Top Ad unit 728 × 90

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Φωτεινή Αραμπατζή: Καμία δέσμευση από τη Βάθη για την τύχη των επιλαχόντων

 
 
«Γυμνός από επιχειρήματα για την τύχη των 3.123 επιλαχόντων υποψηφίων Νέων Αγροτών, που παραμένουν εδώ και 4 μήνες σε καθεστώς ομηρίας αναμένοντας την ένταξή τους, εμφανίστηκε ο αρμόδιος υπουργός Βαγγέλης Αποστόλου στη συζήτηση σχετικής Επίκαιρης Ερώτησης», τονίζει η Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης της ΝΔ Φωτεινή Αραμπατζή.

«Ο κ. Αποστόλου, παρά τις συνεχείς εκκλήσεις της Σερραίας βουλευτή να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις, δεν δεσμεύθηκε ούτε για το ύψος των χρημάτων, που τυχόν θα διατεθούν για τους

επιλαχόντες, ούτε για τον αριθμό των προς ένταξη επιλαχόντων, ούτε για το αν θα προχωρήσει το Υπουργείο σε τυχόν ανακατανομή των κονδυλίων μεταξύ των Περιφερειών της χώρας», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Η κ. Αραμπατζή υπογράμμισε «την αδικία και τους αποκλεισμούς, που υφίστανται υποψήφιοι με περισσότερα μόρια, όπως στην Κεντρική Μακεδονία και στις Σέρρες και είναι επιλαχόντες, όταν εντάσσονται με άνεση υποψήφιοι από άλλες Περιφέρειες με πολύ λιγότερα μόρια».

Τόνισε δε ότι «έναν ολόκληρο χρόνο μετά την αρχική προκήρυξη του Προγράμματος και 4 μήνες μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, οι χιλιάδες επιλαχόντες, που αποκλείστηκαν, εξ αιτίας της ανισόρροπης - ανορθολογικής κατανομής των κονδυλίων του Προγράμματος στις Περιφέρειες της χώρας, έχουν χορτάσει αλληλοαναιρούμενες δεσμεύσεις τόσο από τον Υπουργό, όσο και από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό».

Ζήτησε ως εκ τούτου από τον κ. Αποστόλου, να ξεκαθαρίσει πότε τελικά έλεγε την αλήθεια:

Όταν στις 12 Ιουλίου 2017 από τη Λάρισα δεσμευόταν για ένταξη 24.000 Νέων Αγροτών στο Πρόγραμμα και κονδύλια ύψους 300 εκατ. ευρώ;

Όταν στη Βουλή, στις 20 Ιουλίου 2017 μιλούσε για ένταξη του 1/3 αυτών;

‘Όταν σε γραπτή απάντησή του, στις 15 Σεπτεμβρίου 2017, δεσμευόταν ουσιαστικά μόνο για την ένταξη των επιλαχόντων της Δυτικής Μακεδονίας;

Ή όταν από την Κρήτη, στις 21 Σεπτεμβρίου 2017 μιλούσε για ένταξη στο πρόγραμμα 13.000 - 14.000 Νέων Αγροτών;

«Αντιθέτως», επισήμανε η αρμόδια Τομεάρχης, «επί της προηγούμενης διακυβέρνησης της Ν.Δ. είχε καλυφθεί πλήρως το σύνολο των 12.000 ενδιαφερομένων Νέων Αγροτών και είχαν ενταχθεί πάνω από 3.000 επιλαχόντες.»

Υπογράμμισε επιπροσθέτως, ότι πολλοί από τους επιλαχόντες είναι κυριολεκτικά «επί ξύλου κρεμάμενοι», καθώς έχουν ήδη υποβάλει αίτηση έναρξης αγροτικής δραστηριότητας – αφού για πρώτη φορά στα χρονικά η αξιολόγηση των Νέων Γεωργών έγινε μετά το τέλος των δηλώσεων ΟΣΔΕ - με αποτέλεσμα να ελλοχεύει ο κίνδυνος ν’ αποκλειστούν από μελλοντικά προγράμματα εγκατάστασης Νέων Γεωργών.

Σημείωσε δε ότι ακόμη και η υπερδέσμευση του 10%, που τα κονδύλιά της ούτως ή άλλως δεν επαρκούν, δεν προχωρά γιατί απλά δεν λειτουργεί το Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (Π.Σ.Κ.Ε.) και 3 μήνες τώρα δεν εκδικάζονται οι ενστάσεις!

Αποτέλεσμα, να παραμένουν «όμηροι» τόσο οι επιλαχόντες, όσο και οι εν δυνάμει υποψήφιοι Νέοι Γεωργοί αλλά και οι απορριφθέντες. Την ίδια δε στιγμή, «στραγγαλίζονται» στα γρανάζια αυτής της ηλεκτρονικής πλατφόρμας και δεν προκηρύσσονται όλα τα κατ’ εξοχήν Αναπτυξιακά Μέτρα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014 – 2020, (Σχέδια Βελτίωσης, Ομάδες και Οργανώσεις Παραγωγών, Μεταποίηση).

«Μεταποίηση στην οποία έχετε δώσει 4 (!!!) παρατάσεις, καλείτε κόσμο να υποβάλει ξανά και ξανά ενώ έχετε ήδη υποψήφιους 4 φορές επάνω από τον διαθέσιμο προϋπολογισμό! Πολύ φοβάμαι ότι και εδώ θα επαναληφθεί το «φιάσκο» της Βιολογικής Γεωργίας» τόνισε χαρακτηριστικά η κ. Αραμπατζή, με τον Υπουργό να παραδέχεται το πρόβλημα της δυσλειτουργικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας, χωρίς ωστόσο να δεσμεύεται για πότε θα το επιλύσει οριστικά.

Τέλος, η Σερραία βουλευτής κατηγόρησε τον κ. Αποστόλου για λαϊκίστικη, ψηφοθηρική και στείρα επιδοματική πολιτική, αφού το Υπουργείο σπαταλάει χρήματα, προορισμένα να πάνε σε νέους ανθρώπους, που θέλουν να «ριζώσουν» στο επάγγελμα, σε ευκαιριακά επιδόματα 3ετίας.

«Είστε η Κυβέρνηση, που μειώσατε την 10ετή υποχρεωτική παραμονή στο επάγγελμα, υπονομεύοντας ουσιαστικά το βασικό εργαλείο ανανέωσης του γηρασμένου αγροτικού πληθυσμού – μόνο 5,5% είναι το ποσοστό των αγροτών στη χώρα μας κάτω των 35 ετών – και «τορπιλίζοντας» τη συνειδητή παραμονή στο αγροτικό επάγγελμα με όρους επαγγελματικής επιχειρηματικής προοπτικής.» ανέφερε. 
 
agronews.gr
 
 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook & στο twitter
Φωτεινή Αραμπατζή: Καμία δέσμευση από τη Βάθη για την τύχη των επιλαχόντων Reviewed by Τεχνολόγος Γεωπόνος on 4:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

All Rights Reserved by Γεωπόνος Τ.Ε. ''Τεχνολόγος'' © 2014 - 2015
Powered By Blogger, Designed by Sweetheme, Installed By Bloggertips

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.