ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Αυξάνονται τα κρούσματα σαλμονέλας στην Ευρώπη


Έντονες ανησυχίες στους παραγωγούς τροφίμων, τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας και τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της ΕΕ προκαλεί η επανεμφάνιση της σαλμονέλας στους ανθρώπους, παρά την σημαντική μείωση της συχνότητας εκδήλωσής της μεταξύ 2004 και 2009.

Πρόκειται για βακτήριο που μπορεί να προκαλέσει την αποκαλούμενη σαλμονέλωση στους ανθρώπους και βρίσκεται στα έντερα υγιών πτηνών και θηλαστικών. Στα τρόφιμα, συναντάται συχνότερα στα αυγά και το ωμό κρέας από χοίρους, γαλοπούλες και κοτόπουλα.

Το πλέον πρόσφατο περιστατικό που προσέλκυσε την προσοχή των υπεύθυνων για τη χάραξη πολιτικής και των καταναλωτών προέρχεται από τον γαλλικό κολοσσό Lactalis, που αποφάσισε να αποσύρει από τα σούπερ μάρκετ σε 83 χώρες συνολικά 12 εκατομμύρια κουτιά σκόνης γάλακτος μολυσμένου με σαλμονέλα.

Ομοίως, τον περασμένο μήνα στη Γερμανία διαπιστώθηκε ότι έχουν μολυνθεί από σαλμονέλα 20.000 τόνοι ζωοτροφών με βάση τη σόγια στη Βαυαρία και άλλοι 12 στα ομόσπονδα κράτη.

Πηγή προσκείμενη στο εν λόγω ζήτημα δήλωσε: «Είναι ειρωνεία να βλέπουμε ότι η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) συνεχίζει να διανέμει βίντεο σχετικά με τη σαλμονέλα που παρουσιάζουν την ιστορία της επιτυχίας της ΕΕ και συγχρόνως να δημοσιεύει στοιχεία που καταδεικνύουν ότι η κατάσταση έχει επιδεινωθεί σε σχέση με προηγούμενα έτη».

Σχετική έκθεση του ECDC/EFSA που δημοσιεύτηκε τον Δεκέμβριο αναφέρει ότι τα περιστατικά σαλμονέλας στον άνθρωπο αυξήθηκαν κατά 3% από το 2014, ενώ μια δεύτερη έκθεση της EFSA που δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα, εξετάζοντας μια εστία μόλυνσης από σαλμονέλα στην Πολωνία διαπίστωσε ότι εκατοντάδες περιπτώσεις εκδήλωσης του συγκεκριμένου νοσήματος σχετίζονταν άμεσα με την εστία αυτή σε 16 χώρες της ΕΕ.

Η EURACTIV επικοινώνησε με όλες τις αρμόδιες αρχές της ΕΕ για την ασφάλεια των τροφίμων στην προσπάθεια εξεύρεσης των αιτιωδών παραγόντων που εξηγούν την αύξηση των κρουσμάτων σαλμονέλας. Ωστόσο, η αιτία δεν είναι καθόλου σαφής.

Εκπρόσωπος Τύπου της EFSA παραδέχτηκε ότι υπάρχει μια πιθανή αλλαγή στις τάσεις, αλλά οι έρευνες για τα αίτιά της επαφίονται στις αρμόδιες αρχές.

«Θα μπορούσε κανείς να υποθέσει ότι η αύξηση του αριθμού των περιπτώσεων δύναται να αποδοθεί εν μέρει στην πληρέστερη υποβολή εκθέσεων και τη βελτίωση του ελέγχου των ζωονόσων σε μερικές χώρες, για παράδειγμα σε περιπτώσεις σαλμονέλωσης. Επιπλέον, η αύξηση του αριθμού των αναφερθέντων κρουσμάτων σαλμονέλας θα μπορούσε να αντανακλά εν μέρει μια μειωμένη επικέντρωση στον έλεγχο της σαλμονέλας», σημείωσε ο αξιωματούχος της EFSA.

Πρόσθεσε, ακόμη, ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, λαμβάνοντας υπόψη τις πρόσφατα αναφερθείσες περιπτώσεις, είχε ζητήσει από την EFSA να επαναξιολογήσει ορισμένα προγράμματα ή να εξετάσει πρόσθετα μέτρα για τη στρατηγική ελέγχου του νοσήματος.

Το European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC) ανέφερε στη EurActiv ότι είναι «ανησυχητικό» το γεγονός ότι, παρά τα μέτρα ελέγχου και την υψηλή αναγνωρισιμότητα σε επίπεδο κρατών μελών και σε επίπεδο ΕΕ, τα κρούσματα και οι εστίες μόλυνσης από σαλμονέλα καταγράφουν σταδιακή άνοδο.

Το ζήτημα της φορμαλδεΰδης

Η EURACTIV απηύθυνε σχετική ερώτηση στην EFSA για το γεγονός αν η απαγόρευση της φορμαλδεΰδης στις ζωοτροφές θα μπορούσε να συμβάλλει καθοριστικά στην αύξηση των περιπτώσεων σαλμονέλας.

Η φορμαλδεΰδη χρησιμοποιήθηκε ως συντηρητικό για τον έλεγχο της σαλμονέλας στις ζωοτροφές για 20 χρόνια πριν από την πλήρη απαγόρευσή της τον Δεκέμβριο του 2017.

«Όσον αφορά τη φορμαλδεΰδη, δεν είμαστε σε θέση να σχολιάσουμε, καθώς δεν έχουμε λάβει αίτημα για αξιολόγηση σχετικά με το ζήτημα αυτό», ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου της EFSA.

Σε μια εκτίμηση κινδύνου το 2014, η EFSA κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν υπήρχε κίνδυνος για την υγεία των καταναλωτών που εκτίθενται στην εν λόγω ουσία μέσω της τροφικής αλυσίδας. Εντούτοις, προειδοποίησε ότι η εισπνοή της μπορεί να προκαλέσει καρκίνο και ζήτησε μέτρα για τη μείωση της έκθεσης των εργαζομένων σε ζωοτροφές που περιέχουν φορμαλδεΰδη.

Ερωτηθείσα από τη EURACTIV, η Κομισιόν κατέστησε σαφές ότι δεν υπάρχει σχέση μεταξύ της επανεμφάνισης της σαλμονέλας και της απαγόρευσης της φορμαλδεΰδης, διότι η τελευταία δεν έχει ακόμα τεθεί επίσημα σε ισχύ. Παρόλα αυτά, αρκετά κράτη μέλη έχουν ήδη σταματήσει να χρησιμοποιούν φορμαλδεΰδη στις ζωοτροφές πολύ πριν από τον Δεκέμβριο του 2017. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Πολωνία, η οποία εξακολουθεί να βρίσκεται αντιμέτωπη με μια μαζική εστία σαλμονέλας, με περισσότερα από 9.500 κρούσματα στους ανθρώπους το τελευταίο έτος.
 
 
  Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook & στο twitter
 
 
Αυξάνονται τα κρούσματα σαλμονέλας στην Ευρώπη Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 4:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: