Top Ad unit 728 × 90

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

ΕΒΖ:Βρέθηκε λύση για την πληρωμή των μισών οφειλών προς τους τευτλοπαραγωγούς


Μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας, Πέμπτη ή Παρασκευή, η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρη θα έχει καταθέσει στους λογαριασμούς των παραγωγών τεύτλων 4 εκατ. από τα 10,2 εκατομμύρια ευρώ, που καθαρά τους οφείλονται για τη σοδειά του 2017. Αυτό ανακοίνωσε χθες ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΒΖ, Παναγιώτης Καραχάλιος, μετά από επικοινωνία με τον πρόεδρος της εταιρείας, Παναγιώτη Αλεξάκη. Είχε προηγηθεί πρώτα η προσφυγή στην Εισαγγελία Σερρών, καθώς οι παραγωγοί τονίζουν ότι έχουν συμβάσεις με την εταιρεία που προβλέπουν πληρωμή το αργότερο μέχρι τις 31.12.2017. Επίσης, χθες το πρωί είχαν συγκεντρωθεί περισσότεροι από 60 τευτλοπαραγωγοί από τον Δομοκό έως την Ορεστιάδα, στα γραφεία της ΕΒΖ στη Θεσσαλονίκη απαιτώντας εδώ και τώρα να μάθουν την ημερομηνία στην οποία θα τους καταβληθούν τα χρήματα από την παραγωγή του 2017.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επιβεβαίωσε ο κ. Καραχάλιος, το ποσό των 4 εκατ. ευρώ, που προέρχεται από κέρδη προηγουμένων ετών των θυγατρικών της Σερβίας, θα εγκριθεί άμεσα από τα μέλη του δ.σ. της Τράπεζας Πειραιώς (σ.σ. δια περιφοράς θα συγκεντρωθούν οι υπογραφές), προκειμένου να κερδηθεί χρόνος καθώς πλέον τα μέλη διοίκησης της ΕΒΖ, μπορεί να βρεθούν αντιμέτωπα και με ποινικές ευθύνες.

Τελικώς, την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με τις καθυστερήσεις των πληρωμών εξήγησε ο ίδιος ο πρόεδρος της ΕΒΖ, μέσω ανοικτής ακρόασης, τονίζοντας πως το πρόβλημα οφείλεται στο ότι η πιστώτρια Τράπεζα, η Πειραιώς, από φέτος δεν δέχθηκε να δώσει δάνειο αντί ενεχύρου παραχθείσης ζάχαρης, όπως ήταν η πρακτική όλα τα προηγούμενα χρόνια, επειδή δεν επιθυμεί, έστω και βραχυπρόθεσμα, να αυξηθεί η δανειακή της έκθεση.

Ο μόνος τρόπος για να δοθούν χρήματα ήταν να μειωθεί ο συνολικός δανεισμός της ΕΒΖ, κάτι που έγινε με τα μερίσματα έτους 2013 από τα κέρδη των θυγατρικών της Σερβίας. Αυτών των θυγατρικών δηλαδή που επρόκειτο να πουληθούν.

Όσον αφορά τα υπόλοιπα χρεωστούμενα, 6 εκατ. ευρώ και πλέον, ο κ. Αλεξάκης είπε ότι για να καλυφθεί αυτή η υποχρέωση με δάνειο της Πειραιώς, θα πρέπει να βρεθεί τρόπος να μειωθεί η συνολική δανειακή έκθεση της ΕΒΖ ή διαφορετικά, να εξασφαλισθούν από πωλήσεις ζάχαρης.

Στις διαπραγματεύσεις με τους τευτλοπαραγωγούς παρενέβη τηλεφωνικώς και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης, ο οποίος δεσμεύτηκε να παρέμβει στην Τράπεζα Πειραιώς προκειμένου να τακτοποιηθεί το θέμα της καταβολής των οφειλομένων της ΕΒΖ στους παραγωγούς.

Οι παραγωγοί επιμένουν σε όλα τα λεφτά εδώ και τώρα, ζητούν άμεση πώληση ποσοτήτων της ζάχαρης που φέτος παράχθηκε για να πληρωθούν ενώ κάποιοι πρότειναν να τους δοθούν τα οφειλόμενα σε ζάχαρη.

Για μία ακόμη φορά οι παραγωγοί δήλωσαν αποφασισμένοι να καταφύγουν στη δικαιοσύνη, υποστήριξαν ότι δεν θα γίνουν «μπαλάκι» μεταξύ Τράπεζας και κυβέρνησης, ενώ πρόσθεσαν ότι με αυτές τις συνθήκες δεν έχουν καμία εξασφάλιση για τη νέα καλλιεργητική περίοδο.

«Ποια μεγαλύτερη διαβεβαίωση να μας δοθεί για να καλλιεργήσουμε τεύτλα φέτος, από αυτές που μας είχαν δοθεί απο το μισό υπουργικό συμβούλιο και τον πρωθυπουργό τον ίδιο για να φτάνουμε σήμερα να τρέχουμε σε δικηγόρους και εισαγγελείς;» είπε ο εκπρόσωπος των Σερραίων καλλιεργητών κ. Χρήστος Βαρούτης.

Από τους αγρότες της Θεσαλίας ο κ. Απόστολος Καρτσιγιάννης τόνισε ότι οι αγρότες μένουν στην τευτλοκαλλιέργεια γιατί τους εξασφαλίζει καλύτερο εισόδημα, αλλά όταν δεν πληρώνονται στους συμφωνημένους χρόνους, όπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια, «είναι δώρο άδωρο. Έχουμε κόψει παραστατικά, χρωστάμε ΦΠΑ, βενζίνες, ενοίκια για τα χωράφια».

Ο κ. Αθανάσιος Πίππας, καλλιεργητής από την περιοχή του Πλατέος, δήλωσε: «Είχαμε θέσει συγκεκριμένες προϋποθέσεις για να καλλιεργήσουμε το 2017 τεύτλα. Έγκαιρη πληρωμή και ένταξη της ολοκληρωμένης διαχείρισης σε πρόγραμμα του Υπουργείου, ακόμη περιμένουμε».

Οι περισσότεροι παραγωγοί, κατά μέσο όρο, έχουν λαμβάνειν μεταξύ 20.000-30.000 ευρώ για την παραγωγή του 2017. Εκτίμηση των περισσοτέρων είναι, ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, διαχειριστικά, η εταιρεία έχουν σαν στόχο την ακόμη μεγαλύτερη απαξίωσή της.

Να σημειωθεί ότι ο υπουργός ΑΑ & Τροφίμων κ. Αποστόλου, υποσχέθηκε στη διοίκηση ότι μόλις ολοκληρωθεί η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου θα έχει συνάντηση με τους τευτλοπαραγωγούς.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο ζαχαρουργείο Ορεστιάδας την Παρασκευή 12 Γενάρη

Απόλυτα δικαιολογημένη χαρακτηρίζει την αγανάκτηση των τευτλοπαραγωγών του Έβρου, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων «Η ΕΝΟΤΗΤΑ» του νομού, καθώς παραμένουν απλήρωτοι για τη σοδειά που παρέδωσαν στο ζαχαρουργείο Ορεστιάδας τον Οκτώβρη του 2017. Παράλληλα, τους καλεί στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας και την κατάληψη του ζαχαρουργείου, που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 12 Γενάρη 2018, στις 10 το πρωί.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας έχει ως εξής:

«Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Έβρου "Η ΕΝΟΤΗΤΑ" θεωρεί απόλυτα δικαιολογημένη την αγανάκτηση των τευτλοπαραγωγών του νομού μας, που παραμένουν απλήρωτοι για τη σοδειά που παρέδωσαν στο ζαχαρουργείο Ορεστιάδας τον Οκτώβρη του 2017.

Υποσχέθηκαν στους τευτλοπαραγωγούς ότι θα κάνουν "γλυκά" Χριστούγεννα, αλλά δυστυχώς για άλλη μια χρονιά, αντί για την έγκαιρη εξόφλησή τους, εισέπραξαν την κοροϊδία.

Δυστυχώς, η απληρωσιά σε βάρος των μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων από τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και τους μεσάζοντες, με ευθύνη των προηγούμενων κυβερνήσεων αλλά και της σημερινής, είναι πια ο κανόνας και όχι η εξαίρεση.

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Έβρου "Η ΕΝΟΤΗΤΑ" καλεί τους τευτλοπαραγωγούς της περιοχής μας, που με το μόχθο τους κρατούν σε λειτουργία το ζαχαρουργείο και παραμένουν απλήρωτοι, να καταδικάσουν αυτές τις πολιτικές και να αντιδράσουν δυναμικά, να πάρουν μέρος στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας και την κατάληψη του ζαχαρουργείου, που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 12 Γενάρη 2018 και ώρα 10.00 π.μ., με αίτημα την άμεση πληρωμή των τευτλοπαραγωγών και τη διασφάλιση των αγροτών που τα τεύτλα παραμένουν ασυγκόμιστα στα χωράφια τους».

Ανοιχτή επιστολή των εργαζομένων προς τον πρωθυπουργό

Ανοικτή επιστολή στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, στέλνει η Ομοσπονδία Εργαζομένων της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, επισημαίνοντας ότι παρά τις πρωθυπουργικές δεσμεύσεις, η Εταιρεία οδηγείται σε κατάρρευση της παραγωγικής της δραστηριότητας. Με τίτλο «ποιοι σας εκθέτουν κύριε πρωθυπουργέ;», στην επιστολή τονίζονται οι καθυστερήσεις στην πληρωμή των αγροτών και καταγγέλλεται μεθόδευση για να περιοριστεί η Εταιρεία στην εμπορία και μόνο.

Η επιστολή των συνδικαλιστών της ΕΒΖ έχεις ως ακολούθως:

«Τον Νοέμβριο του 2017 κ. Πρωθυπουργέ από το αναπτυξιακό περιφερειακό συνέδριο της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στην Κομοτηνή ,ανακοινώσατε τη στήριξη και συνέχεια όλων των απαραίτητων ενεργειών ούτως ώστε να κρατηθεί ζωντανή η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης και να ενισχυθεί η λειτουργία της.

Οι υπουργοί κ. Αποστόλου και κ. Χαρίτσης στο ίδιο μήκος κύματος διαβεβαίωναν καλλιεργητές , εργαζόμενους και τοπικές κοινωνίες για τη συνέχιση και βιωσιμότητα της εταιρείας.

Δυστυχώς κ. Πρωθυπουργέ η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης τελειώνει. Οι καλλιεργητές μέχρι και σήμερα είναι απλήρωτοι .Αυτό συνεπάγεται ότι για τη χρονιά που διανύουμε θα υπάρξουν ελάχιστες καλλιεργούμενες εκτάσεις με συνέπεια την ελάχιστη παραγωγή ζάχαρης.

Ταυτόχρονα οι εργαζόμενοι λαμβάνουν από τη Διοίκηση της εταιρείας απειλητικές επιστολές για διάφορες μορφές απασχόλησης και ούτε λίγο ούτε πολύ αυτά που προκύπτουν από τα συμφραζόμενα της Διοίκησης είναι ότι οδηγούμαστε στη λειτουργία ενός εργοστασίου ή και κανενός, με ελάχιστη παραγωγή ζάχαρης έως και μηδενική.

Κύριε Πρωθυπουργέ ποιοι είναι αυτοί που σας εκθέτουν; Η Διοίκηση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης; Η πιστώτρια Τράπεζα; Ξένα συμφέροντα; Αυτό που προκύπτει πάντως από τις τοποθετήσεις της νέας Διοίκησης της εταιρείας είναι, ότι δεν ταυτίζονται με τις εξαγγελίες και δεσμεύσεις σας.

Η πιστώτρια τράπεζα με τον τρόπο της εφαρμόζει το σχέδιο της. Συρρίκνωση της παραγωγής με οριστική κατάργησή της με μοναδική δραστηριότητα την εμπορία ζάχαρης ξένων οίκων.

Τι θα πράξει η κυβέρνηση κ. Πρωθυπουργέ;»

Με πληροφορίες από το voria.gr
 
 
 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook & στο twitter
ΕΒΖ:Βρέθηκε λύση για την πληρωμή των μισών οφειλών προς τους τευτλοπαραγωγούς Reviewed by Τεχνολόγος Γεωπόνος on 10:15 π.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

All Rights Reserved by Γεωπόνος Τ.Ε. ''Τεχνολόγος'' © 2014 - 2015
Powered By Blogger, Designed by Sweetheme, Installed By Bloggertips

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.