ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Νέος γύρος διαβουλεύσεων ΕΕ-Μεξικού για το εμπόριο

 
Εκ νέου διαβουλεύσεις πραγματοποίησαν ΕΕ και Μεξικό με σκοπό τη δημιουργία μιας νέας έκδοσης της 18ετούς εμπορικής τους συμφωνίας, που αφορά, μεταξύ άλλων, στο ζήτημα των τυριών.

Με το 80% των εξαγωγών του να πραγματοποιείται στις Ηνωμένες Πολιτείες, το Μεξικό επιθυμεί να διαφοροποιήσει τους εμπορικούς εταίρους του μετά τις απειλές του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, περί αποχώρησης από τη Συμφωνία Ελεύθερων Εμπορικών Συναλλαγών της Βόρειας Αμερικής (NAFTA).

Αντίθετα, η χώρα έχει σημειώσει ταχεία πρόοδο στον εκσυγχρονισμό της εμπορικής συμφωνίας του 2000 με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ωστόσο, οι διαπραγματευτές αντιμετώπισαν προβλήματα σχετικά με ορισμένες πτυχές της συμφωνίας – όπως εάν η γαλακτοβιομηχανία του Μεξικού έχει το δικαίωμα να παράγει «τυρί Manchego», που προέρχεται από την ισπανική περιφέρεια La Mancha.

Από την πλευρά τους, οι Ευρωπαίοι επιθυμούν αποκλειστικά δικαιώματα για αυτό το όνομα, καθώς και για περισσότερα από 300 άλλα προϊόντα, μεταξύ των οποίων κρέατα, μπύρα, και κρασί.

Εντούτοις, το γεγονός αυτό αποτελεί πρόβλημα για τους παραγωγούς τυριών στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής, δεδομένου ότι το μεξικάνικο Manchego αντιπροσωπεύει σχεδόν το 15% των συνολικών πωλήσεων τυριού.

Η μεξικανική βιομηχανία γαλακτοκομικών προϊόντων υποστηρίζει ότι η έκδοση του Manchego είναι ριζωμένη στον τοπικό πολιτισμό και σε καμία περίπτωση δεν ομοιάζει με το ισπανικό τυρί.

«Οι άνθρωποι το χαρακτηρίζουν εθνικό προϊόν που δεν σχετίζεται καν με την ευρωπαϊκή έκδοση», δήλωσε ο επικεφαλής του National Chamber of Dairy Industries. Miguel Angel Garcia Paredes.

Στο μεταξύ, το υπουργείο Οικονομίας του Μεξικού τόνισε ότι ο νέος γύρος συνομιλιών θα επικεντρωθεί στους κανόνες προέλευσης, τους τεχνικούς φραγμούς στο εμπόριο και την πνευματική ιδιοκτησία.

Επισημαίνεται ότι το εμπόριο ΕΕ-Μεξικού έχει σχεδόν τριπλασιαστεί σε 61,7 δις δολάρια ετησίως στο πλαίσιο της συμφωνίας.

euractiv.gr

 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook & στο twitter
Νέος γύρος διαβουλεύσεων ΕΕ-Μεξικού για το εμπόριο Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 6:15 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: