ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Στα «σκαριά» o νέος νόμος για τις απεργίες -Πότε θα κατατεθεί


Με στόχο όλα να έχουν “κλείσει” πριν από τις 22 Ιανουαρίου, η κυβέρνηση σχεδιάζει την κατάθεση στη Βουλή, ενός πολυνομοσχεδίου πιθανότατα αμέσως μετά από τα Φώτα, στο οποίο θα περιλαμβάνονται και οι σχετικές διατάξεις για την απεργία και τα επιδόματα. Άλλωστε, η διάταξη για την απεργία στα πρωτοβάθμια – επιχειρησιακά σωματεία είναι ήδη έτοιμη. Είχε κατατεθεί μάλιστα στη Βουλή, με τη μορφή τροπολογίας στις αρχές Δεκεμβρίου, αποσύρθηκε όμως με συνοπτικές διαδικασίες λίγες ώρες μετά, καθώς διαπιστώθηκε ότι δεν υπήρχε κυβερνητική απαρτία και η διάταξη θα ψηφιζόταν μεν, με τις ψήφους της ΝΔ δε. Σε επίπεδο κυβερνώντος κόμματος πάντως, έχουν γίνει οι απαιτούμενες ζυμώσεις και διεργασίες και δεν αναμένονται αντιδράσεις.

Μάλιστα, ως αντίβαρο, αναμένεται να κατατεθεί στο ίδιο νομοσχέδιο και η διάταξη που επίσης συμφωνήθηκε με τους εκπροσώπους των δανειστών και προβλέπει ότι οι εργαζόμενοι εταιρειών που οδηγούνται σε πτώχευση θα έχουν πλέον προτεραιότητα στη λίστα πιστωτών έναντι τόσο του Δημοσίου όσο και των τραπεζών.

Στην ουσία της, η διάταξη για την απεργία δεν αναμένεται να αλλάξει. Έχει ήδη καταρτιστεί σε συμφωνία με τους δανειστές και προβλέπει πως για τη συζήτηση και τη λήψη απόφασης κήρυξης απεργίας απαιτείται η παρουσία τουλάχιστον του 1/2 των οικονομικά τακτοποιημένων μελών στα πρωτοβάθμια σωματεία.

Η αλλαγή αφορά το άρθρο 8 του συνδικαλιστικού νόμου 1264/1982, που προβλέπει πως για να ληφθεί απόφαση στις συνελεύσεις των σωματείων απαιτείται η παρουσία τουλάχιστον του 1/3 των οικονομικά τακτοποιημένων μελών ή του 1/4 ή ακόμη και του 1/5 αν δεν υπάρχει απαρτία. Βέβαια, στις περιπτώσεις αυτές, της ακόμη χαμηλότερης απαρτίας, απαιτείται αυξημένο ποσοστό πλειοψηφίας για τη λήψη απόφασης.

Από το υπουργείο Εργασίας μάλιστα, επισημαίνουν πως δεν αλλάζει η διάταξη που ορίζει ότι στις περιπτώσεις πρωτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων ευρύτερης περιφέρειας ή πανελλαδικής έκτασης, η απεργία κηρύσσεται με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, με αποτέλεσμα να μην προκληθούν αναταράξεις στις περιπτώσεις σωματείων σε μεγάλες επιχειρήσεις με πολλά υποκαταστήματα ανά την Ελλάδα. 
 
Euro2day.gr
 
 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook & στο twitter
Στα «σκαριά» o νέος νόμος για τις απεργίες -Πότε θα κατατεθεί Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 6:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: