Top Ad unit 728 × 90

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Εμπόριο ή λαθρεμπόριο;


Οργιάζει και φέτος η «μαύρη διακίνηση» στα μανταρίνια, στα πορτοκάλια, στα ακτινίδια αλλά και γενικά σε όλα τα προϊόντα. Η κατάσταση έχει ξεφύγει πλέον, οι οργανωμένες εταιρείες και οι συνεταιρισμοί περνούν δύσκολές μέρες και στηρίζουν την επιβίωση τους σε λίγους προμηθευτές, με τους οποίους έχουν αναπτύξει σταθερούς δεσμούς εδώ και πολλά χρόνια και έτσι μπορούν να προμηθεύονται ακόμα προϊόντα για να καλύψουν τις ανάγκες των πελατών τους. 

Για πόσο καιρό όμως θα βρίσκουν «ήρωες»; 

Σήμερα, οι περισσότεροι παραγωγοί θέλουν να πουλήσουν τα προϊόντα τους και 10 λεπτά χαμηλότερα από την τιμή που επικρατεί στην αγορά, αρκεί να μην τους κόψει τιμολόγιο ο έμπορας, ή εάν τους κόψει αυτό να έχει μια συμβολική τιμή.

Δεν θα ρίψουμε ευθύνες στον παραγωγό για αυτήν την επιλογή του, γιατί αυτό συμβαίνει σε όλες τις χώρες του κόσμου, όταν υπάρχει βαριά φορολογία. Σε αυτές τις περιπτώσεις οι πολίτες, αλλά ακόμα και οι μεγάλες εταιρείες, προσπαθούν να βρουν τρόπους να μην πληρώσουν ή να πληρώσουν τους λιγότερους δυνατούς φόρους.

Γιατί λοιπόν να αποτελεί εξαίρεση ο Έλληνας παραγωγός; 

Ας μην ρίχνουμε λοιπόν το ανάθεμα στον παραγωγό, αλλά στην κυβέρνηση, η οποία πλέον έχει και η ίδια παραδεχθεί, ότι οι φόροι είναι υπερβολικοί.
Το πρόβλημα, όμως, που μας αναγκάζει να ασχοληθούμε για ακόμα μια φορά με το θέμα της διακίνησης των προϊόντων χωρίς παραστατικά, είναι γιατί πλέον δεν επικρατούν στην αγορά συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού, και αυτό είναι ένα μείζον θέμα το οποίο μακροπρόθεσμα θα έχει επιπτώσεις και στον παραγωγικό τομέα.

Μπάχαλο οι αγορές

Είναι γνωστό σε όλους ότι το πρόβλημα με την «μαύρη διακίνηση», δεν σταματάει στο τόπο παραγωγής αλλά υπάρχουν επιπτώσεις και στην αγορά, καθώς ο έμπορας που αγόρασε χωρίς τιμολόγια και κατά συνέπεια πολύ φτηνότερα από εκείνους που αγόρασαν με τιμολόγια, έχει το πάνω χέρι στις εμπορικές συναλλαγές.

Έτσι ο λαθρέμπορας, αποκτά δύναμη, γίνεται ισχυρός και αρχίζει να εκτοπίζει τους νόμιμους διακινητές, επιβάλλοντας τους δικούς του κανόνες στην αγορά, και το κυριότερο, ελέγχει τις τιμές.
Το πρώτο θύμα από αυτήν την εξέλιξη είναι ο παραγωγός, ο οποίος αναγκάζεται να πουλάει τα προϊόντα του σε εξευτελιστικές τιμές, γιατί τις τιμές, πλέον, τις διαμορφώνει ο «ισχυρός λαθρέμπορας», ο οποίος συνεχίζει να «εξυπηρετεί» τον παραγωγό και δεν του κόβει τιμολόγια, ή όταν του κόψει, τα προϊόντα θα τιμολογηθούν με μια μικρή τιμή. 

Όλα αυτά δεν είναι σενάρια επιστημονικής φαντασίας καθώς αυτό συμβαίνει σήμερα σε μεγάλο βαθμό στις αγορές των Βαλκανίων, οι οποίες δέχονται μεγάλο όγκο προϊόντων χωρίς παραστατικά. Οι τιμές δεν διαμορφώνονται πλέον σε αυτές της Βουλγαρίας ή της Ρουμανίας, από τους κανόνες της προσφοράς και της ζήτησης, αλλά από το εάν τα προϊόντα έχουν διακινηθεί νόμιμα ή λαθραία

Έτσι, να σημειώσουμε εδώ ότι το παιχνίδι της «μαύρης διακίνησης» έχει πλέον ανοίξει και σε αυτό έχουν μπει δυναμικά και οι Ιταλοί έμποροι, κάτι που είδαμε να συμβαίνει φέτος στα πορτοκάλια βαλέντσια αλλά κυρίως στα ακτινίδια, στα οποία φέτος κυριολεκτικά οργίασαν. 

Άνθρωποι που ξέρουν καλά και από «μέσα» το ιταλικό εμπόριο, κάνουν λόγο ότι τα χρήματα με τα οποία αγοράζουν «μαύρα» τα προϊόντα οι Ιταλοί, προέρχονται από παράνομες δραστηριότητες και έτσι έχουν βρει οι Ιταλοί έναν ωραίο τρόπο με τα φρούτα για να τα «ξεπλένουν» το μαύρο χρήμα.

Δεν τους νοιάζει

Το εμπόριο της διακίνησης των προϊόντων με πλαστά η χωρίς παραστατικά είναι πολύ δύσκολο να παταχθεί. Ας μην κρυβόμαστε πίσω από ευχολόγια και ελπίδες. Το κράτος δεν έχει σήμερα τους μηχανισμούς εκείνους με τους οποίους θα εντοπίζει τα εικονικά τιμολόγια, αλλά το σημαντικότερο δεν έχει την πολιτική βούληση για να πατάξει αυτά τα φαινόμενα. Όπως φαίνεται, η σημερινή κυβέρνηση αφήνει να διακινούνται τα προϊόντα «μαύρα» για να εκτονώνεται η πίεση στην κοινωνία.
Οι επιπτώσεις στην αγορά από αυτό το φαινόμενο την αφήνουν παγερά αδιάφορη, και αυτό είναι που μας προκαλεί ανησυχία.

Θα ρωτήσει κάποιος και «τι κάνουμε, θα ζούμε και θα επιχειρούμε μέσα σε αυτό το κλίμα;»


Τι κάνουμε

Αυτό που μπορούμε να κάνουμε αυτή την ώρα, είναι να μη σταματήσουμε να πιέζουμε την πολιτεία να πατάξει τη μαύρη διακίνηση, γιατί εάν περάσει στην κοινωνία η ανομία ως θέση και συμπεριφορά, τότε εάν έχουμε αύριο 5% φορολογικό συντελεστή, θα έχουμε ξανά «μαύρη διακίνηση» των προϊόντων, γιατί έτσι θα έχουμε μάθει.

Η δική μας πρόταση, όπως αυτή έχει διατυπωθεί και σε προηγούμενα τεύχη μας, είναι ότι «εφόσον δεν μπορεί η κυβέρνηση λόγω της τρόικας να μειώσει τους φορολογικούς συντελεστές, τότε να δοθεί η δυνατότητα στους παραγωγούς να αποσβένουν τα πάγια τους μέσα στην χρήση που αποκτούνται αυτά και ως πάγιο που θα αποσβένεται να θεωρηθεί και η αγορά των κτημάτων.» 

Ο παραγωγός, εάν είχε αυτή την επιλογή, δεν θα τον ένοιαζε εάν θα έχει κέρδη μέσα στην σεζόν, γιατί θα μπορούσε με αυτά τα κέρδη, να αγοράσει ένα ακόμα κτήμα, ή να εκσυγχρονίσει τον εξοπλισμό του και έτσι το φορολογητέο εισόδημα του, και κατά συνέπεια τους φόρους του θα τους καθόριζε ο ίδιος. Από μια τέτοια απόφαση δεν θα έχανε ούτε η πολιτεία γιατί η δαπάνη του ενός, είναι έσοδο κάποιου άλλου. 

Με μια τέτοια πολιτική θα είχαμε όμως και άλλα, μεγαλύτερα οφέλη, όπως την δημιουργία μεγάλων και βιώσιμων κτημάτων, που είναι και το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτή την ώρα στον αγροτικό κλάδο.
Πολλά μπορούν να γίνουν στον χώρο μας, εάν υπάρχει στόχος, σχέδιο και πολιτική βούληση. 

Επειδή όλα αυτά δεν βλέπουμε να υπάρχουν σήμερα στην ελληνική κοινωνία, ας αφήσουμε την ίδια την αγορά να δώσει την δική της λύση στα παραπάνω προβλήματα.
Εξ άλλου έτσι δεν γίνεται πάντα;

Τάκης Ορφανός
 
 
 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook & στο twitter
Εμπόριο ή λαθρεμπόριο; Reviewed by Τεχνολόγος Γεωπόνος on 5:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

All Rights Reserved by Γεωπόνος Τ.Ε. ''Τεχνολόγος'' © 2014 - 2015
Powered By Blogger, Designed by Sweetheme, Installed By Bloggertips

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.