Top Ad unit 728 × 90

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Ομιλία ΥΠΕΝ Γ.Σταθάκη στο Περιφερειακό Συνέδριο Δυτικής Αττικής


Την ανάγκη προώθηση ολοκληρωμένων πρωτοβουλιών σε μεγάλη κλίμακα, απότομα και βίαια, για να δημιουργηθούν ισχυρές προϋποθέσεις ώστε «να γυρίσουμε σελίδα», υπογράμμισε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης κατά την ομιλία του στο έκτακτο Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο για τη Δυτική Αττική που πραγματοποιήθηκε στα Μέγαρα.

Χρειάζεται, τόνισε, να ενταθούν οι προσπάθειες σε δυο άξονες:

α) να αντιμετωπιστούν ριζικά τις αιτίες που οδηγούν στις καταστροφικές «εκρήξεις» της αλλαγής του κλίματος, πετυχαίνοντας φιλόδοξους περιβαλλοντικούς στόχους

β) να διορθωθούν τα πολεοδομικά λάθη και οι ρυμοτομικές παραλείψεις του παρελθόντος, αναστρέφοντας το στρεβλό μοντέλο ανάπτυξης που κυριάρχησε και άσκησε έντονη πίεση στο φυσικό και στο δομημένο περιβάλλον

Αναφερόμενος στο χωρικό σχεδιασμό επισήμανε ότι διαμορφώνεται ένα ξεκάθαρο χωροταξικό και πολεοδομικό πλαίσιο, που θα λειτουργεί υπέρ της βιώσιμης ανάπτυξης και το οποίο περιλαμβάνει: την ανάρτηση δασικών χαρτών, τη θεσμοθέτηση Θαλάσσιας Χωροταξίας για την οριοθέτηση των παραλιών, την κατάρτιση ολοκληρωμένου Κτηματολογίου, την εκπόνηση των 11 Περιφερειακών Χωροταξικών Πλαισίων και των Τοπικών Χωρικών Σχεδίων από τους Δήμους.

Σχετικά με τις ερευνητικές γεωτρήσεις βωξίτη στην περιοχή των Μεγάρων, ο Υπουργός επισήμανε ότι οι αρμόδιες διευθύνσεις του ΥΠΕΝ εξετάζουν το αίτημα αδειοδότησης ερευνών ώστε οι διαδικασίες να είναι απόλυτα συμβατές με τα νομικά δεδομένα. Τόνισε ότι συμμερίζεται τις ανησυχίες της τοπικής κοινωνίας και πως σύντομα θα ανακοινωθεί η απόφαση.

Στο ζήτημα του εμπορευματικού κέντρου στο Θριάσιο είπε ότι βρίσκεται στο τελικό στάδιο, μετά από 11 διαγωνισμούς που ακυρώθηκαν και ανακοίνωσε ότι η σύμβαση παραχώρησης έχει κατατεθεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο και θα υπογραφεί στις 8 Ιανουαρίου.

Στο θέμα της σύνδεσης της περιοχής των Μεγάρων με το δίκτυο φυσικού αερίου ανέφερε ότι είναι ένα πολύ λογικό αίτημα και το ΥΠΕΝ εισηγείται θετικά για την εκπόνηση σχετικών μελετών, αλλά όπως σημείωσε το θέμα αφορά τον προγραμματισμό της ΕΠΑ Αττικής.

Ξεχωριστή διάσταση έχει ο νόμος που ψηφίστηκε πρόσφατα για τον έλεγχο και προστασία του δομημένου περιβάλλοντος αντιμετωπίζοντας χρόνιες παθογένειες και αυθαιρεσίες, σημείωσε ο κ. Σταθάκης. Στο νόμο προβλέπεται σημαντική αποκέντρωση αρμοδιοτήτων και πόρων: 25% από τα πρόστιμα ανέγερσης και διατήρησης των νέων αυθαιρέτων κατευθύνεται στην Περιφέρεια όπου έχουν καταγραφεί και 25% στον οικείο Δήμο. Από αυτό το ποσό μπορούν οι Δήμοι να διαθέσουν πόρους και για τη χρηματοδότηση οριοθέτησης ρεμάτων.

Τέλος, ο Υπουργός μίλησε για τις δράσεις σχετικά με την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την ενεργειακή αναβάθμιση. Εστίασε στη σημασία του νομοσχεδίου για τις Ενεργειακές Κοινότητες και στάθηκε στο πλέγμα των δράσεων για την εξοικονόμηση ενέργειας που προωθείται.

· Για την πληρέστερη ενημέρωσή σας επισυνάπτεται η ομιλία του Υπουργού
 
   Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook & στο twitter
Ομιλία ΥΠΕΝ Γ.Σταθάκη στο Περιφερειακό Συνέδριο Δυτικής Αττικής Reviewed by Τεχνολόγος Γεωπόνος on 6:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

All Rights Reserved by Γεωπόνος Τ.Ε. ''Τεχνολόγος'' © 2014 - 2015
Powered By Blogger, Designed by Sweetheme, Installed By Bloggertips

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.