ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Η αύξηση της τιμής του πρόβειου κρέατος δημιουργεί ανησυχίες στην ΚίναΗ Ζου Γιουντάο σκέφτεται να αυξήσει την τιμή του πρόβειου κρέατος που μαγειρεύει στο εστιατόριο της, στην αυτόνομη περιφέρεια Νινγκσία Χούι της βορειοδυτικής Κίνας.

« Η τιμή του πρόβειου κρέατος το οποίο είναι βασικό συστατικό στην κουζίνα του εστιατορίου μου έχει αυξηθεί δραματικά. Εάν δεν αυξήσω και εγώ τις δικές μου τιμές, φοβάμαι οτι τα κέρδη μου αναπόφευκτα θα πέσουν» λέει η Ζου. Η Κίνα το τελευταίο διάστημα βλέπει να αυξάνεται η τιμή του πρόβειου κρέατος και των συναφών προϊόντων του. Σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας μέχρι το τέλος του 2017 η μέση τιμή του πρόβειου κρέατος στη χονδρική αγορά ήταν 52 γιουάν (8 δολάρια ΗΠΑ) ανά κιλό, σχεδόν 6 γιουάν υψηλότερη από την αντίστοιχη περίοδο του 2016.

Στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική το πρόβειο κρέας θεωρείται ιδανικό για να νοιώθουν οι άντρες δυνατοί κρατώντας ζεστό το σώμα στο κρύο, ενώ αποτελεί το αγαπημένο φαγητό φθινόπωρο και χειμώνα, ειδικά στις βόρειες περιοχές που δοκιμάζονται από δριμείς χειμώνες. Την τελευταία περίοδο η τιμή του διακυμαίνεται ειδικά στις περιοχές Νινγκσιά, Εσωτερική Μογγολία και Σιντζιάνγκ.

« Οι άνθρωποι που ζούν στην Μογγολία διατρέφονται αποκλειστικά με πρόβειο κρέας.Τώρα όμως η τιμή του μπορεί να ξεπεράσει τα 1.500 γιουάν, γεγονός που ασκεί πολύ μεγάλη πίεση ιδιαίτερα στα χαμηλά εισοδήματα» λέει ο Σου Χε, εσωτερικός μετανάστης στη Χοχότ πρωτεύουσα της Εσωτερικής Μογγολίας. Οι ειδικοί αποδίδουν την αύξηση των τιμών στην πρόσφατη ισχνή προσφορά και τη μεγάλη ζήτηση. Η κατάσταση αυτή οφείλεται στο γεγονός οτι τα τελευταία τρία χρόνια οι τιμές των αιγοπροβάτων ήταν αρκετά χαμηλές, με αποτέλεσμα πολλοί μικροί κτηνοτρόφοι να τα παρατήσουν. Ενας παράγοντας που έπαιξε αρνητικό ρόλο είναι το γεγονός οτι το 2013 μία επιδημία πανώλης αποδεκάτισε πολλά αιγοπρόβατα, προκαλώντας μεγάλη ζημιά στον κλάδο. Τότε αρκετοί κτηνοτρόφοι υπέστησαν απώλειες και εγκατέλειψαν τον κλάδο. Επίσης οι συνεχείς ξηρασίες στην Εσωτερική Μογγολία, κύρια περιοχή για την εκτροφή αιγοπροβάτων, συνετέλεσαν σημαντικά στην αύξηση του κόστους διατροφής. Η κατάσταση επιδεινώθηκε περαιτέρω όταν οι κτηνοτρόφοι που εγκατέλειψαν τον κλάδο έσφαξαν μαζικά πολλά ζώα, μειώνοντας τον αριθμό τους σε ποσοστό κατά 15% από το 2014. Οσοι όμως παρέμειναν στον κλάδο απολαμβάνουν σήμερα πολλά οφέλη, καθώς σε πολλές περιοχές η τιμή του πρόβειου κρέατος αυξήθηκε κατα 10 γιουάν το κιλό και πλέον ένα πρόβατο σήμερα μπορεί να αποφέρει στον κτηνοτρόφο 175 γιουάν επιπλέον.

Οι αρχές της Κίνας καταβάλλουν προσπάθειες να διαθέσουν στην αγορά αποθέματα κρέατος προκειμένου να παγώσουν τις τιμές ώστε να αντέξουν το οικονομικό κόστος τα χαμηλά εισοδήματα.
 
 
 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook & στο twitter
Η αύξηση της τιμής του πρόβειου κρέατος δημιουργεί ανησυχίες στην Κίνα Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 5:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: