ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

EESC: «Οι αγροτικές περιοχές της Ευρώπης χρειάζονται ώθηση»Αίτημα προς την Κομισιόν και τα κράτη-μέλη, ώστε να λάβουν ευέλικτα και αποτελεσματικά προγράμματα για τη στήριξη της ευρωπαϊκής υπαίθρου, διατυπώνει η Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (EESC) μέσω γνωμοδότησης που υιοθετήθηκε κατά την τελευταία σύνοδο της ολομέλειάς της. Μέσω της γνωμάτευσής της, υπό τον τίτλο «Χωριά και μικρές πόλεις ως καταλύτες για την ανάπτυξη της υπαίθρου», η ΕΟΚΕ επιχειρεί να συμβάλει ενεργά στην αναζωογόνηση των αγροτικών περιοχών της Ευρώπης, προβαίνοντας σε προτάσεις που άπτονται τριών βασικών αξόνων.
Έξυπνες υποδομές

Η οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη απαιτεί τη δημιουργία κατάλληλων υποδομών, συμπεριλαμβανομένων των γρήγορων ευρυζωνικών υπηρεσιών και ενός σύγχρονου δικτύου μεταφορών. «Δεν αρκεί μόνο η παροχή ενός έξυπνου δικτύου μεταφορών για οδικές και σιδηροδρομικές μεταφορές. Χρειάζεται και η οξυδερκής, αποδοτική χρήση όλων των δικτύων μεταφορών», εξηγεί ο εισηγητής Tom Jones. Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να ενθαρρυνθούν, ώστε να υποστηρίξουν την τηλεργασία, ενώ η ταχεία ευρυζωνικότητα –κινητή και σταθερή– χαρακτηρίζεται ως στόχος ζωτικής σημασίας για την περαιτέρω ανάπτυξη των χωριών και των πόλεων.

Η ΕΟΚΕ υποστηρίζει σθεναρά την πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα έξυπνα χωριά. Η ενίσχυση των παραδοσιακών και των νέων δικτύων και υπηρεσιών μέσω των ψηφιακών τεχνολογιών, των τεχνολογιών τηλεπικοινωνιών, των καινοτομιών και της καλύτερης χρήσης της γνώσης προς όφελος των κατοίκων και των επιχειρήσεων αξιολογούνται ως ένα πρώτο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, ιδίως επειδή συνδυάζουν πρωτοβουλίες από όλες τις γενικές διευθύνσεις και τις υπηρεσίες της Επιτροπής.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρόεδρος του Τμήματος Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης της ΕΟΚΕ, Brendan Burns, ζητά από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (EIB) «να ανταποκριθεί στην πρόκληση και να αναπτύξει προσαρμοσμένα συστήματα στήριξης για μικρές αγροτικές επιχειρήσεις, όπως υποσχέθηκε στο πρόγραμμα 2017-2018».
Ενίσχυση της συνεργασίας πόλης-υπαίθρου

Ιδιαίτερα ωφέλιμη μπορεί να είναι η συνεργασία μεταξύ αστικών και αγροτικών περιοχών στον αγροτικό τουρισμό και στον αγροτουρισμό, σε δραστηριότητες που σχετίζονται με την υγεία και την εφοδιαστική αλυσίδα τροφίμων. Η δημιουργία ομάδων δημόσιων και ιδιωτικών υπηρεσιών στην εκπαίδευση, στην κατάρτιση, στην υγεία και στην κοινωνική πρόνοια στις αγροτικές περιοχές παρέχει, επίσης, την ευκαιρία να ανακαινιστούν κενά κτήρια και να προσελκυστούν επιπλέον επιχειρήσεις. Οι κοινωνικές και κοινοτικές επιχειρήσεις μπορούν να συμβάλουν ολοένα και περισσότερο στην αντικατάσταση των απολεσθεισών δημόσιων και ιδιωτικών υπηρεσιών.

«Πολλές αγροτικές περιοχές διαθέτουν ιστορικά κτήρια και αγροκτήματα, τα οποία θα μπορούσαν να βρουν μια νέα χρησιμότητα και έτσι να διατηρηθούν ως ιστορικά μνημεία», λέει ο Tom Jones. Επιπλέον, το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης θα πρέπει να υποστηριχθεί καλύτερα από άλλα ευρωπαϊκά, εθνικά και περιφερειακά προγράμματα, καθώς σύμφωνα με την ΕΟΚΕ αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία για τους τοπικούς επιχειρηματίες να δημιουργήσουν νέες επιχειρήσεις, που θα δραστηριοποιούνται σε τομείς όπως η εμπορία τοπικών αγροτικών και βιοτεχνικών προϊόντων (τρόφιμα, ποτά, χειροτεχνήματα). Το ίδιο μπορεί να συμβεί και με την ιστορική κληρονομιά ή και με το τοπίο ως πολιτιστική κληρονομιά, μέσω πολιτιστικών και λοιπών ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων.
Συμμετοχικότητα και παρουσίαση θετικών παραδειγμάτων

Θέση της ΕΟΚΕ είναι ότι η αειφόρος αγροτική ανάπτυξη θα επιτύχει τους σκοπούς της μόνο με την ενεργή υποστήριξη των τοπικών πληθυσμών, οι οποίοι θα πρέπει να συμμετέχουν στη λήψη αποφάσεων. «Πρέπει να ενθαρρύνουμε τους ανθρώπους, ιδιαίτερα τους νέους, να δίνουν τη φωνή τους και να υποστηρίζουν, ενίοτε και εθελοντικά, τις ιδέες τους», υπογραμμίζει ο Tom Jones. «Αρκετοί έχουν ιδέες για το πώς θα μπορούσαν να ενισχύσουν την οικονομική ανάπτυξη στις κοινότητές τους, αλλά ο καταλύτης λείπει – είτε επειδή λείπουν πληροφορίες ή οικονομικές ευκαιρίες, είτε τα προγράμματα δεν είναι αρκετά ευέλικτα και παρουσιάζουν υπερβολικό γραφειοκρατικό βάρος. Τα εμπόδια θα πρέπει να εξαλειφθούν, ώστε να υλοποιηθούν οι ιδέες», συμπληρώνει.

Τέλος, η ΕΟΚΕ προτείνει τη θέσπιση μιας ετήσιας εκδήλωσης, όπου θα γιορτάζονται τα επιτυχημένα παραδείγματα συνεκτικών κοινοτήτων και θα καταδεικνύεται η πορεία τους προς την επιτυχία
 
 
  Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook & στο twitter
EESC: «Οι αγροτικές περιοχές της Ευρώπης χρειάζονται ώθηση» Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 2:15 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: