ετών του εισαγόμενου γάλακτος, που είναι διπλάσια από αυτή των παρόμοιων κινεζικών προϊόντων.

Εντούτοις, οι αγορές πλήρους γάλακτος σε σκόνη - της οποίας η Κίνα είναι ο κορυφαίος εισαγωγέας, καταναλωτής και παραγωγός - θα παραμείνουν πολύ κάτω από τα ρεκόρ των 671.000 τόνων που σημειώθηκε το 2014, εν μέσω ανησυχίας για αύξηση των τιμών.

Οι εισαγωγές νωπού γάλακτος από την Κίνα αναμένεται να πέσουν στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων 3 ετών και τους 520.000 τόνους.

Εν τω μεταξύ, οι εισαγωγές σκόνης αποβουτυρωμένου γάλακτος (SMP) θα μειωθούν κατά 25.000 τόνους σε ένα τριετές χαμηλό των 200.000 τόνων, σύμφωνα με το Υπουργείο, το οποίο παράλληλα προβλέπει την ανάκαμψη των αντίστοιχων τιμών του πλήρους γάλακτος σε σκόνη.

Στην πραγματικότητα, οι τιμές σκόνης αποβουτυρωμένου γάλακτος ξεπέρασαν την τελευταία δημοπρασία της GlobalDairyTrade την περασμένη εβδομάδα, παρουσιάζοντας αύξηση 1,2%, σε αντίθεση με την πτώση κατά 5,5% στις τιμές του πλήρους γάλακτος σε σκόνη.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση - τον κορυφαίο παραγωγό, καταναλωτή και εξαγωγέα αποβουτυρωμένου γάλακτος σε σκόνη - τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι οι τιμές μειώθηκαν κατά 0,4% στα 154,87 ευρώ ανά 100 κιλά έως τις 11 Νοεμβρίου, η χαμηλότερη τιμή που έχει καταγραφεί από το 2001.

Ωστόσο, αυτό αντιπροσωπεύει επίσης μία υπεραπόδοση σε σύγκριση με τις τιμές του πλήρους γάλακτος σε σκόνη, οι οποίες μειώθηκαν κατά 4,2% στα 277,37 ευρώ ανά 100 χιλιόγραμμα.

(Πηγή: agrimoney.com)
agronews.gr
 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook & στο twitter
Αυτάρκης η Κίνα σε γάλα το 2018, πίεση στις διεθνείς τιμές Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 12:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: