ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Πριμοδότηση νέων αγροτών στη νιτρορύπανση και τα βιολογικά ζητά η ΠΕΝΑ
Στην 4η επιτροπή παρακολούθησης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020, που πραγματοποιήθηκε στο Βόλο στις 15 Δεκεμβρίου συμμετείχε η Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών (ΠΕΝΑ). Όπως ανέφερε στον ΑγροΤύπο ο αντιπρόεδρος της ΠΕΝΑ κ. Νίκος Παυλονάσιος, «ζητήσαμε να υπάρξει πριμοδότηση στα προγράμματα της νιτρορύπανσης και βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας».

«Σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν στην Επιτροπή μέχρι τέλος του έτους αναμένεται να ανακοινωθεί η προκήρυξη για νιτρορύπανση και βιολογική κτηνοτροφία. Πρέπει ακόμη άμεσα να ολοκληρωθούν τα Σχέδια των Λεκανών Απορροής για να προκηρυχθεί το υπομέτρο 4.1.2 (Σχέδια Βελτίωσης) για επενδύσεις σε έργα άρδευσης, που δεν περιλαμβάνεται στην τρέχουσα προκήρυξη. Επίσης ζητάμε να λυθούν τα προβλήματα που υπάρχουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα κατάθεσης των αιτήσεων ένταξης. Ακόμη θέλουμε η δράση καινοτομίας και έρευνας να μην περιορίζεται σε πανεπιστήμια και δημόσιους φορείς αλλά να μπορούν να ενταχθούν και ιδιώτες δικαιούχοι».

Στην Επιτροπή η ΠΕΝΑ επισήμανε τα εξής:

Σειρά ενεργοποίησης των μέτρων
Η σειρά ενεργοποίησης των μέτρων του ΠΑΑ και οι καθυστερήσεις είναι πλέον ανασταλτικός παράγοντας στην ανάπτυξη και δημιουργούν συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού εις βάρος των Ελλήνων αγροτών και επιχειρηματιών. Στα σχέδια βελτίωσης για παράδειγμα ξεκινήσαμε επιτέλους, αλλά όλοι καταλαβαίνουμε ότι θα έχουμε εγκρίσεις και υπογραφές στο τέλος του 2018. Δηλαδή θα ξεκινήσουν οι υλοποιήσεις από 2019 ένα χρόνο πριν τη λήξη του προγράμματος. Πολλοί φίλοι μας από τη νότια Ευρώπη είχαν ήδη την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε πολλαπλούς κύκλους σχεδίων βελτίωσης (στην Ισπανία για παράδειγμα τώρα θα τρέξει ο 6ος κύκλος). Ενώ λοιπόν οι συνάδελφοί μας έχουν υλοποιήσει επενδύσεις εμείς τώρα θα υποβάλλουμε αιτήσεις. Τα ίδια δυσάρεστα αποτελέσματα προκύπτουν από την καθυστέρηση για το μέτρο των συμβουλών, των μικρών εκμεταλλεύσεων, της μεταποίησης, των ομάδων παραγωγών, της συνέργειας, κλπ. Μήπως πρέπει να αλλάξει κάτι;

Σύνθεση Επιτροπής παρακολούθησης

Στη σύνθεση της Επιτροπής παρακολούθησης υπάρχουν 41 μέλη με ψήφο που προέρχονται από υπηρεσίες του δημοσίου και μόλις 12 μέλη εκτός υπηρεσιών. Αυτός ο αριθμός είναι μικρότερος ακόμα και από τους εκπροσώπους του ΥΠΑΑΤ και των εποπτευόμενων του φορέων. Αναρωτιόμαστε εάν αυτή η σύνθεση της Επιτροπής παρακολούθησης μπορεί να θεωρηθεί παραγωγική και αποτελεσματική για τους ωφελούμενους του προγράμματος.
Επιπρόσθετα, η προετοιμασία των μέτρων χωρίς τη συμμετοχή της Επιτροπής παρακολούθησης έστω και με αυτή τη μορφή δεν είναι λογική. Οι υπουργικές αποφάσεις θα πρέπει να έχουν προετοιμαστεί με τη συμμετοχή της Επιτροπής παρακολούθησης.

Εργαλεία χρηματοδότησης

Θεωρούμε θετική τη μελέτη των χρηματοοικονομικών εργαλείων για την υποβοήθηση του ΠΑΑ, η οποία καταλήγει στα εργαλεία που και εμείς είχαμε προτείνει στη συνέντευξη που μας έγινε. Περιμένουμε τη δημοσιοποίηση του πλήρους κειμένου και όχι μόνο της επιλεκτικής περίληψης. 

Επίσης έγιναν παρατηρήσεις επί των κριτηρίων μοριοδότησης των μέτρων σε πρακτικό επίπεδο για το μέτρο 16 (Συνέργειες), το μέτρο 4 (Σχέδια Βελτίωσης) και το μέτρο της νιτρορύπανσης.
 
 
 
  Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook & στο twitter
Πριμοδότηση νέων αγροτών στη νιτρορύπανση και τα βιολογικά ζητά η ΠΕΝΑ Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 7:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: