Top Ad unit 728 × 90

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Το προσχέδιο του υπ. Παιδείας για το ''νέο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής''


Το προσχέδιο του υπ. Παιδείας για το νέο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής
Δεν τίθεται θέμα επαναξιολόγησης των μελών ΔΕΠ του ΤΕΙ Αθήνας και του ΑΕΙ Πειραιά ΤΤ

Το esos παρουσιάζει κατ' αποκλειστικότητα το Προσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την ίδρυση του νέου Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, όπως αυτό παρουσιάστηκε, κεκλεισμένων των θυρών,τον περασμένο Ιούλιο, από τον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Γιώργο Αγγελόπουλο στην οκταμελή Επιτροπή που, την ερχόμενη εβδομάδα, θα κάνει την τελική εισήγηση για τα νέα τμήματα του Πανεπιστημίου που θα προκύψει από τη συνένωση του ΤΕΙ Αθήνας με το ΑΕΙ Πειραιά ΤΤ.

Ειδικότερα το Προσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, για το οποίο ο Γενικός Γραμματέας ζήτησε από την οκταμελή Επιτροπή διορθώσεις και παρεμβάσεις, περιλαμβάνει τους ακόλουθους κανόνες:

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΜΕΛΩΝ ΔΕΠ

Για την αξιολόγηση των Εκπαιδευτικού Προσωπικού το προσχέδιο αναφέρει τα εξής:

Α. Δεν τίθεται θέμα “επαναξιολόγησης” των μελών ΔΕΠ του ΤΕΙ Αθήνας και του ΑΕΙ Πειραιά ΤΤ. Αυτό δεν μπορεί να γίνει για τους εξής λόγους:

α/ έχουν ήδη αξιολογηθεί από καθηγητές Πανεπιστημίου με κριτήρια που ήταν τα ίδια με την αξιολόγηση Καθηγητών στα πανεπιστήμια

β/ συμμετέχουν ήδη σε εκλεκτορικά σώματα εξελίξεων/εκλογών καθηγητών σε Πανεπιστήμια, σε τριμελής επιτροπές διδακτορικών σπουδών, σε αξιολογήσεις ερευνητικών προγραμμάων και υποτροφιών κλπ.

Β. Το προσχέδιο ξεκαθαρίζει ότι “η όποια διαδικασία αξιολόγησης θα πρέπει να αφορά τις προτάσεις ίδρυσης νέων τμημάτων”.

ΤΑ ΝΕΑ ΤΜΗΜΑΤΑ

Για τα νέα τμήματα το προσχέδιο του υπουργείου Παιδείας αναφέρει:
Τα δύο ΤΕΙ προτείνουν τις συσσωματώσεις των τμημάτων τους χωρίς κατ αρχήν να οριστικοποιούμε απόλυτα την ονομασία των νέων τμημάτων.
Αυτό που μας ενδιαφέρει, τονίζεται στο προσχέδιο, είναι τα νέα τμήματα να αντιστοιχούν σε διεθνώς αναγνωρισμένα επιστημονικά πεδία.
Η γνωστική περιοχή/ περιοχές των νέων τμημάτων θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες της οικονομίας και της κοινωνίας και θα έχουν αναφορές στον ευρωπαϊκό χώρο.
Για κάθε τμήμα που προτείνεται χρειάζεται να έχουμε, σημειώνεται στο προσχέδιο, μια τεκμηρίωση ως προς την ύπαρξη ανάλογου τμήματος σε ΑΕΙ της ημεδαπής ή / και της αλλοδαπής και μια αναφορά ως προς τα εργασιακά δικαιώματα των αποφοίτων του.

ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΠΟΥΔΩΝ

Για τα Προγράμματα Σπουδών το προσχέδιο του υπουργείου Παιδείας αναφέρει τα εξής:
Τα Προγράμματα Σπουδών των νέων τμημάτων δεν μπορούν να αντιστοιχούν ούτε σε διετείς επαγγελματικές σπουδές, ούτε σε Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών
Η αντιστοίχιση υπαρχόντων και μελλοντικών τμημάτων δεν θα γίνει βάσει μιας λογικής “αυτοματισμού”.
Δεν θα αναβαθμιστούν όλα τα υπάρχοντα τμήματα σε πανεπιστημιακά τμήματα.

ΜΕΛΗ ΔΕΠ ΠΟΥ ΔΥΝΑΝΤΑΙ ΝΑ ΔΙΔΑΞΟΥΝ

Στο προσχέδιο το υπουργείο Παιδείας ξεκαθαρίζει:
  • Καμία απόφαση για ίδρυση τμήματος δεν υπάρχει αν δεν κατατεθεί πρόταση Προγράμματος Σπουδών και πρόταση για τα μέλη ΔΕΠ που δύνανται να τα διδάξουν.
  • Θα πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια δημιουργίας αυτοδύναμων τμημάτων, σύμφωνα με το ελάχιστο όριο του νέου νόμου (8 μέλη ΔΕΠ, εκ των οποίων δύο τουλάχιστον βαθμίδας καθηγητή/αναπληρωτή καθηγητή.
  • Απαιτείται καταγραφή των αναγκών των νέων τμημάτων σε ανθρώπινο δυναμικό με βάση τις ελλείψεις στην κάλυψη συγκεκριμένων καινοτόμων αντικειμένων που διαμορφώνονται στο νέο Πρόγραμμα Σπουδών.
  • Δόκιμο θα είναι να γίνει μια προσπάθεια κάλυψης αυτών των κενών με την αξιοποίηση της εσωτερικής κινητικότητας.
  • Απαιτούνται πρόνοιες για την κινητικότητα, εντός και εκτός του νέου Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, εκείνων των μελών ΔΕΠ που δεν θα αναγνωρίζουν του ακαδημαϊκό τους έργο στα υπό ίδρυση τμήματα.
ΤΑ ΠΤΥΧΙΑ- ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ-ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ-ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ

Με αποφάσεις του υπουργού Παιδείας ρυθμίζονται θέματα για την κατανομή και την ένταξη των καθηγητών, όπως και την πλήρωση νέων θέσεων, την ένταξη των φοιτητών και του προσωπικού, την προθεσμία έκδοσης Οργανισμού και του Εσωτερικού Κανονισμού του, τους παρεχόμενους τίτλους σπουδών και τα θέματα αντιστοιχίας και επαγγελματικών προσόντων των παλαιών και νέων πτυχίων.
 
 
 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook & στο twitter
Το προσχέδιο του υπ. Παιδείας για το ''νέο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής'' Reviewed by Τεχνολόγος Γεωπόνος on 10:45 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

All Rights Reserved by Γεωπόνος Τ.Ε. ''Τεχνολόγος'' © 2014 - 2015
Powered By Blogger, Designed by Sweetheme, Installed By Bloggertips

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.