Top Ad unit 728 × 90

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

ΕΕ και Ιαπωνία οριστικοποίησαν την συμφωνία ελεύθερου εμπορίουΜε κοινή δήλωσή τους Ευρωπαϊκή Ένωση και Ιαπωνία, ανακοίνωσαν ότι «οριστικοποίησαν» μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου, την οποία διαπραγματεύονταν από το 2013. Οι Βρυξέλλες και το Τόκιο «στέλνουν ένα ισχυρό μήνυμα στον κόσμο», δήλωσαν ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και ο Ιάπωνας πρωθυπουργός κ. Σίνζο Άμπε.

Ο επίτροπος Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Φιλ Χόγκαν δήλωσε: «Η συμφωνία αυτή αποτελεί την πλέον σημαντική και μεγαλόπνοη συμφωνία που έχει συνάψει ποτέ η ΕΕ στον τομέα του εμπορίου γεωργικών ειδών διατροφής. Θα προσφέρει τεράστιες ευκαιρίες ανάπτυξης για τους ενωσιακούς εξαγωγείς γεωργικών ειδών διατροφής σε μια πολύ μεγάλη, ώριμη και εξελιγμένη αγορά. Καταφέραμε να αναπτύξουμε με επιτυχία μια υποδειγματική συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών που ταιριάζει στο εξαγωγικό προφίλ μας, ενώ παράλληλα εξασφαλίσαμε μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία με τον εταίρο μας.

Αυτό δείχνει ότι η ΕΕ έχει ηγετική θέση παγκοσμίως και ότι διαμορφώνει τα πρότυπα στο διεθνές εμπόριο και τους κανόνες του και αποτελεί συγκεκριμένο παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο η ΕΕ τιθασεύει την παγκοσμιοποίηση προς όφελος των πολιτών μας. Οι ενωσιακές εξαγωγές γεωργικών ειδών διατροφής δημιουργούν θέσεις εργασίας υψηλής ποιότητας, οι περισσότερες από τις οποίες δημιουργούνται σε αγροτικές περιοχές».

Οι διαπραγματεύσεις για τη JEFTA (Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου μεταξύ της Ιαπωνίας και της ΕΕ) ξεκίνησαν τον Μάρτιο του 2013 δεν αναμένεται να τεθεί σε ισχύ πριν από τις αρχές του 2019. Οι δύο πλευρές είχαν ήδη καταλήξει στις βασικές αρχές αυτής της συμφωνίας τον Ιούλιο του 2017.

Η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων αυτών αποτελεί σημαντικό ορόσημο για τη μεγαλύτερη διμερή εμπορική συμφωνία που έχει ποτέ διαπραγματευτεί η Ευρωπαϊκή Ένωση. Η συμφωνία οικονομικής εταιρικής σχέσης θα δημιουργήσει τεράστιες εμπορικές ευκαιρίες και για τις δύο πλευρές, θα ενισχύσει τη συνεργασία μεταξύ της Ευρώπης και της Ιαπωνίας σε ένα φάσμα τομέων, θα επιβεβαιώσει την κοινή δέσμευση των εταίρων για βιώσιμη ανάπτυξη, ενώ για πρώτη φορά περιλαμβάνει συγκεκριμένη δέσμευση ως προς τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα.

Η συμφωνία τώρα πρέπει να υποβληθεί στα κράτη-μέλη της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπως δήλωσε η Ευρωπαία Επίτροπος για το Εμπόριο, Σεσίλια Μάλμστρομ, σε συνέντευξη Τύπου, χωρίς να κάνει αναφορά σε πιθανή επικύρωση της συμφωνίας από τα εθνικά κοινοβούλια.

Τα βασικά στοιχεία της συμφωνίας
Η συμφωνία οικονομικής εταιρικής σχέσης θα εξαλείψει το μεγαλύτερο μέρος των δασμών ύψους 1 δισ. ευρώ που καταβάλλονται σε ετήσια βάση από τις ενωσιακές εταιρείες που πραγματοποιούν εξαγωγές στην Ιαπωνία, καθώς και μια σειρά μακροχρόνιων κανονιστικών εμποδίων. Θα ανοίξει, επίσης, την ιαπωνική αγορά των 127 εκατομμυρίων καταναλωτών στις ενωσιακές εξαγωγές σημαντικών γεωργικών προϊόντων και θα αυξήσει τις ευκαιρίες της ΕΕ για εξαγωγές σε διάφορους άλλους τομείς.

Όσον αφορά τις εξαγωγές γεωργικών προϊόντων από την ΕΕ, η συμφωνία, ειδικότερα:
  • θα καταργήσει τους δασμούς σε πολλά τυριά, όπως το γκούντα και το τσένταρ (τα οποία σήμερα βαρύνονται με δασμό 29,8 %) καθώς και στις εξαγωγές οίνων (σημερινός δασμός 15% κατά μέσο όρο)
  • θα δώσει τη δυνατότητα στην ΕΕ να αυξήσει σημαντικά τις εξαγωγές βοείου κρέατος στην Ιαπωνία, ενώ για το χοιρινό οι εξαγωγές μεταποιημένων κρεάτων θα είναι αδασμολόγητες και οι εξαγωγές νωπών κρεάτων σχεδόν αδασμολόγητες
  • θα διασφαλίσει προστασία στην Ιαπωνία για περισσότερα από 200 υψηλής ποιότητας ευρωπαϊκά γεωργικά προϊόντα, τις λεγόμενες Γεωγραφικές Ενδείξεις (ΓΕ), και θα διασφαλίσει επίσης την προστασία επιλεγμένων ιαπωνικών ΓΕ στην ΕΕ.
agrotypos.gr

 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook & στο twitter
ΕΕ και Ιαπωνία οριστικοποίησαν την συμφωνία ελεύθερου εμπορίου Reviewed by Τεχνολόγος Γεωπόνος on 4:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

All Rights Reserved by Γεωπόνος Τ.Ε. ''Τεχνολόγος'' © 2014 - 2015
Powered By Blogger, Designed by Sweetheme, Installed By Bloggertips

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.