Top Ad unit 728 × 90

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Tα πρόβατα έχουν φωτογραφική μνήμη...


Τα πρόβατα μπορούν να εκπαιδευτούν ώστε να αναγνωρίζουν τα ανθρώπινα πρόσωπα από φωτογραφικά πορτρέτα - και μπορούν ακόμη και να αναγνωρίσουν την εικόνα του φροντιστή τους χωρίς προηγούμενη εκπαίδευση - σύμφωνα με νέα έρευνα από επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Cambridge.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στις 7 Νοεμβρίου στο περιοδικό "Royal Society: Open Science", αποτελεί μέρος μιας σειράς δοκιμών που έγιναν στα πρόβατα για να παρακολουθήσουν τις γνωστικές τους ικανότητες. Λόγω του σχετικά μεγάλου μεγέθους του εγκεφάλου και της μακροζωίας τους, τα πρόβατα είναι ένα καλό πειραματόζωο για τη μελέτη νευροεκφυλιστικών διαταραχών όπως η νόσος του Huntington.

Η ικανότητα αναγνώρισης προσώπων είναι μία από τις σημαντικότερες ανθρώπινες κοινωνικές δεξιότητες. Αναγνωρίζουμε ευδιάκριτα πρόσωπα εύκολα και μπορούμε να εντοπίσουμε άγνωστα πρόσωπα από εικόνες που παρουσιάζονται επανειλημμένα. Όπως και άλλα ζώα, σκυλιά και πίθηκοι, τα πρόβατα είναι κοινωνικά ζώα που μπορούν να αναγνωρίσουν άλλα πρόβατα καθώς και γνωστούς ανθρώπους. Λίγα όμως είναι γνωστά για τη συνολική τους ικανότητα επεξεργασίας των προσώπων.

Ερευνητές από το Τμήμα Φυσιολογίας, Ανάπτυξης και Νευροεπιστήμης του Cambridge εκπαίδευσαν οκτώ πρόβατα για να αναγνωρίσουν τα πρόσωπα τεσσάρων διασημοτήτων, από φωτογραφικά πορτρέτα που εμφανίζονται σε οθόνες υπολογιστών.

Κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης τα πρόβατα ανταμείβονταν με φάγητο κάθε φορά που "αναγνώριζαν" τη φωτογραφία της διασημότητας, π.χ. του Μπαράκ Ομπάμα.Μετά την εκπαίδευση, τα πρόβατα έδειξαν δύο φωτογραφίες - το πρόσωπο της διασημότητας και ένα άλλο πρόσωπο. Σε αυτή τη δοκιμασία, τα πρόβατα επέλεξαν σωστά το πρόσωπο του διάσημου οκτώ φορές από τις δέκα.

Σε αυτές τις αρχικές δοκιμές, τα πρόβατα έδειξαν πρόσωπα από μπροστά, αλλά για να ελέγξουν πόσο καλά αναγνώρισαν τα πρόσωπα, οι ερευνητές τους έδειξαν έπειτα τα πρόσωπα υπό γωνία. Όπως αναμενόταν, η απόδοση των προβάτων μειώθηκε, αλλά μόνο κατά περίπου 15% - μια ποσότητα συγκρίσιμη με εκείνη που παρατηρείται όταν ο άνθρωπος εκτελεί το ίδιο έργο.

Τέλος, οι ερευνητές εξέτασαν αν τα πρόβατα ήταν σε θέση να αναγνωρίσουν έναν φροντιστή από μια φωτογραφία χωρίς προ-εκπαίδευση. Οι φροντιστές περνούν συνήθως δύο ώρες την ημέρα με τα πρόβατα και έτσι τα πρόβατα είναι πολύ εξοικειωμένα με αυτούς. Όταν η φωτογραφία του φροντιστή έμπαινε τυχαία στη θέση της διασημότητας, τα πρόβατα επέλεγαν τη φωτογραφία του φροντιστή σε σχέση με το άγνωστο πρόσωπο επτά από τις δέκα φορές.

"Όποιος ξοδέψει χρόνο με τα πρόβατα θα ξέρει ότι είναι έξυπνα και μεμονωμένα ζώα που είναι σε θέση να αναγνωρίσουν τους χειριστές τους", λέει η καθηγήτρια Jenny Morton, η οποία ηγήθηκε της μελέτης. "Έχουμε δείξει με τη μελέτη μας ότι τα πρόβατα έχουν προηγμένες ικανότητες αναγνώρισης προσώπου, συγκρίσιμες με αυτές των ανθρώπων και των πιθήκων.

"Τα πρόβατα έχουν εγκέφαλο παρόμοιο μέγεθος και πολυπλοκότητα με εκείνα κάποιων πιθήκων. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να είναι χρήσιμα μοντέλα για να μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε τις διαταραχές του εγκεφάλου, όπως η ασθένεια του Huntington, που αναπτύσσονται για μεγάλο χρονικό διάστημα και επηρεάζουν τις γνωστικές ικανότητες. Η μελέτη μας μας δίνει έναν άλλο τρόπο να παρακολουθήσουμε τον τρόπο με τον οποίο αλλάζουν αυτές οι ικανότητες, ιδιαίτερα στα πρόβατα που φέρουν τη γονιδιακή μετάλλαξη που προκαλεί τη νόσο του Huntington."

Η ομάδα του καθηγητή Morton άρχισε πρόσφατα να μελετά πρόβατα που έχουν τροποποιηθεί γενετικά για να φέρουν τη μετάλλαξη που προκαλεί τη νόσο του Huntington.

Η νόσος του Huntington επηρεάζει περισσότερους από 6.700 ανθρώπους στο Ηνωμένο Βασίλειο. Πρόκειται για μια ανίατη νευροεκφυλιστική ασθένεια που συνήθως αρχίζει στην ενηλικίωση. Αρχικά, η νόσος επηρεάζει τον κινητικό συντονισμό, τη διάθεση, την προσωπικότητα και τη μνήμη, καθώς και άλλα σύνθετα συμπτώματα, όπως οι βλάβες στην αναγνώριση του συναισθήματος του προσώπου. Τελικά, οι ασθενείς έχουν δυσκολία στην ομιλία και την κατάποση, απώλεια κινητικής λειτουργίας και πεθαίνουν σε σχετικά μικρή ηλικία. Δεν υπάρχει γνωστή θεραπεία για την ασθένεια, μόνο οι τρόποι αντιμετώπισης των συμπτωμάτων.


 University of Cambridgegro
 
agro24.gr
 
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook & στο twitter
Tα πρόβατα έχουν φωτογραφική μνήμη... Reviewed by Τεχνολόγος Γεωπόνος on 3:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

All Rights Reserved by Γεωπόνος Τ.Ε. ''Τεχνολόγος'' © 2014 - 2015
Powered By Blogger, Designed by Sweetheme, Installed By Bloggertips

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.