Top Ad unit 728 × 90

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Στον αέρα το χειμερινό εξάμηνο του ΤΕΙ Αθήνας


Στον αέρα το χειμερινό εξάμηνο του ΤΕΙ Αθήνας
Υπουργείο: Η διοίκηση του ΤΕΙ Αθήνας έχει την ευθύνη γι αυτή την κατάσταση-
Μ. Μπρατάκος:Με ιδιαίτερη έκπληξη και πικρία διαπιστώνω, ότι για τις ελλείψεις ωρομισθίων το ΥΠΠΕΘ, επιρρίπτει ευθύνες στον προγραμματισμό του Ιδρύματος

Για απώλεια του χειμερινού εξαμήνου των φοιτητών του ΤΕΙ Αθήνας κάνει λόγο η τομεάρχης παιδείας της ΝΔ Νίκη Κεραμέως , με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή , καθώς δεν έχουν προσληφθεί οι ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί, με αποτέλεσμα να έχουν παρέλθει σχεδόν επτά από τις δεκατέσσερις εβδομάδες του εξαμήνου και ακόμη η διδασκαλία μεγάλου μέρους μαθημάτων δεν έχει ξεκινήσει.

Στο μεταξύ το υπουργείο Παιδείας για την καθυστέρηση πρόσληψης του αναγκαίου ωρομίσθιου εκπαιδευτικού προσωπικού στο ΤΕΙ Αθήνας, με ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα, επιρρίπτει ευθύνες στη διοίκηση του Ιδρύματος.

Ο πρώην Πρύτανης του ΤΕΙ Μιχάλης Μπρατάκος που είχε την ευθύνη του Ιδρύματος μέχρι 31-8-17 σε επικοινωνία που είχε το esos μαζί του, απαντώντας σε ερωτήσεις μας δήλωσε:

Α. Με ιδιαίτερη έκπληξη και πικρία διαπιστώνω, ότι για τις ελλείψεις ωρομισθίων (προσωπικό Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου/ΙΔΟΧ) στο ΤΕΙ Αθήνας, κατά το ακαδημαϊκό έτος 2017-18, το ΥΠΠΕΘ, με σημερινή ανακοίνωσή του (21-11-2017) επιρρίπτει ευθύνες στον προγραμματισμό του Ιδρύματος κατά την περίοδο της Πρυτανείας μου, η οποία έληξε την 31 Αυγούστου 2017, με αφυπηρέτηση μου, λόγω ορίου ηλικίας. Επικαλείται μάλιστα και δημοσιονομικούς περιορισμούς, που ποτέ δεν έγιναν γνωστοί στο ΤΕΙ Αθήνας.

Β. Για του λόγου το αληθές, αναφέρω ότι το ΥΠΠΕΘ ζήτησε το προγραμματισμό για προσωπικό ΙΔΟΧ το Μάιο 2017. Το ΤΕΙ Αθήνας, τον ίδιο μήνα, ζήτησε 250 θέσεις, κατανεμημένες σε 100 θέσεις από τα αποθεματικά του Ιδρύματος και 150 θέσεις από τον τακτικό προϋπολογισμό.

Γ. Η διαφοροποίηση σε σχέση με το ακαδημαϊκό έτος 2016-17, όπου οι αντίστοιχες 200 αιτηθείσες θέσεις καλύφθηκαν από τα αποθεματικά του Ιδρύματος, είναι ότι πλέον αυτά δεν επαρκούσαν για την λόγω δραστηριότητα μέχρι το τέλος του οικονομικού έτους Δεκέμβριος 2018. Για την αίσθηση μεγέθους της δαπάνης, αναφέρω ότι το χρηματικό ποσό ανέρχεται σε περίπου 3,5 εκατ. Ευρώ/ έτος.

Δ. Με τεράστια χρονική καθυστέρηση, παρήλθαν πέντε και πλέον μήνες, το ΥΠΠΕΘ μόλις αρχές Νοεμβρίου 2017 και έχοντας εκκινήσει το ακαδημαϊκό έτος 2017-18 και χωρίς οποιανδήποτε χρονικά ενδιάμεση πληροφόρηση στο ΤΕΙ Αθήνας, παρόλες τις συνεχείς οχλήσεις σε υπηρεσιακούς παράγοντες του ΥΠΠΕΘ, «μηχανιστικά» ενέκρινε τις ζητηθείσες 100 θέσεις από τα αποθεματικά του Ιδρύματος και μόνο 3 από τις 150 αιτηθείσες από τον τακτικό προϋπολογισμό. Αλήθεια το οικονομικό επιτελείο του Υπουργείου δεν γνώριζε ότι δεν έχει το απαιτούμενο κονδύλιο για να ικανοποιήσει το αίτημα του ΤΕΙ Αθήνας για τις 150 θέσεις από κρατική επιχορήγηση; Τότε γιατί στο έγγραφο του, που έστειλε προς όλα τα ΤΕΙ το Μαιο ζητούσε από τις Διοικήσεις να απαντήσουμε α) και β) αντίστοιχα πόσες θέσεις εκτάκτου προσωπικού αιτούμεθα από κρατική επιχορήγηση και πόσες θέσεις από τα αποθεματικά; Η κοινή λογική λέει ότι εφ’ όσον δεν μπορούσε να ικανοποιηθεί το αίτημα θα έπρεπε το έγγραφο του ΤΕΙ να επιστραφεί και να ζητείτε διόρθωση ως προς αριθμό των θέσεων εκτάκτου προσωπικού που να καλύπτονται μόνο από το αποθεματικό κεφάλαιο. Αυτό ποτέ δεν έγινε!

Ε. Κατόπιν αυτών, μέσα στο προηγούμενο Σαββατοκύριακο, η νυν Διοίκηση του ΤΕΙ Αθήνας αναγκάσθηκε να προσαρμόσει τις απαιτήσεις σε προσωπικό ΙΔΟΧ σε 200 θέσεις από 250 για το ακαδημαϊκό έτος 2017-18 και αιτήθηκε πέραν των εγκεκριμένων 100 θέσεων την έγκριση άλλων 100 θέσεων, όπου αναμένεται να καλυφθούν κυρίως από το κοινό κεφάλαιο του Ιδρύματος που βρίσκεται δεσμευμένο στην Τράπεζα της Ελλάδος, μηδενίζοντας κατ΄ουσίαν τα αποθεματικά του Ιδρύματος.

Ζ. Το αν το ιστορικό αυτό, δείχνει τη συνέπεια του ΥΠΠΕΘ προς το ΤΕΙ Αθήνας, τη διασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος και των όρων ποιότητας παρεχόμενης εκπαίδευσης του μεγαλύτερου δημόσιου τεχνολογικού ΑΕΙ της χώρας είναι ζητήματα κοινής λογικής, αντίληψης προγραμματισμού και ευθυνών.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας

Το υπουργείο Παιδείας στην ανακοίνωσή του τονίζει τα εξής:

Α. Το ΥΠΠΕΘ παρακολουθεί με ανησυχία την κατάσταση που διαμορφώνεται στο ΤΕΙ Αθήνας σχετικά με την μη υπογραφή των συμβάσεων των Επιστημονικών και Εργαστηριακών Συνεργατών για το ακαδημαϊκό έτος 2017-2018 που θέτει σε κίνδυνο την ομαλή διεξαγωγή των μαθημάτων.

Β. Για πληρέστερη ενημέρωση, πρέπει να καταστεί γνωστό ότι το αρχικό αίτημα του ΤΕΙ Αθήνας ήταν για 100 θέσεις από τα αποθεματικά, ενώ πέρσι το Ίδρυμα είχε αιτηθεί 200 θέσεις από τα αποθεματικά.

Γ. Το ΥΠΠΕΘ ανταποκρίθηκε στο αίτημα των 100 θέσεων από τα αποθεματικά του Ιδρύματος και στον ίδιο αριθμό θέσεων από τον τακτικό προϋπολογισμό με αυτόν που δόθηκε πέρσι.

Δ. Είναι δε γνωστό σε όλες τις διοικήσεις των Ιδρυμάτων, ότι στο πλαίσιο των δημοσιονομικών περιορισμών, οι θέσεις που μπορούν να δοθούν από τακτικό προϋπολογισμό είναι εξαιρετικά περιορισμένες.

Ε. Εκ των υστέρων – και μόλις προ ολίγων ημερών - το ΤΕΙ Αθήνας απέστειλε αίτημα για επιπλέον 100 θέσεις από τα αποθεματικά του Ιδρύματος, αίτημα το οποίο θα έπρεπε να είχε γίνει, στα πλαίσια του ορθού προγραμματισμού ήδη από την προηγούμενη ακαδημαϊκή χρονιά, ώστε με ασφάλεια να καλυφθούν οι ανάγκες για όλο το ακαδημαϊκό έτος 2017-2018.

Ζ. Το ΥΠΠΕΘ άμεσα ξεκίνησε τις διαδικασίες για την ικανοποίηση του αιτήματος των επιπλέων θέσεων και βρίσκεται στην φάση της τελικής διεκπεραίωσης, με γνώμονα την ταχύτερη ομαλοποίηση της εκπαιδευτικής διαδικασίας στο ΤΕΙ Αθήνας.

Η. Με τον ίδιο τρόπο που το ΥΠΠΕΘ ανταποκρίνεται στις ανάγκες για την λειτουργία των Ιδρυμάτων και είναι συνεπές, εντός των πλαισίων των δημοσιονομικών περιορισμών, παρομοίως θα περίμενε από τα Ιδρύματα να είναι εξίσου συνεπή με τους προγραμματισμούς τους.

Η ερώτηση της Ν. Κεραμέως στη Βουλή

Προς τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων,
κ. Κωνσταντίνο Γαβρόγλου

Θέμα: «Στον αέρα το χειμερινό εξάμηνο του ΤΕΙ Αθήνας»

Αθήνα, 21 Νοεμβρίου 2017

Στην κοινή συνεδρίαση των Διοικητικών Συμβουλίων του Συλλόγου Εκπαιδευτικού Προσωπικού ΤΕΙ Αθήνας και του Συλλόγου Έκτακτου Εκπαιδευτικού Προσωπικού ΤΕΙ, που πραγματοποιήθηκε στις 14 Νοεμβρίου, διαπιστώθηκε μεγάλη καθυστέρηση στην πρόσληψη των έκτακτων συνεργατών, η οποία έχει προκαλέσει σοβαρότατα προβλήματα στην εκπαιδευτική διαδικασία του ΤΕΙ Αθήνας και συνολική αναστάτωση στη λειτουργία του.

Χαρακτηριστικά, στην ανακοίνωση που ακολούθησε την εν λόγω Συνεδρίαση, αναφέρεται ότι η Διοίκηση του Ιδρύματος είχε ζητήσει από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων να εγκριθούν 100 θέσεις εκτάκτων, χρηματοδοτούμενες από τα αποθεματικά του Ιδρύματος, και 150 χρηματοδοτούμενες από τον τακτικό προϋπολογισμό, εκ των οποίων εγκρίθηκαν 100 και 3 θέσεις αντίστοιχα.

Ως εκ τούτου, επισημάνθηκε ο ορατός πλέον κίνδυνος απώλειας εξαμηνιαίων μαθημάτων για τους φοιτητές. Σήμερα έχει ήδη χαθεί το μισό εξάμηνο. Σύμφωνα με ομόφωνη απόφαση της Συγκλήτου του ΤΕΙ Αθήνας, που ελήφθη στην υπ’ αρ. 02/13-09-2017 συνεδρίασή της, η έναρξη μαθημάτων χειμερινού εξαμήνου Ακαδημαϊκού Έτους 2017-2018 ορίστηκε για τις 9 Οκτωβρίου 2017 και η λήξη για τις 26 Ιανουαρίου 2018. Έχουν, δηλαδή, παρέλθει σχεδόν επτά από τις δεκατέσσερις εβδομάδες του εξαμήνου και ακόμη η διδασκαλία μεγάλου μέρους μαθημάτων δεν έχει ξεκινήσει.

Εν τω μεταξύ, οι εκπαιδευτικοί έχουν αποφασίσει κινητοποιήσεις, μεταξύ των οποίων αναστολή της λειτουργίας του Ιδρύματος και εκ νέου συνεδριάσεις των Δ.Σ. των Συλλόγων για επανεκτίμηση της κατάστασης, με κίνδυνο περαιτέρω απώλειας μαθημάτων.

Οι Σύλλογοι εκπαιδευτικού προσωπικού καταγγέλλουν πλήρη αποδιοργάνωση του Ιδρύματος, καθώς περικόπτονται οι αναγκαίες ώρες ανάθεσης διδασκαλίας σε έκτακτους συνεργάτες, ενώ αυξάνονται οι αποχωρήσεις μόνιμων μελών ΔΕΠ λόγω συνταξιοδότησης και δεν προκηρύσσονται επαρκείς νέες θέσεις, με αποτέλεσμα τη σημαντική επιβάρυνση των φοιτητών και διδασκόντων, αφού αφ’ ενός η αντιστοιχία φοιτητών ανά διδάσκοντα έχει ξεπεράσει κατά πολύ τα επιστημονικώς αποδεκτά όρια, αφ’ ετέρου οδηγεί σε υπεράριθμες εργαστηριακές ομάδες φοιτητών με συνέπεια την υποβάθμιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας ή την αναμονή τους σε λίστες προτεραιότητας.

Κατόπιν αυτών, ερωτάσθε:

▪ Σκοπεύετε να καλύψετε τις ανάγκες σε εκπαιδευτικό προσωπικό στο ΤΕΙ Αθήνας, και αν ναι πότε;

▪ Πώς και πότε θα αναπληρωθούν οι απολεσθείσες ώρες διδασκαλίας;
esos.gr

 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook & στο twitter
Στον αέρα το χειμερινό εξάμηνο του ΤΕΙ Αθήνας Reviewed by Τεχνολόγος Γεωπόνος on 10:00 π.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

All Rights Reserved by Γεωπόνος Τ.Ε. ''Τεχνολόγος'' © 2014 - 2015
Powered By Blogger, Designed by Sweetheme, Installed By Bloggertips

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.