Top Ad unit 728 × 90

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Ανοιχτό το ενδεχόμενο επέκτασης του ακατάσχετου επαγγελματικού λογαριασμού & στους αγρότες


Παράθυρο για ακατάσχετο επαγγελματικό λογαριασμό αγροτών .Η κυβέρνηση θα εξετάζει το ζήτημα, λέει η Κατερίνα Παπανάτσιου .Ανοιχτό το ενδεχόμενο επέκτασης του μηνιαίου ακατάσχετου των 1.250 ευρώ για τους αγρότες επί 12 μήνες άφησε η υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου , μετά από συνάντηση που είχε με εκπροσώπους παραγωγών, στο περιθώριο των εργασιών του 6ου Περιφερειακού Συνεδρίου για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση στην Κομοτηνή.

Παράλληλα, ανέφερε ότι θα εξετάσει το αίτημα και για ακατάσχετο των επαγγελματικών λογαριασμών αγροτών, προκειμένου να μη στερούνται οι επαγγελματίες του πρωτογενούς τομέα κεφάλαιο κίνησης, που είναι απαραίτητο για την εκμετάλλευση και τη συνέχιση της δραστηριότητάς τους.

Η υφυπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε δίκαιο το αίτημα των αγροτών «όπως ο μισθωτός έχει μηνιαίο ακατάσχετο τα 1.250 ευρώ να έχει το ποσό αυτό για 12 μήνες ο αγρότης που παίρνει δύο φορές το χρόνο την επιδότηση».

Η υφυπουργός έγινε αποδέκτης πολλών ζητημάτων, αλλά και… παραπόνων από τους εκπροσώπους αγροτικών και κτηνοτροφικών συλλόγων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, που αφορούσαν το κόστος των εισροών και την φορολογία, είτε ως φυσικά πρόσωπα, είτε ως μέλη συνεταιρισμών και ομάδων. «Θέσαμε το ζήτημα του ακατάσχετου των επιχειρηματικών λογαριασμών, γιατί υπάρχουν συνάδελφοι που έχουν δει να μπαίνουν επιδοτήσεις και την επόμενη μέρα να χάνονται τελείως και να είναι εκτεθειμένοι απέναντι στο ζωικό τους κεφάλαιο, δηλαδή να μην μπορούν να ταΐσουν τα ζώα τους», λέει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Κάτω Νευροκοπίου Δράμας, Θοδωρής Ιφόγλου.

Απαντώντας  για το αίτημα των παραγωγών περί ακατάσχετου λογαριασμών, η υφυπουργός κα Παπανάτσιου διευκρίνισε ότι το θέμα αφορά το υπουργείο που δίνει τις επιδοτήσεις. «Εάν το ποσό που δίνεται είναι ακατάσχετο, δεν το κατάσχει κανείς. Είναι δίκαιο το αίτημά τους, όπως ο μισθωτός έχει μηνιαίο ακατάσχετο τα 1.250 ευρώ θα μπορούσε να έχει αυτό το ποσό σε 12 μήνες για τον αγρότη που παίρνει δυο φορές τον χρόνο την επιδότηση. Το αίτημα θα εξεταστεί».
Κίνητρα για συνεταιρισμούς

Από την πλευρά του, ο κ. Ιφόγλου τονίζει ότι η φορολογία αποτελεί αντικίνητρο για τη δημιουργία συνεταιρισμών, την ίδια στιγμή που, όπως τονίζει ο κ. Ιφόγλου, είναι οδηγία από την Ευρωπαϊκή Ένωση ο συνεταιρισμός των μικρών εκμεταλλεύσεων, ώστε να είναι βιώσιμες.

«Η χαμηλή φορολογία μπορεί ν’ αποτελέσει σημαντικό κίνητρο για τη δημιουργία ομάδων». Σχολιάζοντας τη φοροδιαφυγή ορισμένων αγροτών, θέμα που έπεσε στο τραπέζι του διαλόγου, αναφέρει ότι «τα στοιχεία που διαθέτει το υπουργείο από τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις δεν προέρχονται μόνο από τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Εμείς επιθυμούμε να μην παίρνουν επιδοτήσεις αυτοί που δεν είναι επαγγελματίες αγρότες» επισημαίνει, τονίζοντας ότι αυτοί που παράγουν δεν κερδίζουν.

Επ’ αυτού, η κ. Παπανάτσιου ανέφερε : «Οι συνεταιρισμοί φορολογούνται για τα κέρδη τους με 13% και είναι αφορολόγητα τα πλεονάσματά τους. Επομένως, οι συνεταιρισμοί ως επιχειρήσεις έχουν πολύ ευνοϊκή μεταχείριση. Από εκεί και πέρα, οι συνεταιρισμένοι παραγωγοί έχουν ένα θέμα γιατί δεν αποκρύπτουν εισοδήματα, έχουν παραστατικά τους στις ποσότητες και στην τιμή που τα πουλούν, ενώ οι μεμονωμένοι παραγωγοί έχουν τη δυνατότητα να φοροδιαφεύγουν. Προς αυτή την κατεύθυνση θα γίνουν στοχευμένοι έλεγχοι. Ήδη, έχουμε εντοπίσει και ξεκινάμε από τα υψηλά εισοδήματα που, πάντως», όπως σημείωσε, «μειώθηκαν συγκριτικά με πέρυσι».
 
 
 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook & στο twitter
 
 
Ανοιχτό το ενδεχόμενο επέκτασης του ακατάσχετου επαγγελματικού λογαριασμού & στους αγρότες Reviewed by Τεχνολόγος Γεωπόνος on 2:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

All Rights Reserved by Γεωπόνος Τ.Ε. ''Τεχνολόγος'' © 2014 - 2015
Powered By Blogger, Designed by Sweetheme, Installed By Bloggertips

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.