ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Η ΕΕ «κηρύσσει πόλεμο» στα πλαστικά απορρίμματα - Τι θα πρέπει να αλλάξει έως το 2030


«Πόλεμο» στα πλαστικά απορρίμματα κηρύσσει η ΕΕ, επιδιώκοντας μέχρι το 2030 να είναι ανακυκλώσιμες ή επαναχρησιμοποιούμενες όλες οι συσκευασίες.

Το επείγον σχέδιο που ανακοινώθηκε χθες Τρίτη προβλέπει ακόμη τη μείωση των πλαστικών μιας χρήσης και των μικροπλαστικών και στόχος είναι να θέσει «τα θεμέλια για μια νέα πλαστική οικονομία».

Οι Ευρωπαίοι παράγουν ετησίως 25 εκατομμύρια τόνους πλαστικών απορριμμάτων, εκ των οποίων μόνον το 30% ή και λιγότερο ανακυκλώνεται, ενώ μικροπλαστικά που εισέρχονται στον αέρα, το νερό και τα τρόφιμα έχουν άγνωστες επιπτώσεις στην υγεία ανθρώπων και ζώων.

«Αν δεν αλλάξουμε τον τρόπου που παράγουμε και χρησιμοποιούμε τα πλαστικά, μέχρι το 2050 θα υπάρχουν περισσότερα πλαστικά στους ωκεανούς παρά ψάρια. Κι η μόνη μακροπρόθεσμη λύση είναι να μειώσουμε τα πλαστικά απορρίμματα με την ανακύκλωση και την επαναχρησιμοποίηση», είπε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Φρανς Τίμερμανς.Σύμφωνα με τα σχέδια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μέχρι το 2030 θα πρέπει να είναι ανακυκλώσιμες όλες οι πλαστικές συσκευασίες στην ευρωπαϊκή αγορά της ΕΕ, ενώ θα μειωθούν τα πλαστικά μιας χρήσης και θα περιοριστούν δραστικά τα μικροπλαστικά, τα οποία απαντώνται στα καλλυντικά και άλλα προϊόντα.

Τα σχέδια αυτά θα πρέπει να εγκριθούν από τις κυβερνήσεις των κρατών μελών της ΕΕ, αλλά και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Παράλληλα προβλέπεται η ενίσχυση της χρηματοδότησης και των επενδύσεων σε σε φιλικότερα προς το περιβάλλον ανακυκλώσιμα πλαστικά υλικά και η βελτίωση των διαδικασιών ανακύκλωσης.

Στόχος της Κομισιόν είναι να βάλει τα θεμέλια για «μια νέα πλαστική οικονομία», πιο βιώσιμη, που θα οδηγεί στην καινοτομία και την ενίσχυση της απασχόλησης.
 

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook & στο twitter
Η ΕΕ «κηρύσσει πόλεμο» στα πλαστικά απορρίμματα - Τι θα πρέπει να αλλάξει έως το 2030 Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 11:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: