Top Ad unit 728 × 90

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΜΟΣ, αγροτικό ή τουριστικό επάγγελμα;


Αν αγροτουρισμός είναι τουριστικές υπηρεσίες προσφερόμενες από αγρότες, στις εγκαταστάσεις τους, τότε είναι απολύτως σαφές ότι πρόκειται για αγροτικό επάγγελμα, όπου έχουν ενσωματωθεί υπηρεσίες τουριστικού περιεχομένου, όπως υπηρεσίες εστίασης, υπηρεσίες φιλοξενίας, υπηρεσίες διανυκτέρευσης, υπηρεσίες ξενάγησης, υπηρεσίες εκπαίδευσης, υπηρεσίες δραστηριοτήτων κλπ.

Και τότε είναι απολύτως σαφές ότι παρεμφερείς υπηρεσίες προσφερόμενες από μη επαγγελματία αγρότη, χαρακτηρίζονται ως Ειδικές Μορφές Τουρισμού, και μάλιστα οι συγκεκριμένες εξειδικευμένες υπηρεσίες είναι Τουρισμός Υπαίθρου.
Τα σχετικά θέματα είναι απολύτως ξεκαθαρισμένα. Οι εμπλοκές στην ελληνική πραγματικότητα δημιουργούνται από τους πολιτικούς και τους «υπηρέτες» τους, οι οποίοι προσπαθούν να εκμεταλλευθούν οργανωμένες μειοψηφίες πίεσης, για να αποκομίσουν πολιτικά οφέλη …

Το 1991 όταν για πρώτη φορά προσπάθησαν να υλοποιηθούν ολοκληρωμένα προγράμματα τοπικής ανάπτυξης στην Ελλάδα, «από τα κάτω», δηλαδή από Τοπικές Ομάδες Δράσης, εκεί όπου μπορούσε να υπάρχουν «τόποι», δηλαδή στην ελληνική ύπαιθρο, μελετήθηκαν τα υπάρχοντα μοντέλα σε όλη την Ευρώπη.


Τόπος είναι μια ενότητα με κοινά γεωγραφικά χαρακτηριστικά, κοινά πολιτιστικά χαρακτηριστικά και πίστη, ότι έχουν όλοι οι συγκάτοικοι κοινό μέλλον. Στον τόπο αναπτύσσεται και λειτουργεί μια κοινωνία, της οποίας τα κύρια χαρακτηριστικά είναι η εμπιστοσύνη ανάμεσα στα μέλη της και η αλληλοβοήθεια.

Οι συμβιούντες κάτοικοι μιας περιοχής στην ύπαιθρο ονομάζονται αγρότες, και τα αγροτικά επαγγέλματα είναι κυρίως οι γεωργοί, οι κτηνοτρόφοι, οι ψαράδες και οι δασοκόμοι. Μάλιστα ως συμπληρωματική απασχόληση αυτοί οι κάτοικοι της υπαίθρου, οι αγρότες, στα πλαίσια της πολυαπασχόλησης, έχουν την παραγωγή ενέργειας, την μεταποίηση και εμπορία των δικών τους αγροτικών προϊόντων και την παροχή υπηρεσιών τουρισμού (δηλαδή αγροτουρισμό) με την λειτουργία εστιατορίων, αναψυκτηρίων, καφενείων, δωματίων διαμονής, μαθημάτων τοπικής παραδοσιακής μαγειρικής, μαθημάτων τοπικών χορών, συμμετοχής σε τοπικές εργασίες σε αγροτικά επαγγέλματα, εξερευνήσεων κλπ.

Έτσι μετά από πολλά χρόνια (ήδη από το 1991 χρηματοδοτούνται «αγροτουριστικές» επενδύσεις) το 2014 δημοσιεύθηκε ο νόμος 4235/11-2-2014, από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, που περιέλαβε για πρώτη φορά επισήμως, νομικά, τον όρο αγρόκτημα, και δημιούργησε τις προϋποθέσεις για την μεταποίηση των παραγόμενων από τους ίδιους τους αγρότες, με την «οικοτεχνία». Έβαλε δηλαδή τις βάσεις του αγροτουρισμού.


Οι οργανωμένες ομάδες πίεσης, από επιχειρηματίες (όχι αγρότες), οι οποίοι είχαν επενδύσει πολλά λεφτά σε τουριστικά καταλύματα, που παρατύπως τα ονόμαζαν αγροτουριστικά καταλύματα, υφαρπάζοντας την καλή φήμη και την διεθνή δόξα του αγροτουρισμού, πίεζαν για να «κλέψουν» τον όρο. Και το πέτυχαν.

Έτσι λίγο μετά, στις 30-7-2014, το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης πέρασε τον νόμο 4276/2014 (Ειδικές μορφές τουρισμού ΦΕΚ 155/30.07.2014 τεύχος Α’) αναφέροντας για πρώτη φορά τον όρο Αγροτουρισμός, αποδίδοντας τον στις συγκεκριμένες ομάδες πίεσης. Δεν είναι άσχετο ότι στον ίδιο νόμο απονέμεται και ο όρος Οινοτουρισμός σε μη επαγγελματίες αγρότες.

Τελικά, με αυτόν τον τρόπο, έγινε υφαρπαγή των καλύτερων κομματιών των αγροτικών επαγγελμάτων, εξωθώντας τους αγρότες σε απλούς εργάτες γης και εκθέτοντας τους στους μεγάλους και αβέβαιους κινδύνους των αγροτικών επαγγελμάτων, όπου οι συμβάσεις με τον … «Θεό», με την φύση, είναι ετεροβαρείς και πολύ αβέβαιες … Η μόνη πλέον διέξοδος των επαγγελματιών αγροτών είναι η εξάρτηση από επιδοτήσεις, οι οριακές διαμαρτυρίες και η εξαθλίωση, ιδιαίτερα σήμερα με την βιωμένη κλιματική αλλαγή, που μειώνει την αγροτική παραγωγή μέχρι και 36% … χωρίς ασφαλιστική δικλείδα.

Και να σκεφθεί κάποιος ότι η μέση αγροτική επένδυση είναι 120.000€ σύμφωνα με τα στατιστικέ στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, που σημαίνει ότι ο κάθε αγρότης επένδυσε πολλές χιλιάδες Ευρώ, ως σύγχρονος επιχειρηματίας, και καταλήγει απλός εργάτης γης, στην καλύτερη περίπτωση, …

Οι υπηρεσίες τουρισμού, συμπληρωματικά μόνο, δηλαδή μέχρι το 20% περίπου του συνολικού αγροτικού εισοδήματος (και όχι σαν κύριο ή/& μοναδικό εισόδημα, όπως προβλέπει ο νόμος 4276), ήταν η ασφαλιστική βαλβίδα στις έκθεση των αγροτών στα ακραία σκαμπανεβάσματα εισοδήματος … και στην διατήρηση της βιωσιμότητας των αγροτικών εκμεταλλεύσεων.
Οι αγροτικές πλέον εκμεταλλεύσεις δεν έχουν δυνατότητα επιβίωσης στα ακραία φαινόμενα, που συνεχώς πυκνώνουν, λόγω της κλιματικής αλλαγής, που κύρια οφείλεται στις συνήθειες των αστών …

Ο Νόμος 4276/2014 προβλέπει για τις Ειδικές Μορφές Τουρισμού, όπως ο Οινοτουρισμός, ότι «Οινοτουρισμός» είναι η ειδική μορφή τουρισμού η οποία αφορά την παροχή υπηρεσιών υποδοχής, ξενάγησης, φιλοξενίας και εστίασης σε χώρους λειτουργικά ενοποιημένους με οινοποιητικές ή και οινοπαραγωγικές (αμπελώνες) εγκαταστάσεις. Οι υπηρεσίες αυτές προσφέρονται συνδυαστικά με δραστηριότητες σχετικές με την αμπελοκαλλιέργεια και την οινική παραγωγή. Κατά παρέκκλιση των ισχυουσών διατάξεων μέσα στα όρια των οινοποιητικών ή/& οινοπαραγωγικών, εγκαταστάσεων μπορούν να ιδρύονται μη κύρια τουριστικά καταλύματα και χώροι εστίασης. Θεσπίζεται «Σήμα Επισκέψιμου Οινοποιείου».

Ο Νόμος 4276/2014 προβλέπει για τις Ειδικές Μορφές Τουρισμού, όπως ο Αγροτουρισμός, ότι «Αγροτουρισμός» είναι η ειδική μορφή τουρισμού υπαίθρου η οποία αφορά την παροχή υπηρεσιών υποδοχής και φιλοξενίας ή και εστίασης σε χώρους λειτουργικά ενοποιημένους με αγροτικές εγκαταστάσεις, οι οποίες προσφέρονται συνδυαστικά με δραστηριότητες που σχετίζονται με την αγροτική παραγωγή, όπως και με την προστασία και ανάδειξη του φυσικού και ανθρωπογενούς αγροτικού τοπίου. Η δραστηριότητα του αγροτουρισμού συνδυάζεται υποχρεωτικά με την παραγωγή αγροτικών προϊόντων. Δίνεται η δυνατότητα οι χώροι φιλοξενίας και διαμονής να χωροθετούνται και εντός Δημοτικών Διαμερισμάτων με πληθυσμό όχι μεγαλύτερο των πέντε χιλιάδων (5.000) κατοίκων. Το Ειδικό Σήμα Αγροτουρισμού είναι σήμα με ειδικό λογότυπο χορηγούμενο από το Υπουργείο Τουρισμού, με το οποίο πιστοποιείται ότι μία επιχείρηση πληροί τις ειδικές προϋποθέσεις του παρόντος νόμου και προσφέρει ένα ελάχιστο προδιαγεγραμμένο επίπεδο υπηρεσιών, που εξειδικεύεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Τουρισμού και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.


Οι Επιχειρήσεις Αγροτουρισμού μπορεί να παρέχουν υπηρεσίες επίδειξης, ενημέρωσης, παρακολούθησης ή συμμετοχής σε δράσεις και δραστηριότητες που προωθούν την επαφή του επισκέπτη- τουρίστα με την αγροτική ζωή, τη βιώσιμη αγροτική παραγωγή, τη γαστρονομία, τη γευσιγνωσία και την οινογνωσία και την προστασία της βιοποικιλότητας.

Με απόφαση του Υπουργού Τουρισμού και των αρμοδίων κατά περίπτωση Υπουργών καθορίζονται ο προσδιορισμός, η διοργάνωση και υλοποίηση της ατομικής ή ομαδικής άσκησης των δραστηριοτήτων που προβλέπονται στον αγροτουρισμό, οι γενικές και ειδικές προϋποθέσεις, προδιαγραφές και οι όροι λειτουργίας και ασφαλείας που πρέπει να τηρούνται από τους διοργανωτές των δραστηριοτήτων αυτών, όπως και τα απαραίτητα δικαιολογητικά, και κάθε άλλο σχετικό θέμα. Είναι δυνατή κατά παρέκκλιση των ισχυουσών διατάξεων μέσα στα όρια των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων η ίδρυση μη κύριων τουριστικών καταλυμάτων.

Οι Επιχειρήσεις Αγροτουρισμού είναι και τα Αγροκτήματα. Η αγροτουριστική δραστηριότητα εντός του Αγροκτήματος αφορά αποκλειστικά την παροχή υπηρεσιών υποδοχής και φιλοξενίας ή εστίασης. Τα Πολυλειτουργικά Αγροκτήματα (Κοινή Υπουργική Απόφαση 543/34450/2017 – ΦΕΚ 1145/Β/3-4-2017) είναι αγροκτήματα που κάνουν παραγωγή φυτικών ή ζωικών προϊόντων, αλλά, ταυτοχρόνως, είναι ανοιχτά σε επισκέψεις καταναλωτών από τους οποίους έχουν πρόσθετα έσοδα, όχι μόνον από την απ’ ευθείας πώληση των προϊόντων τους, αλλά και από δραστηριότητες όπως: εστίαση (μπορούν να σερβίρουν φαγητό), εκπαίδευση των καταναλωτών στην παραγωγή, αθλητικές δραστηριότητες, μουσεία και άλλα. Τα Πολυλειτουργικά Αγροκτήματα μπορούν παραλλήλως να έχουν και οικοτεχνική παραγωγή για μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία. Σε κάθε πολυλειτουργικό αγρόκτημα επιτρέπονται η λειτουργία και η εκμετάλλευση αγροτουριστικής μονάδας έως 10 δωματίων, μέγιστης δυναμικότητας 40 κλινών. Τις διαδικασίες πιστοποίησης των αγροκτημάτων και απονομής του σήματος που έχει ισχύ τρία έτη θα αναλάβει ο ΕΛΓΟ «Δήμητρα»

Στις 18 Δεκ θα ξεκινήσει η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων χρηματοδότησης των επενδυτικών σχεδίων για τη δημιουργία καινούργιων πολύ μικρών και μικρομεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων στο πλαίσιο του νέου προγράμματος του ΕΣΠΑ με τίτλο: «Ενίσχυση της ίδρυσης και λειτουργίας νέων τουριστικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων», με προϋπολογισμό 120 εκ. € για το σύνολο των περιφερειών της χώρας. Ύψος επιδότησης 25.000€ έως 400.000€, για το 45% των επιλέξιμων δαπανών.
Και έτσι ο Αγροτουρισμός κατέληξε να «χαθεί» από τους αγρότες και να ενισχύει τους αστούς, μέχρι να πεινάσουν οι αστοί … Αλλά τότε θα είναι πολύ αργά …

Δημήτρης Μιχαηλίδης, Δημοσιογράφος, ΑγροΝέα, 
mynewspoint.gr
 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook & στο twitter
ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΜΟΣ, αγροτικό ή τουριστικό επάγγελμα; Reviewed by Τεχνολόγος Γεωπόνος on 8:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

All Rights Reserved by Γεωπόνος Τ.Ε. ''Τεχνολόγος'' © 2014 - 2015
Powered By Blogger, Designed by Sweetheme, Installed By Bloggertips

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.