ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Γιατί οι αυτοκτονίες μεταξύ των Αμερικανών αγροτών έχουν φτάσει σε αριθμό ρεκόρ;


Το άγχος της σοδειάς...
Είναι σκοτάδι στο εργαστήριο, αλλά λίγο φως περνά μέσα από τα μπαλώματα των παραθύρων. Οι αράχνες καλύπτουν τα κλειδιά, τους ψεκαστήρες και τα απομεινάρια μιας παλιάς ξύλινης καρέκλας όπου καθόταν ο Matt Peters. Ένα στερεοφωνικό παίζει τοπική μουσική, που έχει μείνει από τον ενοικιαστή που χρησιμοποιεί το εργαστήριο-αποθήκη.

«Μυρίζει τόσο ωραία εδώ», λέω. «Σαν…»

«Άντρες, που δουλεύουν», λέει η Ginnie Peters.

Εισπνέουμε. «Ναι.»

Η Τζίνι κοντοστέκεται στο γραφείο όπου βρήκε την επιστολή του συζύγου της, Matt, τη νύχτα που πέθανε.

«Πολυαγαπημένη μου», αρχίζει και συνεχίζει για σελίδες. «Κάτι με βασανίζει στο μυαλό μου».

Το πρωί της τελευταίας του ημέρας, στις 12 Μαΐου 2011, ο Matt βρισκόταν στην κουζίνα της αγροικίας τους.

«Δεν μπορώ να σκεφτώ», είπε στην Ginnie. «Νιώθω παράλυτος.»

Ήταν εποχή σποράς και το άγχος ήταν μεγάλο. Ο Matt ανησύχησε για τον καιρό και εργάστηκε όλο το εικοσιτετράωρο για να ολοκληρώσει τη σπορά εγκαίρως. Δεν είχε κοιμηθεί επί τρεις νύχτες, καθώς έπρεπε να πάρει αποφάσεις.

«Θυμάμαι να σκέφτομαι μέσα μου ότι θα ήθελα να σε πάρω και να σε βάλω στο αυτοκίνητο, όπως κάνεις με ένα παιδί», λέει η Ginnie. «Και τότε θυμάμαι να λέω... και να σε πάω πού; Ποιος μπορεί να με βοηθήσει με αυτό; Ένιωσα τόσο μόνη.»

Η Ginnie αισθάνθηκε μια «καταπιεστική αίσθηση τρόμου» που δυνάμωσε καθώς η μέρα περνούσε. Κατά το δείπνο, το αγροτικό του έλειπε και ο Matt δεν απαντούσε στο τηλέφωνό του. Ήταν σκοτεινά όταν βρήκε την επιστολή. «Το ήξερα», λέει η Ginnie. Κάλεσε αμέσως το 911, αλλά τη στιγμή που οι αρχές βρήκαν το αγροτικό του, ο Matt είχε χάσει τη ζωή του.

Η Ginnie περιγράφει το σύζυγό της ως ισχυρό και αποφασισμένο, αστείο και γεμάτο με αγάπη. Μεγάλωσαν δύο παιδιά μαζί. Θα εμφανιζόταν στην πόρτα να τραγουδάει το Here I Come to Save the Day του Mighty Mouse και να κάνει όλους να γελάσουν. Αγκάλιαζε τις νέες ιδέες και ήταν προοδευτικός στις καλλιεργητικές πρακτικές του, ήταν ένας από τους πρώτους στην κομητεία, που εφάρμοσε τη μη καλλιέργεια, μια μέθοδο που δεν διαταράσσει το έδαφος. «Σε ό,τι έκανε, ήθελε να δίνει και όχι να παίρνει», λέει.

Μετά το θάνατό του, η Ginnie άρχισε να ξεψαχνίζει τα πράγματα του Matt. «Κάθε απόκομμα, ό,τι θα μπορούσα να βρω για να καταλάβω τι είχε συμβεί». Τα τηλεφωνικά του αρχεία έδειξαν ένα 20λεπτο τηλεφώνημα σε έναν άγνωστο αριθμό το απόγευμα που πέθανε.

Όταν κάλεσε τον αριθμό, ο Δρ. Mike Rosmann απάντησε.

«Το όνομά μου είναι η Virginia Peters», είπε. «Ο σύζυγός μου αυτοκτόνησε στις 12 Μαΐου».

Υπήρξε μια παύση στη γραμμή.

«Ανησύχησα τόσο πολύ», είπε ο Rosmann. «Κυρία Peters, χαίρομαι που μου τηλεφωνήσατε.»

Ο Rosmann, αγρότης στην Αϊόβα, είναι ψυχολόγος και ένας από τους κορυφαίους ειδικούς στις ΗΠΑ στον τομέα της συμπεριφοράς των αγροτών. Συχνά απαντά σε τηλεφωνήματα ατόμων που βρίσκονται σε κρίση. Και επί 40 χρόνια δουλεύει καταλάβει γιατί οι αγρότες αυτοκτονούν με τέτοιο ανησυχητικό ρυθμό - σήμερα, με το υψηλότερο ποσοστό από οποιοδήποτε άλλη επαγγελματική ομάδα στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Μια φορά κι έναν καιρό, ήμουν παραγωγός λαχανικών στην Αριζόνα. Και εγώ, επίσης, κάλεσα τον Rosmann. Ήμουν καταθλιπτική, δυστυχισμένη στο γάμο μου, μια νέα μαμά, συγκλονισμένη από τα μεγάλα χρέη που είναι χαρακτηριστικό για μια επιχείρηση αγροτικής εκμετάλλευσης.

Παρήγαμε τρόφιμα, αλλά δεν μπορούσαμε να τα αγοράσουμε. Εργαζόμασταν 80 ώρες την εβδομάδα, αλλά δεν μπορούσαμε να επισκεφτούμε έναν οδοντίατρο, πόσο μάλλον έναν ψυχοθεραπευτή. Θυμάμαι τον πανικό όταν ένας καθυστερημένος παγετός απείλησε τη σοδειά μας, τους συνεχείς καυγάδες για τα χρήματα, τον τρόπο που το φως του ήλιου έπεφτε πάνω στους τοίχους τις ημέρες που δεν μπορούσα να αναγκάσω τον εαυτό μου να σηκωθεί από το κρεβάτι.

«Η γεωργία ήταν πάντα ένα αγχωτικό επάγγελμα, επειδή πολλοί από τους παράγοντες που επηρεάζουν τη γεωργική παραγωγή είναι σε μεγάλο βαθμό πέρα από τον έλεγχο των παραγωγών», έγραψε ο Rosmann στο περιοδικό Behavioral Healthcare. «Η συναισθηματική κατάσταση των αγροτών και των κτηνοτρόφων είναι στενά συνδεδεμένη με αυτές τις αλλαγές».

Πέρυσι, μια μελέτη του CDC διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι, που εργάζονται στη γεωργία - συμπεριλαμβανομένων των αγροτών, των αγρεργατών, των κτηνοτρόφων, των αλιέων και των υλοτόμων - αυτοκτονούν σε ποσοστό υψηλότερο από οποιοδήποτε άλλο επάγγελμα. Τα δεδομένα υποδηλώνουν ότι το ποσοστό αυτοκτονίας των γεωργών σε 17 πολιτείες ήταν σχεδόν πενταπλάσιο σε σύγκριση με το γενικό πληθυσμό.

Μετά τη δημοσίευση της μελέτης, το Newsweek ανέφερε ότι το ποσοστό αυτοκτονίας των αυτοαπασχολούμενων για τους αγρότες ήταν περισσότερο από το διπλάσιο του ποσοστού αυτκτονίας των βετεράνων του αμερικανικού στρατού. Αυτό, ωστόσο, θα μπορούσε να είναι και υποεκτιμημένο, καθώς τα στοιχεία που συλλέχθηκαν δεν προέρχονται από μεγάλες γεωργικές πολιτείες, συμπεριλαμβανομένης της Αϊόβα. Ο Rosmann και άλλοι ειδικοί προσθέτουν ότι ο ρυθμός αυτοκτονίας των αγροτών μπορεί να είναι υψηλότερος, επειδή ένας άγνωστος αριθμός αγροτών συγκαλύπτει τις αυτοκτονίες του ως αγροτικά ατυχήματα.

Η κρίση αυτοκτονιών στους Αμερικανούς αγρότες αντανακλά μια πολύ μεγαλύτερη κρίση αγροτικών αυτοκτονιών, που συμβαίνει σε παγκόσμιο επίπεδο: Ένας Αυστραλός αγρότης αυτοκτονεί κάθε τέσσερις ημέρες. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, ένας γεωργός την εβδομάδα, στη Γαλλία ένας κάθε δύο μέρες, στην Ινδία πάνω από 270.000 αγρότες έχουν αυτοκτονήσει από το 1995 μέχρι σήμερα.

Το 2014, έφυγα από το γάμο μου και τη φάρμα και άρχισα να γράφω. Διαπίστωσα ότι παρόλο που χρειαζόμαστε τόσο πολύ τους αγρότες για την επιβίωσή μας, συχνά ξεχνάμε ότι θα πρέπει και αυτοί να ζήσουν ευτυχισμένοι.
 
Debbie Weingartern, theguardian.com
 
thessaliatv.gr
 
 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook & στο twitter
Γιατί οι αυτοκτονίες μεταξύ των Αμερικανών αγροτών έχουν φτάσει σε αριθμό ρεκόρ; Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 11:30 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: