ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Επιτρέπονται οι κατασχέσεις επιδοτήσεων για αγροτικά χρέηΠοσά κοινοτικών επιδοτήσεων, που βρίσκονται σε τραπεζικούς λογαριασμούς Ελλήνων αγροτών, καλώς κάνουν και κατάσχονται από το ελληνικό δημόσιο, για εξόφληση των χρεών των αγροτών σε εφορίες και φορείς κοινωνικής ασφάλισης.

Αυτό συμπεραίνει, προς απογοήτευση όλων των Ελλήνων αγροτών, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην απάντησή της, σε αναφορά που υπέβαλλε τον περασμένο Ιούλιο ο Ευάγγελος Τσιομπανίδης (0253/2017) εξ ονόματος του Αγροτικού Κτηνοτροφικού Κόμματος Ελλάδας, διαμαρτυρόμενος για το γεγονός ότι, το ελληνικό δημόσιο κατάσχει από τους τραπεζικούς λογαριασμούς των αγροτών οφειλές προς αυτό.

Ο κ. Τσιομπανίδης χαρακτήρισε τις ενέργειες αυτές παράνομες, αναφέροντας ότι, στα υπόλοιπα αυτών των λογαριασμών περιλαμβάνονται και ποσά επιδοτήσεων που οι αγρότες έχουν λάβει στα πλαίσια της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΕΕ και η κατάσχεση τους δημιουργεί σημαντικά προβλήματα ρευστότητας και επιβίωσης στους δικαιούχους.

Όπως δε τονίζεται στην αναφορά, παρόλο που η ελληνική κυβέρνηση εξέδωσε εγκύκλιο με την οποία τυχόν κατασχεθέντα ποσά επιδοτήσεων απελευθερώνονται άμεσα με την προσκόμιση βεβαίωσης σχετικά με το ύψος της επιδότησης, η βεβαίωση αυτή δεν χορηγείται από την αρμόδια υπηρεσία (ΟΠΕΚΕΠΕ), με αποτέλεσμα οι ευρωπαϊκές επιδοτήσεις να παραμένουν δεσμευμένες στους τραπεζικούς λογαριασμούς.

Στην απάντηση της η Κομισιόν, αφού διαβεβαιώνει ότι η διαδικασία που εφαρμόζει ο ελληνικός οργανισμός πληρωμών (ΟΠΕΚΕΠΕ) για την καταβολή πληρωμών σε δικαιούχους ευθυγραμμίζεται με τις διατάξεις του εφαρμοστέου νομικού πλαισίου για την Κοινή Γεωργική Πολιτική και ότι οι πληρωμές καταβάλλονται στο ακέραιο στους δικαιούχους (ή στους εντολοδόχους τους), στους τραπεζικούς λογαριασμούς που έχουν ορίσει, επικαλείται απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου (υπόθεση C-132/953 BentJensen), σύμφωνα με την οποία:

Το ενωσιακό δίκαιο δεν απαγορεύει σε κράτος μέλος να προβαίνει σε συμψηφισμό του ποσού που οφείλεται στον δικαιούχο ενισχύσεως βάσει ενωσιακής πράξεως με τις ανεξόφλητες απαιτήσεις του κράτους μέλους αυτού, εφόσον η πρακτική αυτή δεν παρακωλύει την εύρυθμη λειτουργία των κοινών οργανώσεων των γεωργικών αγορών, εφόσον δεν θίγεται η αποτελεσματικότητα του ενωσιακού δικαίου και εφόσον διασφαλίζεται η ίση μεταχείριση των γεωργών.

Τα κράτη μέλη διαθέτουν τη δυνατότητα, υπό τις συγκεκριμένες προϋποθέσεις που ορίζονται στην υπόθεση BentJensen, να συμψηφίζουν γεωργικές πληρωμές με χρέη που εκκρεμούν προς το κράτος μέλος.

Τα μέτρα με τα οποία ένα κράτος μέλος δύναται να ανακτήσει τα οφειλόμενα ποσά (μέσω τραπεζικών λογαριασμών), π.χ. χρέη ή εισφορές κοινωνικής ασφάλισης, υπόκεινται στο εθνικό δίκαιο και δεν καλύπτονται από την ενωσιακή νομοθεσία.
Η Κομισιόν καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ο συμψηφισμός των εισερχόμενων ενωσιακών πληρωμών με τα υφιστάμενα χρέη στον τραπεζικό λογαριασμό μεμονωμένου γεωργού δεν παραβαίνει τους εφαρμοστέους κανόνες της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής.


Πηγή: Νίκος Ρούσσης, reporter.gr
 
  Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook & στο twitter
Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Επιτρέπονται οι κατασχέσεις επιδοτήσεων για αγροτικά χρέη Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 5:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: