Top Ad unit 728 × 90

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Ταγιάνι: Ευτυχώς οι ΗΠΑ δεν είναι μόνο ο Τραμπ...

Με αιχμές εναντίον της πολιτικής του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για την κλιματική αλλαγή και την ενέργεια ξεκίνησε την ομιλία του χτες (7 Νοεμβρίου) ο Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου κ. Ταγιάνι στην υψηλού επιπέδου συνδιάσκεψη που διοργάνωσε το ευρωκοινοβούλιο για τη χρηματοδότηση της καθαρής ενέργειας στις Βρυξέλλες. Ενώ στη Βόννη η COP23 βρίσκεται σε εξέλιξη η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα φιλόδοξους στόχους για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και την ενεργειακή μετάβαση.

Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά. Αν και η Ευρωπαϊκή Ένωση σημείωσε οικονομική μεγέθυνση του ΑΕΠ της τα τελευταία χρόνια μέχρι το 2015 η κατανάλωση ενέργειας μειώθηκε κατά 11% δείχνοντας ότι οι πολιτικές που έχει υιοθετήσει παράγουν καρπούς. Επίσης, για την προγραμματική περίοδο 2014-2020 η ΕΕ θα δώσει 21 δις ευρώ για τη χρηματοδότηση της ενεργειακής αποτελεσματικότητας των κτιρίων και τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις.

«Πρέπει να αποκτήσουμε ένα προϋπολογισμό με πολιτικούς στόχους» υπογράμμισε ο κ. Ταγιάνι ενώ στη συνέχεια δήλωσε «η καθαρή ενέργεια αποτελεί ευκαιρία για ανάπτυξη και απασχόληση». Στο στόχαστρο του Προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου μπήκε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. «Η προσέγγιση του κ. Τραμπ σε παγκόσμιο επίπεδο δεν συνδράμει την προσπάθεια όσο θα έπρεπε, αλλά είμαστε στην ευχάριστη θέση να έχουμε εδώ τον κυβερνήτη της Καλιφόρνια κ. Μπράουν και αυτό το γεγονός από μόνο του δείχνει ότι υπάρχει ισχυρή δέσμευση από τις ΗΠΑ».

«Η ΕΕ και η Καλιφόρνια είναι σύμμαχοι στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και πρωτοπόροι στη δημιουργία των αγορών εμπορίας άνθρακα και της καθαρής ενέργειας», δήλωσε ο Επίτροπος Περιβάλλοντος της ΕΕ κ. Κανιέτε σε δήλωση μετά από συνάντηση του με τον κ. Μπράουν. Το περιεχόμενο της συνάντησης αφορούσε τη διασύνδεση της αγοράς άνθρακα της ΕΕ με το σύστημα εμπορίας ρύπων της πολιτείας της Καλιφόρνια.

Εκτός από την πολιτική χροιά την συζήτηση απασχόλησε η χρηματοδότηση της ενεργειακής μετάβασης και της απανθρακοποίσησης της οικονομίας. «Η χρηματοδότηση της ενεργειακής μετάβασης καταλαμβάνει το 21% των διαθέσιμων πόρων του Σχεδίου Γιούνκερ ενώ τα αμέσως επόμενα χρόνια θα διατεθούν 60 δις ευρώ για την ενέργεια και το περιβάλλον» δήλωσε ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Κατάινεν.

«Στόχος μας είναι η χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων (πλατφόρμες) με αναφορές στο τοπικό επίπεδο» είπε αναφερόμενος σε προγράμματα που έχουν ήδη υλοποιηθεί όπως για παράδειγμα η χρηματοδότηση της ενεργειακής αναβάθμισης 200.000 διαμερισμάτων στις εργατικές εστίες της Γαλλίας. Δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι όπως και σε άλλες πολιτικές σκοπός του Σχεδίου Γιούνκερ είναι η συμπληρωματικότητα της χρηματοδότησης με άλλου πόρους όπως για παράδειγμα η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η εθνική συμμετοχή και ιδιωτικοί πόροι.

«Χρειαζόμαστε 379 δις ευρώ επενδύσεων μέχρι το 2030 αν θέλουμε να πιάσουμε τους στόχους της Συμφωνίας του Παρισιού» δήλωσε ο κ. Κανιέτε. Ανέφερε ότι για την περίοδο 1999-2016» εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου έχουν μειωθεί στην ΕΕ κατά 23% και ότι το 2015 στις ΑΠΕ απασχολήθηκαν 1,1 εκατομμύρια εργαζόμενοι παράγοντας τζίρο της τάξης του 1 δις ευρώ.

«Στόχος μας το 40% του κοινοτικού προϋπολογισμού να αφορά τη χρηματοδότηση υποδομών για την αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής και την ενέργεια και θέλουμε να βάλουμε σε προτεραιότητα την έξυπνη χρηματοδότηση (smart financing) και την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων έτσι ώστε να προκαλέσουμε περισσότερη μόχλευση», είπε.

Σήμερα η Κομισιόν θα ανακοινώσει το πακέτο για την Καθαρή Κινητικότητα στις Μεταφορές στόχος του οποίου είναι η περαιτέρω μείωση των εκπομπών CO2 στις μεταφορές -κυρίως από τα αυτοκίνητα και τα φορτηγά- καθώς ο τομέας είναι υπεύθυνος για το ένα τέταρτο του συνόλου των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.
  Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook & στο twitter
Ταγιάνι: Ευτυχώς οι ΗΠΑ δεν είναι μόνο ο Τραμπ... Reviewed by Τεχνολόγος Γεωπόνος on 11:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

All Rights Reserved by Γεωπόνος Τ.Ε. ''Τεχνολόγος'' © 2014 - 2015
Powered By Blogger, Designed by Sweetheme, Installed By Bloggertips

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.