ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Αγροτικά Νέα: Mια ματιά στην Ευρώπη


Tέλος στα βιοκαύσιμα με βάση τις καλλιέργειες ζητούν Ολλανδοί επιστήμονες
Επιστολή με την οποία καλεί την Ολλανδία να υποστηρίξει σε ευρωπαϊκό επίπεδο την πλήρη κατάργηση των βιοκαυσίμων με βάση τις καλλιέργειες, υπέγραψε ομάδα 177 Ολλανδών επιστημόνων.

Οι επιστήμονες επεσήμαναν μια μελέτη που είχε αναθέσει η Κομισιόν, σύμφωνα με την οποία ότι το βιοντίζελ με βάση τις καλλιέργειες έχει αντίκτυπο στο κλίμα κατά μέσο όρο 1,8 φορές των ορυκτών καυσίμων. Ο αριθμός αυτός αυξάνεται τρεις φορές περισσότερο στην περίπτωση του βιοντίζελ από φοινικέλαιο.

Το βιοντίζελ αντιπροσωπεύει το 80% όλων των βιοκαυσίμων στην Ευρώπη, ενώ περίπου το 1/3 προέρχεται από το φοινικέλαιο, καθιστώντας τους οδηγούς των αυτοκινήτων τους μεγαλύτερους καταναλωτές φοινικέλαιου στην ΕΕ. Το υπόλοιπο 20% είναι η βιοαιθανόλη, η οποία παράγεται κυρίως από εγχώριες καλλιέργειες, όπως ζαχαρότευτλα και σιτάρι.

Πέραν των επιπτώσεων της πολιτικής της ΕΕ για τα βιοκαύσιμα στην κλιματική αλλαγή, οι επιστήμονες τη θεωρούν υπεύθυνη για την απώλεια βιοποικιλότητας, μειώνοντας την ανθεκτικότητα των περιοχών με κανονικές κλιματολογικές συνθήκες, υπονομεύοντας την επισιτιστική ασφάλεια και αυξάνοντας τις τιμές.

«Εν ολίγοις, ένα μίγμα καυσίμων με φυτικά έλαια στηρίζεται στην αβάσιμη υπόθεση ότι οδηγεί σε πιο βιώσιμη χρήση καυσίμων, ενώ στην πραγματικότητα προκαλεί οικολογική και κοινωνική υποβάθμιση», γράφουν οι επιστήμονες. «Η πολιτική χρησιμεύει ως ένα πέπλο που συγκαλύπτει τους κινδύνους που ενέχουν τα ορυκτά καύσιμα, προσφέροντας παράλληλα μια εσφαλμένη λύση για τις ενεργειακές ανάγκες μας».

Οι 177 υπογράφοντες κάλεσαν την ολλανδική κυβέρνηση να αναγνωρίσει τις ζημίες που προκλήθηκαν από την πολιτική της ΕΕ για τα βιοκαύσιμα και να δεσμευτεί για τη μη συμπερίληψή τους στην Ατζέντα του 2030 για την Αειφόρο Ανάπτυξη.

Οι κυβερνήσεις της ΕΕ θα συζητήσουν για το μέλλον των βιοκαυσίμων κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ενέργειας στις 18 Δεκεμβρίου.

Bayer: Άμεση πρόσβαση σε μελέτες για ενίσχυση της διαφάνειας 
 
Πρωτοβουλία για την ενίσχυση της διαφάνειας που θα παρέχει στους καταναλωτές της ΕΕ άμεση πρόσβαση στα δεδομένα για την ασφάλεια των προϊόντων ξεκινά η γερμανική Bayer την επόμενη εβδομάδα, με στόχο την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στον τομέα.

Η πρόσφατη επανέγκριση της άδειας της γλυφοσάτης έφερε στο προσκήνιο τη συζήτηση για την ασφάλεια των τροφίμων στην Ευρώπη.

Στο πλαίσιο αυτό, η Bayer αποφάσισε να δρομολογήσει μια πρωτοβουλία για την διαφάνεια με στόχο την παροχή πρόσβασης σε πληροφορίες σχετικές με την ασφάλεια των προϊόντων της, τόσο εκείνων που προορίζονται για τον άνθρωπο, όσο και για το περιβάλλον.

Η Bayer είναι διατεθειμένη να αναλάβει έναν «ηγετικό ρόλο» στην άρση των φραγμών για την ανταλλαγή δεδομένων ασφαλείας, στοχεύοντας στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης και την προώθηση ενός «δίκαιου επιστημονικού διαλόγου γύρω από τα προϊόντα της», αναφέρει εταιρικό έγγραφο που έλαβε η EURACTIV.

«Θέλουμε να κλείσουμε αυτό το κενό πληροφόρησης και να επιτρέψουμε την πρόσβαση στις μελέτες μας για την ασφάλεια». Η Bayer αναγνωρίζει, επίσης, την πολυπλοκότητα των μελετών και τονίζει ότι η κίνηση αυτή είναι απαραίτητη για να τις καταστήσει «προσβάσιμες» σε μη εμπορικούς φορείς.

«Η δημόσια συζήτηση θα πρέπει να βασίζεται σε επιστημονικά δεδομένα και τα ενδιαφερόμενα μέρη θα πρέπει να είναι σε θέση να στηρίζουν τη γνώμη τους πάνω σε επιστημονικά δεδομένα», υπογραμμίζει η Bayer.

Ρεκόρ συγκομιδής του καλαμποκιού: 14,5 εκατ. τόνοι το 2017

Συνολικά 45% περισσότερο καλαμπόκι σε σχέση με πέρυσι αναμένεται να συγκεντρώσουν οι παραγωγοί, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Γεωργίας της Ρουμανίας, κάνοντας λόγο για ιστορικό ρεκόρ.

«Εξακολουθούν να υπάρχουν περιοχές στις οποίες δεν έχει γίνει η συγκομιδή, αλλά η μέση παραγωγή αραβοσίτου δεν θα επηρεαστεί. Συγκεντρώθηκαν 5.800 κιλά ανά εκτάριο, σχεδόν 6 τόνοι, και σίγουρα θα είναι η μεγαλύτερη συνολική παραγωγή του καλαμποκιού Ρουμανίας», τόνισε ο υπουργός Γεωργίας, Petre Daea.

Το καλαμπόκι αποτελεί ένα από τα κορυφαία αγροτικά προϊόντα στο εμπόριο της Ρουμανίας, μετά από το σιτάρι. Όπως καταδεικνύουν τα στοιχεία της Eurostat, πέρυσι η Ρουμανία ήταν η πέμπτη παραγωγός σιτηρών στην ΕΕ, με παραγωγή περίπου 21,8 εκατομμύρια τόνους.

Σύμπραξη κρατών μελών για την αντιμετώπιση της «Xylella fastidiosa»

Στη συμφωνία ενός οδικού χάρτη για την ενίσχυση του αγώνα κατά της ασθένειας «Xylella fastidiosa» που πλήττει αγροτικές καλλιέργειες στη ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και απειλεί να εξαπλωθεί στην υπόλοιπη ήπειρο. προχώρησαν δέκα κράτη μέλη και η Επιτροπή.

Κατά την υπουργική συνάντηση στο Παρίσι, οι εκπρόσωποι των χωρών που επλήγησαν (Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία και Γερμανία), συμφώνησαν να ενισχύσουν τη συνεργασία και την ανταλλαγή πληροφοριών με στόχο την καταπολέμηση της ασθένειας.

Μετά το πέρας της συνάντησης, η υπουργός Γεωργίας της Ισπανίας, Isabel García Tejerina, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η εν λόγω ασθένεια «θα πρέπει να είναι η τελευταία νόσος στην Ευρώπη», υπογραμμίζοντας ότι η εξάλειψή της είναι σημαντική για την ανταγωνιστικότητα στον ευρωπαϊκό τομέα γεωργικών προϊόντων.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Επίτροπος Γεωργίας, Vytenis Andriukatinis, ο οποίος τόνισε ότι η αντιμετώπιση του συγκεκριμένου βακτηρίου αποτελεί προτεραιότητα της ΕΕ.

Στο πλαίσιο αυτό, η Κομισιόν θα διαθέσει επιχορήγηση ύψους 10 εκατομμυρίων ευρώ, στοχεύοντας στην παροχή νέων λύσεων σε μεσοπρόθεσμη βάση, όπως αναφέρεται στην τελική συμφωνία, η οποία υπεγράφη, πέραν των ανωτέρω χωρών , από την Κροατία, την Κύπρο, την Μάλτα, την Πορτογαλία, την Σλοβενία ​​και την Ελλάδα.

ΕΕ: Το 2018 οι αιτήσεις για καινοτομία στον αγροτικό τομέα

Περί τα μέσα του 2018 αναμένεται να ξεκινήσουν τα νέα έργα που στοχεύουν στην εφαρμογή καινοτομιών στον τομέα της γεωργίας με προϋπολογισμό 10 εκατ. ευρώ. Το γεγονός αυτό κατέστη σαφές στη διάσκεψη με τίτλο «Επιστήμη και καινοτομία για τη στήριξη της γεωργίας», που διοργανώθηκε από το «Iconomedia» και των έργων ΤΠΕ που συγχρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο διευθυντής για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη της PwC, Georgi Tsonev: «Στα επόμενα 5-10 χρόνια θα υπάρξει μια έκρηξη στην εφαρμογή καινοτομιών, που θα γίνουν αισθητές και στη Βουλγαρία».

Κατά τη διάρκεια του φόρουμ, η πρόεδρος του Ινστιτούτου και την Καινοτομία, Svetlana Boyanova σχολίασε ότι η καινοτομία θα τεθεί στο επίκεντρο της ΕΕ μετά το 2020, επιβεβαιώνοντας τις δηλώσεις του Ευρωπαίου Επιτρόπου για τη Γεωργία, Phil Hogan, για το μέλλον της ΚΑΠ.

*Πρώτη δημοσίευση Ύπαιθρος Χώρα (έντυπη έκδοση)
 
 
 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook & στο twitter
Αγροτικά Νέα: Mια ματιά στην Ευρώπη Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 2:15 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: