Top Ad unit 728 × 90

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής – η σκυτάλη για μια κούρσα στο όνειρο και στην ελπίδα

 
 
Του Παντελή Μαλατέστα, 
Κοσμήτορα Σχολής Τεχνολογικών Εφαρμογών του ΑΕΙ Πειραιά ΤΤ
 
Μεγάλη καινοτομία θα αποτελέσει και η παράλληλη ίδρυση προγραμμάτων διετούς κύκλου σπουδών, τα οποία θα οργανώνονται και θα εποπτεύονται από το ΠΔΑ και θα αφορούν σε αποφοίτους των ΕΠΑΛ

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου για την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (ΠΔΑ) και αμέσως μετά να κατατεθεί για ψήφιση στη βουλή, ώστε να αποτελέσει πλέον νόμο του κράτους.

Το ΠΔΑ θα προέλθει από τη συγχώνευση των δύο Ανωτάτων Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων του νομού Αττικής, του ΤΕΙ Αθήνας και του ΑΕΙ Πειραιά ΤΤ, το καθένα από αυτά με τη δική του διαδρομή και τις δικές του περγαμηνές στο χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης.

Μετά το ΕΚΠΑ θα αποτελεί πλέον, το δεύτερο σε μέγεθος από πλευράς φοιτητών Πανεπιστήμιο σε ολόκληρη την Αττική.

Στόχος μας είναι να συμπορεύεται με τις σύγχρονες επιστημονικές και τεχνολογικές εξελίξεις, να ανταποκρίνεται στις ανάγκες και στις προσδοκίες της κοινωνίας και της αγοράς εργασίας, να αποτελέσει πόλο έλξης για τους νέους και να έχει ουσιαστική συμβολή στην πρόοδο και στην κοινωνική ανάπτυξη όχι μόνο της ευρύτερης περιοχής της δυτικής Αττικής αλλά και ολόκληρης της χώρας.

Οι βασικοί άξονες στους οποίους κινηθήκαμε και διαμορφώσαμε την από κοινού πρόταση για τις Σχολές και τα Τμήματα που θα περιλαμβάνονται στο ΠΔΑ, είναι:
Τα νέα Τμήματα που θα προκύψουν να αντιστοιχούν σε διεθνώς αναγνωρισμένα επιστημονικά πεδία, να έχουν αυτοδυναμία μελών ΔΕΠ, να μην παρουσιάζουν μεταξύ τους επικαλύψεις, να οδηγούν σε ξεκάθαρα επαγγελματικά δικαιώματα και να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες της οικονομίας και της αγοράς εργασίας.
Η παροχή υψηλού επιπέδου πανεπιστημιακής εκπαίδευσης στο ευρύτερο γνωστικό αντικείμενο των Τμημάτων, μέσω προπτυχιακών, μεταπτυχιακών και διδακτορικών σπουδών.
Η παραγωγή νέας γνώσης και η συμβολή της στην εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας, μέσω της εκπόνησης πρωτότυπης έρευνας, αυτοδύναμα αλλά και στο πλαίσιο
εθνικών και διεθνών ερευνητικών συνεργασιών.
Η συμβολή στην περιφερειακή και στην εθνική ανάπτυξη της παραγωγής, της οικονομίας και της κοινωνίας, μέσω εξωστρεφών δράσεων και συνεργασιών με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς.

Μεγάλη καινοτομία θα αποτελέσει και η παράλληλη ίδρυση προγραμμάτων διετούς κύκλου σπουδών, τα οποία θα οργανώνονται και θα εποπτεύονται από το ΠΔΑ και θα αφορούν σε αποφοίτους των ΕΠΑΛ, προσφέροντας τους πιστοποιημένο δίπλωμα επιπέδου 5 του εθνικού ευρωπαϊκού πλαισίου προσόντων, σε σύγχρονες ειδικότητες που έχει άμεση ανάγκη η χώρα μας, για τη μείωση της ανεργίας των νέων και την ανόρθωση της οικονομίας της.

Επιπλέον η προσφορά των προγραμμάτων αυτών, θα έχει καθοριστική συμβολή ως προς τη συνέχεια μεταξύ των διαφόρων επιπέδων της παρεχόμενης εκπαίδευσης.

Ζούμε μια ιστορική στιγμή, η ίδρυση του ΠΔΑ αποτελεί δικαίωση των μακροχρόνιων αγώνων και προσπαθειών μας μέσα από τις καθημερινές αντιξοότητες και δυσκολίες, για μια ουσιαστική, ποιοτική και σύγχρονη, δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση.

Παίρνουμε τη σκυτάλη για μια κούρσα στο όνειρο και στην ελπίδα.

Κανείς μας δεν περισσεύει, πρέπει να κινηθούμε άμεσα και στοχευμένα, να αφήσουμε πίσω μας τις όποιες παθογένειες και λάθη του παρελθόντος και με τη γνώση και την εμπειρία που διαθέτουμε να κοιτάξουμε μπροστά με αισιοδοξία και να χτίσουμε το μέλλον, κάνοντας ουσιαστικά βήματα και τομές στο χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης.

Το εγχείρημα δεν είναι απλό και σίγουρα δεν ολοκληρώνεται με την ψήφιση του νόμου ίδρυσης, που είναι μόνο το πρώτο βήμα, ο θεμέλιος λίθος.

Τα δύσκολα έπονται, απαιτείται σκληρή δουλειά στο προσεχές χρονικό διάστημα, όμως τίποτα δεν μας πτοεί. Έχουμε μάθει να βαδίζουμε μέσα από δύσβατα μονοπάτια, να χαράζουμε νέους δρόμους και να ατενίζουμε το μέλλον με αισιοδοξία.

Δεν φοβόμαστε τη δουλειά και τις προκλήσεις των καιρών, έχουμε διδαχθεί από τους προγόνους μας να φυλάμε Θερμοπύλες.

Τα όπλα μας είναι η εργατικότητα, η συνεργατικότητα, το πάθος μας για την επιστήμη, την αναζήτηση, την προσφορά και τη μεταλαμπάδευση της γνώσης.

Αγαπάμε τον τόπο μας και θέλουμε να συμβάλλουμε με τον τρόπο μας και με όλες τις δυνάμεις μας, στην κοινωνική ανάπτυξη και ευημερία του.
 
 
 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook & στο twitter
Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής – η σκυτάλη για μια κούρσα στο όνειρο και στην ελπίδα Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 12:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: