ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Bayer: Άμεση πρόσβαση σε μελέτες για ενίσχυση της διαφάνειας


Πρωτοβουλία για την ενίσχυση της διαφάνειας που θα παρέχει στους καταναλωτές της ΕΕ άμεση πρόσβαση στα δεδομένα για την ασφάλεια των προϊόντων ξεκινά η γερμανική Bayer την επόμενη εβδομάδα, με στόχο την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στον τομέα.

Η πρόσφατη επανέγκριση της άδειας της γλυφοσάτης έφερε στο προσκήνιο τη συζήτηση για την ασφάλεια των τροφίμων στην Ευρώπη.

Η έλλειψη πρόσβασης σε επιστημονικές μελέτες έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, οι οποίοι επέκριναν τη χημική βιομηχανία για έλλειψη διαφάνειας.

Στο πλαίσιο αυτό, η Bayer αποφάσισε να δρομολογήσει μια πρωτοβουλία για την διαφάνεια με στόχο την παροχή πρόσβασης σε πληροφορίες σχετικές με την ασφάλεια των προϊόντων της, τόσο εκείνων που προορίζονται για τον άνθρωπο, όσο και για το περιβάλλον.

Η Bayer είναι διατεθειμένη να αναλάβει έναν «ηγετικό ρόλο» στην άρση των φραγμών για την ανταλλαγή δεδομένων ασφαλείας, στοχεύοντας στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης και την προώθηση ενός «δίκαιου επιστημονικού διαλόγου γύρω από τα προϊόντα της», αναφέρει εταιρικό έγγραφο που έλαβε η EURACTIV.

«Θέλουμε να κλείσουμε αυτό το κενό πληροφόρησης και να επιτρέψουμε την πρόσβαση στις μελέτες μας για την ασφάλεια». Η Bayer αναγνωρίζει, επίσης, την πολυπλοκότητα των μελετών και τονίζει ότι η κίνηση αυτή είναι απαραίτητη για να τις καταστήσει «προσβάσιμες» σε μη εμπορικούς φορείς.

«Η δημόσια συζήτηση θα πρέπει να βασίζεται σε επιστημονικά δεδομένα και τα ενδιαφερόμενα μέρη θα πρέπει να είναι σε θέση να στηρίζουν τη γνώμη τους πάνω σε επιστημονικά δεδομένα», υπογραμμίζει η Bayer.

Αναστροφή της τάσης

«Η βιομηχανία φυτοπροστασίας στην Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα υψηλό επίπεδο δυσπιστίας από τους καταναλωτές της ΕΕ και μέσω αυτής της πρωτοβουλίας, η Bayer στοχεύει να αντιστρέψει αυτή την τάση» δήλωσε στη Euractiv, ο Head of Regulatory Policy and Complianc της εταιρείας, Δρ Klaus Kunz.

Ο κ. Kunz εξήγησε ότι μέσω αυτής της πρωτοβουλίας, οι καταναλωτές θα είναι σε θέση να κατανοούν γρήγορα και εύκολα τις πληροφορίες που σχετίζονται με την ασφάλεια τόσο για τον άνθρωπο, όσο και για το περιβάλλον.

«Μέσω ενός ειδικού διαδικτυακού τόπου της Bayer, οι καταναλωτές και οι επιστήμονες θα είναι σε θέση να αποκτήσουν πρόσβαση σε περιλήψεις των μελετών με αντικείμενο τον άνθρωπο και την τοξικότητα των ουσιών στο περιβάλλον. Αν κάποιος θέλει να έχει άμεση πρόσβαση, θα μπορεί μέσω εγγραφής να αποκτήσει την πλήρη έκδοση για μη εμπορικούς σκοπούς».

Στις αρχές Οκτωβρίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι συζήτησε για τη συγχώνευση της Monsanto και της Bayer, λέγοντας ότι χρειάζονται περαιτέρω διευκρινίσεις από τις δύο εταιρείες.
 
Bayer: Άμεση πρόσβαση σε μελέτες για ενίσχυση της διαφάνειας Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 9:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: