Top Ad unit 728 × 90

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Διάταξη του ν/σ για το Παν.Δυτικής Αττικής ανοίγει το δρόμο για ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ στην Ελλάδα;

 
Πως παρακάμπτεται το άρθρο 16 κατά τη γνώμη του πρώτην Υπουργού Παιδείας, Νίκου Φίλη, μέσω συγκεκριμένης διάταξης

Στη συνεδρίαση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της 22/2/2018, ο βουλευτής Α΄ Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, αναφέρθηκε σε διάταξη του νομοσχεδίου για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής , που, κατά τη γνώμη του, ανοίγει το δρόμο για την παράκαμψη του άρθρου 16 και την ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ στη χώρα μας

Στο νομοσχέδιο για το Πανεπιστήμιο Δυτ. Αττικής και συγκεκριμένα στις Λοιπές Διατάξεις για την Ανώτατη Εκπαίδευση (άρθρο 19 παρ. 1α) αναφέρεται ότι «Οι τίτλοι σπουδών Ανώτατης Εκπαίδευσης Διεθνών Οργανισμών στους οποίους μετέχει η Ελληνική Δημοκρατία είναι ισότιμοι με τούς τίτλους σπουδών των ελληνικών δημόσιων Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, χωρίς να απαιτείται η έκδοση πράξης αναγνώρισης». Ο Ν. Φίλης ανέφερε ότι η διάταξη αυτή αφορά τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Δημοσίου Δικαίου, ο οποίος συστήθηκε με συμφωνία που υπογράφηκε στην Αθήνα στις 27/10/2004 από την Ιταλία, την Κύπρο, την Εσθονία, τη Μολδαβία, την Σερβία και το Μαυροβούνιο.

Ο εν λόγω οργανισμός από την ίδρυσή του, έχει κατ` επανάληψη απασχολήσει τον τύπο αλλά και τις αρχές για θέματα χρηματοδότησης, καθώς και για τη μεθοδική προσπάθειά του να αναγνωριστεί ως Πανεπιστήμιο. Αυτό, δυστυχώς, φαίνεται να επιτυγχάνεται με τη ρύθμιση που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο. Η διεθνής συμφωνία δεν κατισχύει του Συντάγματος. Συνεπώς, δεν είναι δυνατό να παρακαμφθεί το Άρθρο 16, παρ. 5 του Συντάγματος, όπου ρητά προβλέπεται ότι η Ανώτατη Εκπαίδευση παρέχεται αποκλειστικά από Ιδρύματα που αποτελούν Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου με πλήρη αυτοδιοίκηση και υπό την εποπτεία του κράτους.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Δημοσίου Δικαίου, που διοικείται από τον καθηγητή κ. Σπ. Φλογαΐτη δεν ανταποκρίνεται στη συνταγματική πρόβλεψη και συνεπώς δεν μπορεί να παρέχει τίτλους σπουδών ανώτατης εκπαίδευσης, ισότιμων, μάλιστα, με εκείνους των ελληνικών δημόσιων ΑΕΙ. Άλλωστε και η ιδρυτική του διεθνής συμφωνία, δεν αναφέρει ρητώς ότι ο Οργανισμός ιδρύει σχολές που είναι Ανώτατα Ιδρύματα, αλλά περιλαμβάνει στους σκοπούς του γενικώς «διδακτικές δραστηριότητες».

Είναι αξιοσημείωτο ότι με πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Δημοσίου Δικαίου, είχε υπαχθεί ως προς την αναγνώριση της ισοτιμίας τίτλων στον ΔΟΑΤΑΠ, κάτι όμως που καταργείται με την προωθούμενη νέα ρύθμιση. Ο Ν. Φίλης διερωτήθη ποια είναι η σκοπιμότητα ή και το παρασκήνιο, ώστε, με ευκολία να αλλάζουν διατάξεις και να μετατρέπεται σε Πανεπιστήμιο ένας οργανισμός που διέπεται από τις αρχές της ιδιωτικής λειτουργίας. Όπως παρατήρησε ο πρώην υπουργός Παιδείας, η ρύθμιση αυτή δημιουργεί προηγούμενο, ώστε, να παρακάμπτεται το άρθρο 16 του Συντάγματος και να ιδρύονται Ιδιωτικά ΑΕΙ στη χώρα μας ισότιμα με τα δημόσια. Ο Ν. Φίλης ζήτησε από τον υπουργό Παιδείας να κρατήσει τη διάταξη για διαβούλευση καθώς μάλιστα δεν επείγει η προώθησή της.

Παρ` όλα αυτά ο υπουργός επέμεινε και το θέμα θα συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής τη Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου.
 
 
 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook & στο twitter
Διάταξη του ν/σ για το Παν.Δυτικής Αττικής ανοίγει το δρόμο για ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ στην Ελλάδα; Reviewed by Τεχνολόγος Γεωπόνος on 10:00 π.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

All Rights Reserved by Γεωπόνος Τ.Ε. ''Τεχνολόγος'' © 2014 - 2015
Powered By Blogger, Designed by Sweetheme, Installed By Bloggertips

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.