Top Ad unit 728 × 90

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Κώστας Γαβρόγλου:Το ΤΕΙ Στερεάς δεν μπορεί να μετεξελιχθεί σε Πανεπιστήμιο ...


Μπαίνει “ομπρέλα” του Πανεπιστημίου Θεσσαλία στα ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας και Θεσσαλίας
«Σύμφωνα με την έως τώρα αξιολόγηση, η οποία γίνεται αμιγώς με ακαδημαϊκά κριτήρια, το ΤΕΙ Στερεάς δεν μπορεί, κατά τη δεδομένη στιγμή, να μετεξελιχθεί σε Πανεπιστήμιο. Γι’ αυτό το λόγο τείνουμε προς την κατεύθυνση να το δυναμώσουμε, θέτοντάς το υπό την ομπρέλα ενός δυνατού Πανεπιστημίου, όπως αυτό της Θεσσαλίας».

Αυτό ξεκαθάρισε ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου στη συνάντηση με αντιπροσωπεία της Αυτοδιοίκησης της Στερεάς Ελλάδας , παρουσία Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ της Στερεάς Ελλάδας.

Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, κ. Μπακογιάννης, απευθυνόμενος στον υπουργό Παιδείας του είπε πως αποτελεί πεποίθηση όλων των παρευρισκόμενων ότι το ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας μπορεί να αποτελέσει τη «μαγιά» για τη δημιουργία του ομώνυμου Πανεπιστημίου και ζήτησε από τον υπουργό να συσταθεί μια δεύτερη Επιτροπή, που θα αποτελείται από εκπροσώπους της Στερεάς, με σκοπό να εξετάσει το ενδεχόμενο αυτό.

Ο υπουργός απέρριψε αυτή την πρόταση, ωστόσο δεσμεύθηκε ότι το οποιοδήποτε πόρισμα θα τεθεί σε διαβούλευση και υπό την έγκριση της αυτοδιοίκησης και των τοπικών κοινωνιών και δεν θα υιοθετηθεί, σε καμία περίπτωση, αν υπάρξει αντίθεση.

Ο κ. Γαβρόγλου αρχικά παρουσίασε εν συντομία τις βασικές κατευθύνσεις της μεταρρύθμισης στον χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, λέγοντας μεταξύ άλλων: «Ο στόχος μας δεν είναι να καταργήσουμε τα ΤΕΙ ή να μην επιτρέψουμε στους μαθητές να σπουδάσουν, απεναντίας προσπαθούμε να δημιουργήσουμε βιώσιμες δομές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και ει δυνατόν να φοιτήσουν όλοι οι μαθητές μας, γιατί κάτι τέτοιο θα έχει μόνο ευεργετικά αποτελέσματα για τη χώρα».

Ακολούθως τον λόγο έλαβε ο Πρόεδρος της Π.Ε.Δ. Στερεάς Ελλάδας και Δήμαρχος Ορχομενού, κ. Υπερήφανος, ο οποίος αφού ευχαρίστησε τον Υπουργό για το γεγονός ότι έκανε αποδεκτή την πρόκληση για διάλογο, ανέφερε: «Η Στερεά Ελλάδα κατά έναν περίεργο τρόπο αδικείται πολλαπλά. Αδικείται σε επίπεδο χρηματοδοτήσεων, σε επίπεδο υποδομών αλλά και στον τομέα της παιδείας. Είμαστε η μοναδική Περιφέρεια που δεν έχουμε Πανεπιστήμιο, ωστόσο η κατάσταση αυτή θα πρέπει να ανατραπεί και με την αρωγή και καθοδήγηση του Υπουργείου σας να τεθούν στέρεες βάσεις, ούτως ώστε να ιδρύσουμε ένα καινοτόμο και συνάμα βιώσιμο Πανεπιστήμιο. Ως Στερεά, αναγνωρίζουμε τα λάθη που έχουν γίνει στο παρελθόν, έχουμε κάνει την αυτοκριτική μας και θεωρώ πως είμαστε πλέον πολύ ώριμοι για να αποκτήσουμε και να στηρίξουμε το δικό μας Πανεπιστήμιο. Αποδεικνύουμε και σήμερα ότι οι δύο βαθμοί της αυτοδιοίκησης είναι ενωμένοι και βρισκόμαστε εδώ για να στηρίξουμε τη λαϊκή απαίτηση των συμπολιτών μας».

Στη συνέχεια τοποθετήθηκε ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, κ. Μπακογιάννης, ο οποίος είπε: «Όλοι σ’ αυτήν την αίθουσα πιστεύουμε ότι η τριτοβάθμια εκπαίδευση, μέσω της ίδρυσης ενός νέου Πανεπιστημίου, θα προάγει την καινοτομία, την ποιότητα και την εξέλιξη της Στερεάς Ελλάδας και παράλληλα θα αποτελέσει ανάχωμα στη “διαφυγή μυαλών” από τον τόπο μας προς τα μεγάλα μητροπολιτικά κέντρα και το εξωτερικό. Έχουμε ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα, ως Περιφέρεια, και ένα αυτοδύναμο και ισχυρό Πανεπιστήμιο θα μας επιτρέψει να τα εκμεταλλευτούμε αποτελεσματικά», ενώ συμπλήρωσε: «Όπως αναφέρεται στο Σύνταγμα, όλοι οι πολίτες είναι ίσοι, επομένως δεν μπορούμε να επιτρέψουμε οι πολίτες και οι μαθητές της Στερεάς Ελλάδας να είναι λιγότερο ίσοι σε σχέση με τους υπόλοιπους. Εμείς ως Αυτοδιοίκηση μπορούμε να βοηθήσουμε οικονομικά, αλλά και με την παροχή προσωπικού στο νέο Πανεπιστήμιο και να βάλουμε όλοι πλάτη, ώστε το εγχείρημα να πετύχει».

Ακολούθησαν οι τοποθετήσεις όλων των παρευρισκόμενων Δημάρχων, οι οποίες είχαν ως κοινή συνισταμένη την αναγκαιότητα της ίδρυσης ενός αυτοδύναμου Πανεπιστημίου στη Στερεά Ελλάδα και τις θετικές επιπτώσεις, που αυτή θα έχει στον τομέα της έρευνας, της καινοτομίας, της επιχειρηματικότητας, της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας. Παράλληλα, εκφράστηκε η σύμπνοια με την πρόταση του Υπουργού για τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας, ωστόσο ξεκαθαρίστηκε ότι αποτελεί κόκκινη γραμμή η συνέχιση της λειτουργίας των τμημάτων τουλάχιστον στις 5 πόλεις, που αναπτύσσει δραστηριότητα σήμερα το ΤΕΙ και η διατήρηση ή η αύξηση των θέσεων εργασίας (εκπαιδευτικό και διοικητικό προσωπικό), αλλά και του αριθμού των φοιτητών.

Ο κ. Γαβρόγλου στη δευτερολογία του εξήγησε πως καταρχάς δεν υπάρχει τίποτα οριστικό, καθώς το πόρισμα της Επιτροπής, που συστάθηκε για την αξιολόγηση των υφιστάμενων δομών και η οποία είναι αρμόδια να καταθέσει τις προτάσεις της στο Υπουργείο, δεν έχει ολοκληρωθεί.


Σχόλια (2)

Γιάννης
24 Ιαν 2018 17:44
Μήπως αγαπητέ κ. Υπουργέ η ενίσχυση των ΤΕΙ και η μετεξέλιξή τους σε αυτοδύναμα Πανεπιστήμια (όχι υπό την ομπρέλα όμορων Πανεπιστημίων) είναι η μοναδική λύση; Γιατί υπό τη σκέπη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας το ΤΕΙ Στερεάς μάλλον θα δεινοπαθήσει παρά θα ενισχυθεί. 

Ένας τελειοφοιτος
24 Ιαν 2018 20:34

Ο κ. Υπουργός οφείλει να εξηγήσει στην Ελληνική Κοινωνία:
1. Με βάση το αναπτυξιακό, κοινωνικό και οικονομικό μεντέλο της χώρας πρέπει να υπάρχει Ανώτατη Τεχνολογική Εκπαίδευση στην Ελλάδα (όπως σε όλη την Ευρωπή - εκτός Αγγλίας και Γερμανίας);
2. Εαν η απάντηση είναι ΝΑΙ γιατί δεν μπορούν να ονομασθούν όπως ονομάζονται σε όλη την Ευρώπη (Τεχνολογικά Πανεπιστήμια ή Πανεπιστήμια Εφαρμοσμένων Επιστημών).
3. Στην Ευρώπη υπάρχουν 2 ενώσεις Ανώτατων εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων. Η European University Association και η Ένωση EURASHE. Στην πρώτη συμμετέχουν τα Πανεπιστήμια και στην δεύτερη τα Πανεπιστήμια Εφαρμοσμένων Επιστημών. Απλά πράγματα.
 
 
 
 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook & στο twitter
Κώστας Γαβρόγλου:Το ΤΕΙ Στερεάς δεν μπορεί να μετεξελιχθεί σε Πανεπιστήμιο ... Reviewed by Τεχνολόγος Γεωπόνος on 10:15 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

All Rights Reserved by Γεωπόνος Τ.Ε. ''Τεχνολόγος'' © 2014 - 2015
Powered By Blogger, Designed by Sweetheme, Installed By Bloggertips

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.