Top Ad unit 728 × 90

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Το Ευρωκοινοβούλιο ζητά υποχρεωτικούς κανόνες για τη μείωση των απορριμάτων τροφίμων


Οι ευρωβουλευτές χτες (11 Απριλίου) παρότρυναν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να θέσει δεσμευτικούς στόχους για τη μείωση των απορριμμάτων τροφίμων μέχρι το 2020, τους οποίους θα πρέπει να πιάσει μέχρι το 2025 και το 2030.

Η Επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων (ENVI) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ψήφισε σήμερα ομόφωνα υπέρ της έκθεσης με τίτλο «αποδοτικότητα των πόρων: μείωση των απορριμμάτων τροφίμων, βελτίωση της ασφάλειας των τροφίμων».

Σύμφωνα με τα στοιχεία του 2014, 55 εκατομμύρια άνθρωποι, ή το 9,6% του πληθυσμού της ΕΕ, δεν μπορούσε να ανταπεξέλθει οικονομικά σε ένα ποιοτικό γεύμα κάθε μέρα.

Επιπλέον, τα στοιχεία από το 2015 δείχνουν ότι 118 εκατομμύρια άτομα ή το 23,7% του πληθυσμού της ΕΕ, έχουν έρθει αντιμέτωπα με τον κίνδυνο της φτώχειας και του «κοινωνικού αποκλεισμού».

Όμως, τα στοιχεία για τα απορρίμματα τροφίμων αναδεικνύουν μια τραγική ειρωνεία.

Εκτιμάται ότι, κάθε χρόνο, περίπου 88 εκατομμύρια τόνοι τροφίμων σπαταλούνται στην ΕΕ, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί σε περίπου 126 εκατομμύρια τόνους μέχρι το 2020, εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι το 70% των απορριμμάτων τροφίμων προέρχεται από τα νοικοκυριά, τα καταστήματα τροφίμων και λιανικής, ενώ οι τομείς παραγωγής και μεταποίησης συνεισφέρουν το υπόλοιπο 30%.

Το Ελεγκτικό Συνέδριο της ΕΕ επέκρινε πρόσφατα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα άσχημα αποτελέσματα της για την αντιμετώπιση της σπατάλης τροφίμων.

EU auditors slam Commission’s food waste policies

Προέτρεψε επίσης την Κομισιόν για την καλύτερη εναρμόνιση των διαφόρων τομέων πολιτικής, όπως η αγροτική και αλιευτική πολιτική.

Η έκθεση του Κοινοβουλίου επεσήμανε ότι ορισμένα απορρίμματα τροφίμων στο επίπεδο της παραγωγής οφειλόταν στα στάνταρ που έχουν επιβάλει οι πωλητές σχετικά με τις προδιαγραφές των προϊόντων, τις ακυρώσεις παραγγελιών λόγω των αλλαγών στη ζήτηση των καταναλωτών και την υπερπαραγωγή των τροφίμων για να πληρούν ορισμένες εποχιακές ανάγκες.

Μια συστηματική απάντηση

Για να γίνει αυτό, η έκθεση ισχυρίζεται, ότι πρέπει να υπάρξει δέσμευση τόσο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη μέλη, καλώντας για μια «συντονισμένη πολιτική αντίδραση» σε δύο επίπεδα.

Όσον αφορά τα κράτη μέλη, η έκθεση αναφέρει ότι θα πρέπει να λάβουν μέτρα για τη μείωση της σπατάλης τροφίμων κατά 30% μέχρι το 2025 και 50% μέχρι το 2030 (σε σύγκριση με το ποσοστό του 2014).

Όσον αφορά την Επιτροπή, θα πρέπει μέχρι το τέλος του 2020, να καθορίσει δεσμευτικούς πανευρωπαϊκούς στόχους για τη μείωση των απορριμμάτων τροφίμων οι οποίοι πρέπει να εκπληρωθούν μέχρι 2025 και το 2030.

Εάν η Επιτροπή κάνει αυτά τα βήματα, εναπόκειται στα κράτη μέλη «να παρακολουθούν και να αξιολογούν την εφαρμογή των μέτρων μείωσης των αποβλήτων τροφίμων» και παροτρύνει την Επιτροπή «να υποστηρίξει ένα νομικά δεσμευτικό ορισμό των απορριμμάτων τροφίμων».

Food donation should be the norm, industry says

Σύμφωνα με την έκθεση, ο νέος ορισμός των «απορριμμάτων τροφίμων» έχει ως εξής: «αποκρίματα τροφίμων σημαίνει τρόφιμα που προορίζονται για κατανάλωση από τον άνθρωπο, είτε σε βρώσιμη ή μη βρώσιμη κατάσταση, τα οποία αποσύρθηκαν από την αλυσίδα παραγωγής ή προμήθειας για να στην πρωτογενή παραγωγή, επεξεργασία, κατασκευή, μεταφορά, αποθήκευση, το λιανικό εμπόριο και το επίπεδο των καταναλωτών, με την εξαίρεση των ζημιών της πρωτογενούς παραγωγής».

Πολυεπίπεδες επιπτώσεις

Η Biljana Borzan, Κροάτισσα σοσιαλδημοκράτης ευρωβουλευτής (S & D) και εισηγητής της έκθεσης, δήλωσε στη EURACTIV.com ότι περίπου το ένα τρίτο όλων των τροφίμων που παράγονται για κατανάλωση χάθηκε ή χάνεται από το αγρόκτημα στο τραπέζι.

«Απώλεια τροφίμων και τα απορρίμματα μπορούν να προκαλέσουν οικονομική ζημιά περίπου 940 δισεκατομμυρίων $ ετησίως.

Προκαλεί επισιτιστική ανασφάλεια και υποσιτισμό. Και τα τρόφιμα που τελικά χάνονται ή σπαταλώνται καταναλώνουν περίπου το ένα τέταρτο του συνόλου των υδάτων που χρησιμοποιούνται στη γεωργία, απαιτούν καλλιεργήσιμη έκταση στο μέγεθος της Κίνας και είναι υπεύθυνα για περίπου 8% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου», είπε.

Η ευρωβουλευτής συνέχισε, λέγοντας ότι οφείλεται στο γεγονός ότι δεν υπάρχει σπατάλη τροφίμων σε όλα τα στάδια της αλυσίδας προμήθειας και κατανάλωσης «δεν υπάρχει κάποια κανονιστική ρύθμιση με την οποία η ΕΕ μπορεί να επιβάλει την επίλυση του προβλήματος.

«Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 52 πράξεις της ΕΕ οι οποίες μπορούν να έχουν κάποια επίδραση, θετική ή αρνητική, για τα απορρίμματα τροφίμων […] χρειαζόμαστε μια συντονισμένη πολιτική σε επίπεδο ΕΕ και κράτους μέλους που να λαμβάνει υπόψη τις πολιτικές για τα απορρίμματα, την ασφάλεια των τροφίμων, καθώς και την πληροφόρηση, αλλά επίσης και πτυχές της οικονομίας, της έρευνας και της καινοτομίας, του περιβάλλοντος, της γεωργίας, της εκπαίδευσης και της κοινωνικής πολιτικής», προειδοποίησε.

MEPs vote to boost recycling rates and limit food waste
 
 12 Απρ 2017 (ενημερώθηκε: 13 Απρ 2017) 

 
 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook & στο twitter
Το Ευρωκοινοβούλιο ζητά υποχρεωτικούς κανόνες για τη μείωση των απορριμάτων τροφίμων Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 12:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: