ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Leeuwarden :Το κέντρο της ολλανδικής παραγωγής γάλακτος γίνεται Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης


Σε ένα σπάνιο συνδυασμό γεωργικής κουλτούρας και πολιτισμού, οι ιθύνοντες του θεσμού της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης αποφάσισαν για το 2018 οι πολιτιστικές πρωτεύουσες να είναι το Leeuwarden (Ολλανδία), μαζί με τη Βαλέττα (Μάλτα). Τι το ιδιαίτερο, όμως, έχει η πόλη των 108.000 κατοίκων της βόρειας Ολλανδίας και συνδέει τη γεωργία με τον πολιτισμό;

Η πόλη-πρωτεύουσα της επαρχίας Friesland είναι ουσιαστικά ο πυρήνας και εκεί από όπου ξεκίνησε η παραγωγή γάλακτος σε βιομηχανοποιημένη κλίμακα στην Ολλανδία. Το 1913 συνενώθηκαν 33 τοπικοί συνεταιρισμοί της επαρχίας και δημιούργησαν τον Coöperatieve Condensfabriek Friesland (CCF), ο οποίος μετέπειτα εξελίχθηκε στον συνεταιριστικό γίγαντα Friesland και στη συνέχεια συγχωνεύτηκε με την Campina για να δημιουργηθεί η ακόμα μεγαλύτερη συνεταιριστική επιχείρηση παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων FrieslandCampina (ΝΟΥΝΟΥ κ.λπ.).

Η γεωργία συναντά την τέχνη στην ολλανδική επαρχία

Πολλές από τις εκδηλώσεις που θα παρουσιαστούν το 2018 σχετίζονται με τη μεγάλη αγροτική παράδοση της περιοχής. Η γεωργία είναι εδώ ο σημαντικότερος πόλος οικονομικής ανάπτυξης. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα του τι μπορούν να δουν οι επισκέπτες είναι η έκθεση «Farm of the World» σε ένα εγκαταλειμμένο αγρόκτημα, όπου βιολογικά λαχανικά μετατρέπονται σε έργα τέχνης στέλνοντας ένα μήνυμα υπέρ της βιώσιμης ανάπτυξης.

Επίσης ένα θεατρικό έργο που θα παρουσιαστεί στο πλαίσιο της πολιτιστικής πρωτεύουσας έχει τίτλο «Χαμένοι μέσα στο θερμοκήπιο» (13/4-20/5/2018) και αφηγείται την ιστορία μιας φιλίας μεταξύ δύο αγροτών, ενός Ολλανδού κι ενός Πολωνού, ο οποίος είχε έρθει στην περιοχή αυτή ως οικονομικός μετανάστης.


Ένα άλλο μότο του Λεουβάρντεν είναι «περισσότερη κοινωνική αλλαγή!». Σε αυτό το πλαίσιο οι διοργανωτές έχουν επιστρατεύσει τους χώρους μιας παλιάς φυλακής για διάφορες εκδηλώσεις και συζητήσεις με κοινωνικό περιεχόμενο.Για μια τόσο μικρή πόλη, όμως, ο προϋπολογισμός της διοργάνωσης είναι ιδιαίτερα μεγάλος.Ανέρχεται στα 80 εκατομ. ευρώ, την ώρα που η έτερη συνδιοργανώτρια του ευρωπαϊκού θεσμού φέτος, η Βαλέτα, έχει προβλέψει να διαθέσει περί τα 10 εκατομ. ευρώ.

Πυρετώδεις προετοιμασίες στην πρωτεύουσα της Μάλτας

Και στην πρωτεύουσα της Μάλτας οι προετοιμασίες για την φιλοξενία του θεσμού της πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης είναι πυρετώδεις.

Για τα εγκαίνια έχει προγραμματιστεί μια παραδοσιακή «φιέστα» με πολύ χορό, μουσική και εικαστικά δρώμενα. Παρά τον εμφανώς μικρότερο προϋπολογισμό σε σχέση με το Λεουβάρντεν, και εκεί το πρόγραμμα είναι πλούσιο, με 140 πρότζεκτ και 400 εκδηλώσεις μέσα στο 2018.Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2018 έχει ανακηρυχθεί συγχρόνως και Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς.Σε αυτό το πλαίσιο η Βαλέτα έχει ως στόχο να αναδείξει την πολιτιστική κληρονομιά της Μάλτας, ενός μεσογειακού νησιού με πλούσια μπαρόκ αρχιτεκτονική παράδοση. Μεταξύ άλλων στο πρόγραμμα των πολιτιστικών εκδηλώσεων ξεχωρίζουν ένα κινηματογραφικό κι ένα λογοτεχνικό φεστιβάλ καθώς και μια έκθεση μόδας.
 
 
 
 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook & στο twitter
 
Leeuwarden :Το κέντρο της ολλανδικής παραγωγής γάλακτος γίνεται Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 6:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: