Top Ad unit 728 × 90

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Νεράντζι γλυκό κουταλιού


Νεράντζι γλυκό κουταλιού… Ένα υπέροχο παραδοσιακό γλυκό που η γλυκόπικρη γεύση του το κάνει να έχει μόνο φανατικούς φίλους ή εχθρούς. Για τους φίλους του το κάνει μοναδικό το υπέροχο άρωμά του, το λαμπερό χρώμα του και η εξαιρετική γεύση του. Μια συνταγή του Ν. Τσελεμεντέ για να απολαύσετε το νεραντζάκι γλυκό, μόνο τις φλούδες του τυλιγμένες σε ρολό. 

Υλικά συνταγής
  • 2 κιλά νεράντζια, συνολικά οι φλούδες τους θα πρέπει να ζυγίζουν περίπου 1 κιλό [*]
  • 4 ποτήρια νερού ζάχαρη
  • 1 ½ ποτήρι νερό
  • 1/2 μεγάλου λεμονιού το χυμό

Εκτέλεση συνταγής
  1. Πλένετε καλά τα νεράντζια, τα σκουπίζετε και ξύνετε ελαφρά με το τρίφτη τη φλούδα τους. Στη συνέχεια χαράζετε και κόβετε τις φλούδες σε 6-8 φέτες, ανάλογα με το μέγεθος.
  2. Τυλίγετε τις φλούδες σε κυλίνδρους σαν μικρά ρολάκια και με τη βοήθεια μιας μεγάλης βελόνας τους περνάτε έναν έναν σε κλωστή, φροντίζοντας να μην ανοίγουν, σαν χάντρες κομπολογιού. Βάζετε τις φλούδες σε κατσαρόλα με νερό και τις βράζετε για 8 λ από το σημείο βρασμού περίπου, τις στραγγίζετε τις ξεπλένετε με κρύο νερό και τις βάζετε με φρέσκο νερό να ξαναβράσουν.
  3. Επαναλαμβάνετε την ίδια διαδικασία τουλάχιστον 3 φορές ακόμα για να ξεπικρίσουν καλά. Στη συνέχεια, αφαιρείτε προσεκτικά τη κλωστή και τις αφήνετε σε σουρωτήρι στρωμένο με πετσέτα για να στραγγίξουν καλά. [**]
  4. Σε μια κατσαρόλα βάζετε το νερό με τη ζάχαρη, ανακατεύετε να διαλυθεί η ζάχαρη και αφήνετε το σιρόπι να βράσει για 10 λ περίπου. Ρίχνετε μέσα τα ρολάκια από τις φλούδες των νεραντζιών και τα αφήνετε να βράσουν για 15 λ περίπου. Για να διαπιστώσετε ότι το σιρόπι έχει “δέσει” στάζετε µία σταγόνα πάνω στο νύχι σας και αν αυτή στέκεται και δεν χύνεται το σιρόπι είναι έτοιμο.
  5. Τέλος προσθέτετε το χυμό λεμονιού το αποσύρετε από τη φωτιά και αφήνετε το γλυκό να “σταθεί” στη κατσαρόλα μέχρι την επόμενη ημέρα τουλάχιστον. Στη συνέχεια το μεταφέρετε σε γυάλινα αποστηρωμένα βάζα (βλέπε πως αποστειρώνετε τα βάζα εδώ). Μπορεί να διατηρηθεί σε καλά κλεισμένα και καλά αποστειρωμένα βάζα μέσα στο ψυγείο μέχρι και 1 χρόνο.
 [*] Επιλέξτε χοντρόφλουδα νεράντζια με σφιχτή σάρκα χωρίς χτυπήματα.
[**] Σε αυτό το σημείο τα νεράντζια σας θα πρέπει να έχουν ξεπικρίσει. Αν δεν έχουν ξεπικρίσει τα ξεπλένετε με κρύο νερό και τα αφήνετε μέσα σε κρύο νερό για 16-18 ώρες, αλλάζοντας το νερό 4-5 φορές, μέχρι να ξεπικρίσουν εντελώς (δοκιμάζετε αν ξεπίκρισαν δαγκώνοντας ένα στο κέντρο του). Αν δεν έχουν ξεπικρίσει τα αφήνετε ακόμα 2-3 ώρες στο νερό συνεχίζοντας να αλλάζετε το νερό. Μετά τα στίβετε ελαφρώς με τα χέρια σας και τα αφήνετε στο σουρωτήρι με τη πετσέτα να κρυώσουν. 

Sintayes.gr

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook & στο twitter
Νεράντζι γλυκό κουταλιού Reviewed by Τεχνολόγος Γεωπόνος on 3:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

All Rights Reserved by Γεωπόνος Τ.Ε. ''Τεχνολόγος'' © 2014 - 2015
Powered By Blogger, Designed by Sweetheme, Installed By Bloggertips

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.