ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Εντοπίστηκε αποθήκη στη Θεσσαλονίκη με παράνομα φυτοφάρμακα ...


Με τον συντονισμό του Συντονιστικού Κέντρου Αντιμετώπισης Παραεμπορίου (ΣΥΚΑΠ), και με τη συμμετοχή των αρμόδιων υπηρεσιών του ΥΠΑΑΤ, η Υποδιεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος πραγματοποίησε πρόσφατα επιχείρηση σε αποθήκη σε περιοχή της Θεσσαλονίκης όπου βρέθηκε μεγάλος αριθμός παράνομων φυτοφαρμάκων, καθώς και ακατάλληλα για κατανάλωση γεωργικά προϊόντα κ.ά.

Ειδικότερα, πραγματοποιήθηκε έρευνα σε αποθήκη που διαχειρίζονταν 56χρονος ημεδαπός, σε περιοχή της Θεσσαλονίκης, με τη συνδρομή του Τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης και Ελέγχων Θεσσαλονίκης και του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Θεσσαλονίκης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, της Χημικής Υπηρεσίας Κεντρικής Μακεδονίας, της Περιφερειακής Διεύθυνσης Κεντρικής Μακεδονίας του Ε.Φ.Ε.Τ., του Α΄ Τελωνείου Θεσσαλονίκης και του Συντονιστικού Κέντρου Αντιμετώπισης Παραεμπορίου. Ο 56χρονος ιδιοκτήτης της αποθήκης συνελήφθη στις 14 Φεβρουαρίου και σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία για πλαστογραφία και παραβάσεις των νομοθεσιών που αφορούν στη διάθεση γεωργικών φαρμάκων στην αγορά, τα όπλα και τον Εθνικό Τελωνειακό Κώδικα.

Πιο αναλυτικά, στο πλαίσιο της έρευνας βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μεταξύ άλλων:
  • 751,9 λίτρα παράνομων γεωργικών φαρμάκων,
  • 161,45 κιλά παράνομων γεωργικών φαρμάκων,
  • 142 αυτοκόλλητες ταινίες γεωργικών φαρμάκων.
Παράλληλα υπάλληλοι του Ε.Φ.Ε.Τ. δέσμευσαν 334,2 κιλά ελιών και ληγμένα προϊόντα, φερόμενα ως εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, με ελλιπείς και ψευδείς επισημάνσεις, τα οποία θεωρήθηκαν ύποπτα νοθείας.

Συγκεκριμένα, βρέθηκαν 8 μεταλλικές συσκευασίες των πέντε λίτρων, με αλφαριθμητικό κωδικό έγκρισης που ανήκε σε μονάδα τυποποίησης διαφορετική από την αναγραφόμενη και 10 μεταλλικές συσκευασίες των πέντε λίτρων, με ψευδή αλφαριθμητικό κωδικό έγκρισης.

Επισημαίνεται ότι το ΥΠΑΑΤ έχει ως βασικό στόχο την πάταξη της παράνομης διακίνησης φυτοπροστατευτικών προϊόντων και άλλων γεωργικών εφοδίων καθώς αφενός μεν υποβαθμίζουν την ποιότητα των παραγόμενων αγροτικών προϊόντων, αφετέρου, δε, σε πολλές περιπτώσεις είναι επικίνδυνα για την υγεία των παραγωγών και των καταναλωτών. Παράλληλα το Δημόσιο έχει σημαντική απώλεια εσόδων λόγω της παράνομης διακίνησης.

Η ανακοίνωση της Αστυνομίας, που βρήκε στην αποθήκη μέχρι και όπλα

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Υποδιεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος, η σύλληψη αυτή ήρθε στο πλαίσιο στοχευμένων δράσεων για την αντιμετώπιση του φαινομένου της διακίνησης και χρήσης παραποιημένων και παράνομων φυτοφαρμάκων.

Για την υπόθεση πραγματοποιήθηκε έρευνα σε αποθήκη που διαχειρίζονταν ο 56χρονος, με τη συνδρομή του Τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης και Ελέγχων Θεσσαλονίκης και του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Θεσσαλονίκης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, της Χημικής Υπηρεσίας Κεντρικής Μακεδονίας, της Περιφερειακής Διεύθυνσης Κεντρικής Μακεδονίας του Ε.Φ.Ε.Τ., του Α΄ Τελωνείου Θεσσαλονίκης και του Συντονιστικού Κέντρου Αντιμετώπισης Παραεμπορίου.

Στο πλαίσιο της έρευνας βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
  • 751,9 λίτρα παράνομων γεωργικών φαρμάκων,
  • 161,45 κιλά παράνομων γεωργικών φαρμάκων,
  • 224 λίτρα λαθραίων αλκοολούχων υγρών διαφόρων τύπων,
  • 32 φιάλες με οινοπνευματώδη ποτά βουλγαρικής προέλευσης,
  • 84 τεμάχια απομιμητικών ρούχων διαφόρων εταιρειών,
  • 23 συσκευασίες με κόκκους καφέ διαφόρων εταιρειών, βουλγαρικής προέλευσης και
  • 142 αυτοκόλλητες ταινίες γεωργικών φαρμάκων.


Παράλληλα, όπως ενημερώνει η ΕΛ.ΑΣ. και παραθέτει και σχετικές φωτογραφίες, υπάλληλοι του ΕΦΕΤ δέσμευσαν (334,2) κιλά ελιών και ληγμένα προϊόντα, φερόμενα ως εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, με ελλιπείς και ψευδείς επισημάνσεις, τα οποία θεωρήθηκαν ύποπτα νοθείας.

Συγκεκριμένα, βρέθηκαν (8) μεταλλικές συσκευασίες των πέντε λίτρων, με αλφαριθμητικό κωδικό έγκρισης που ανήκε σε μονάδα τυποποίησης διαφορετική από την αναγραφόμενη και (10) μεταλλικές συσκευασίες των πέντε λίτρων, με ψευδή αλφαριθμητικό κωδικό έγκρισης.

Επιπλέον στο σπίτι και στην κατοχή του 56χρονου -μεταξύ άλλων- βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
Σπάθη και (3) στιλέτα διαφόρων διαστάσεων.
Πιστόλι, με γεμιστήρα και (6) φυσίγγια/
Πιστόλι κρότου, με γεμιστήρα και (7) αβολίδωτα φυσίγγια.
Τρία δοχεία των πέντε λίτρων εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου, με ψευδή αλφαριθμητικό κωδικό έγκρισης.
2.790 ευρώ.


Με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του, ο συλληφθείς οδηγήθηκε στις 15 Φεβρουαρίου στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης.
 
agro24.gr
 
 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook & στο twitter
 
Εντοπίστηκε αποθήκη στη Θεσσαλονίκη με παράνομα φυτοφάρμακα ... Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 5:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: