ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Τα 80 της χρόνια κλείνει το 2018 η Ένωση Μαστιχοπαραγωγών


Έτος μαστίχας αναμένεται να είναι το 2018 για τη Χίο, με την Ένωση Μαστιχοπαραγωγών να κλείνει αισίως τα 80 χρόνια διαρκούς παρουσίας και συνεισφοράς, όχι μόνο στον αγρότη των νοτιοχώρων αλλά και στην τοπική οικονομία και την προβολή του νησιού στο εξωτερικό.

Τα 80ά γενέθλια θα συνοδευτούν με πλήθος ξεχωριστών εκδηλώσεων, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν βραβεύσεις σε πρόσωπα που διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο στην λειτουργία της ΕΜΧ και ιδιαίτερες δράσεις που θα ξεκινήσουν του θερινούς μήνες και θα διαρκέσουν μέχρι και το τέλος του 2018. «Προς το παρόν δεν έχει οριστικοποιηθεί το πρόγραμμα γι’ αυτό δεν μπορούμε να πούμε πολλά. Προγραμματίζουμε όμως σειρά δράσεων», αρκέστηκε να αναφέρει στον «π» ο Γ. Τούμπος. 


Η Ένωση Μαστιχοπαραγωγών έχει πολλούς λόγους να γιορτάζει, εκτός των γενεθλίων της, αφού με την πάροδο των χρόνων ανέπτυξε, εξέλιξε και έκανε γνωστή τη μαστίχα και τα παράγωγά της σε όλον τον κόσμο. Προσφάτως κατάφερε να επιτύχει τη συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία και την Ιαπωνία.

Για να φτάσει όμως στα σημερινά δεδομένα και να υλοποιήσει όλα τα παραπάνω, δόθηκαν αγώνες από τους νοτιοχωρούσους, αφού μέχρι και τη δεκαετία του 1930 η πώληση της μαστίχας γινόταν από διάφορους εμπόρους και λαθρεμπόρους, κάτι που καθιστούσε τους Χιώτες καλλιεργητές αντικείμενο εκμετάλλευσης.

Η ίδρυσή της επικυρώθηκε νομικά στις 3 Οκτωβρίου του 1938, κάτι που δεν θα είχε συμβεί αν ο Γεώργιος Σταγκούλης, νεαρός γιατρός και διανοούμενος της εποχής, δεν είχε χειραφετήσει τους παραγωγούς της μαστίχας να συνεταιριστούν.

 politischios.gr
 
  Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook & στο twitter
Τα 80 της χρόνια κλείνει το 2018 η Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 1:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: