Top Ad unit 728 × 90

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Πως μπορείτε να μειώσετε το κόστος παραγωγής στον αγροτικό τομέα


Μερικές από τις ενέργειες που μπορούν να γίνουν στο αγροτικό τομέα προκειμένου να μειωθούν οι δαπάνες όσον αφορά το κόστος παραγωγής αλλά και να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα είναι η βελτίωση της αποδοτικότητας των πόρων κατά τη χρήση ενέργειας και διαχείρισης των υδάτων στον αγροτικό χώρο και τον κανόνων κοστολόγησης.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ, στη φυτική παραγωγή, το ενεργειακό κόστος μπορεί να αγγίξει ακόμη και το «τρομακτικό» 60% του συνολικού κόστους παραγωγής. Σημαντική βοήθεια στην προσπάθεια μείωσης αυτού του κόστους είναι το πρόγραμμα Net Metering. Στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 προβλέπεται η ένταξη σχεδίων βελτίωσης μέσα από συμπράξεις προκειμένου να καταστεί οικονομικά δυνατή η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών μονάδων (φ/μ). Μέσω αυτού του προγράμματος, οι αγρότες μπορούν να παράγουν οι ίδιοι το ρεύμα που καταναλώνουν, μέσω εγκατάστασης φ/μ και συμψηφισμού της ενέργειας που παράγουν, με αυτή που καταναλώνουν.

Η αγορά των ζωοτροφών μπορεί να φτάσει μέχρι και το 75% του κόστους παραγωγής στη ζωική παραγωγή. Λύση σε αυτό μπορεί να αποτελέσει η ίδια παραγωγή ζωοτροφών, η αντικατάσταση τμήματος των ζωοτροφών με άλλες «ισοδύναμες» ζωοτροφές μικρότερου κόστους, η διατροφή ακριβείας, κλπ.

Παράλληλα, μεγάλη βοήθεια στη μείωση αυτού του σημαντικού κόστους είναι και η εφαρμογή κατάλληλων διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης που θα έχει ως αποτέλεσμα την ορθολογική αξιοποίηση μεγάλου μέρους των βοσκησίμων εκτάσεων της χώρας.

Επιπλέον σημαντικό βήμα προκειμένου να μειωθεί το κόστος παραγωγής είναι η δημιουργία συνεργατικού και συνεταιριστικού κλίματος στον αγροτικό χώρο, που θα έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία οικονομίας μικρής κλίμακας, ισχυρή κατά τέτοιο τρόπου ώστε να μπορεί να ασκεί και να διαμορφώνει τις τιμολογιακές πολιτικές των ομάδων που εκπροσωπούν.

Σημαντικό εργαλείο για τη μείωση του κόστους παραγωγής είναι οι οργανώσεις παραγωγών μέσω του νέου πλαισίου λειτουργίας των συνεταιρισμών, που δίνει ιδιαίτερα βάρος στις ομάδες και οργανώσεις παραγωγών καθώς και στις διεπαγγελματικές οργανώσεις. Έτσι δίνεται η δυνατότητα στους αγρότες για να πετύχουν καλύτερες τιμές, τόσο για τα προϊόντα τους όσο και στα εφόδια τους.

Θετική ανταπόκριση από το τραπεζικό σύστημα βρήκε το μέτρο «Κάρτα του Αγρότη». Μέσω αυτής, ο αγρότης έχει τη δυνατότητα να λάβει μέχρι και το 80% της βασικής ενίσχυσης που δικαιούται τη συγκεκριμένη χρονιά, με χαμηλότοκη χρηματοδότηση, εξασφαλίζοντας έτσι στους δικαιούχους επιπλέον ρευστότητα.

Ένα μέτρο το οποίο αναμένεται, έμμεσα να ελαφρύνει το κόστος παραγωγής είναι το μέτρο των αγροτικών συμβούλων. Εντός του επόμενου διαστήματος, αναμένεται να δημιουργηθούν τουλάχιστον 300 δομές σε όλη τη χώρα, στις οποίες θα απασχοληθούν περισσότεροι από 1.000 γεωτεχνικοί. Έτσι, μέσω αυτών των δομών, τόσο οι αγρότες όσο και οι κτηνοτρόφοι θα έχουν τη δυνατότητα να λάβουν δωρεάν συμβουλές, που μέχρι σήμερα γίνονται από προμηθευτές των εφοδίων τους, κτηνιάτρους, μελετητές κλπ. 
 
enikonomia.gr
 
 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook & στο twitter
Πως μπορείτε να μειώσετε το κόστος παραγωγής στον αγροτικό τομέα Reviewed by Τεχνολόγος Γεωπόνος on 3:15 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

All Rights Reserved by Γεωπόνος Τ.Ε. ''Τεχνολόγος'' © 2014 - 2015
Powered By Blogger, Designed by Sweetheme, Installed By Bloggertips

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.