ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Η πικρή αλήθεια πίσω από την παραγωγή σοκολάτας στην Αφρική

 
Η βιομηχανία σοκολάτας αποτελεί πηγή δυστυχίας στη Δυτική Αφρική. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, που αποτελεί και τον μεγαλύτερο καταναλωτή σοκολάτας παγκοσμίως, πρέπει να συμβάλλει στον τερματισμό αυτής της κατάστασης, γράφει σε άρθρο της στη EURACTIV η Forest Governance Campaigner της ΜΚΟ Fern, Julia Christian.

Όπως υπογραμμίζει, το μεγαλύτερο μέρος της παγκόσμιας παραγωγής κακάο προέρχεται από δύο μικρές χώρες της Δυτικής Αφρικής: την Ακτή Ελεφαντοστού (40%) και τη Γκάνα (20%) με το 60% των εισαγωγών κακάο να πηγαίνει στην ΕΕ. Ενδεικτικά, ο μέσος Βρετανός καταναλώνει 7.4kg σοκολάτας ετησίως: περίπου το ένα δέκατο του βάρους του σώματος.

Ωστόσο, ο αντίκτυπος αυτής της κατανάλωσης στις περιοχές που παράγουν το προϊόν χαρακτηρίζεται καταστροφικός. Από το 1990, η Ακτή του Ελεφαντοστού έχει χάσει το 85% των πλούσιων τροπικών δασών που κάλυπταν τη χώρα, θέτοντας παράλληλα σε κίνδυνο την επιβίωση εκατομμυρίων αγροτών της Δυτικής Αφρικής.

Επιπλέον, υπολογίζεται ότι το 35 έως 40% της παραγωγής κακάο στην Ακτή Ελεφαντοστού παράγεται από παράνομες εκτάσεις.

Ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος αντικατοπτρίζεται από τον ανθρώπινο πόνο που καταστρέφει τον τομέα. Περίπου το 90% των παραγωγών κακάο είναι μικροπαραγωγοί που βρίσκονται αντιμέτωποι με άθλιες συνθήκες φτώχειας. Στην Ακτή Ελεφαντοστού κερδίζουν ημερησίως περίπου 0,50 λεπτά ΗΠΑ, ενώ στη Γκάνα περίπου 0,84 σεντς. Ο ΟΗΕ ορίζει ως «ακραία φτώχεια» τις απολαβές κάτω από 1,90 δολάρια.

Κατά μέσο όρο, ένας αγρότης κακάο λαμβάνει το 6% της τελικής τιμής πώλησης μιας σοκολάτας, ενώ οι λιανοπωλητές διατηρούν το 80% αυτής.

Στο σημείο αυτό, συνδέεται στενά το πρόβλημα της παιδικής εργασίας. Περισσότερα από δύο εκατομμύρια παιδιά στη Δυτική Αφρική εργάζονται στον τομέα του κακάο.

Σε κάθε περίπτωση, η λύση δεν είναι να τερματίσουμε το εμπόριο σοκολάτας προς τις ευρωπαϊκές χώρες, αλλά να το μεταρρυθμίσουμε δραστικά.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, ως πρώτος εισαγωγέας, παραγωγός και καταναλωτής σοκολάτας, έχει τόσο την ευθύνη, όσο και την ευχέρεια να το πράξει.

Έχοντας ήδη ρυθμίσει τις αλυσίδες εφοδιασμού για την παράνομη ξυλεία και την αλιεία, θα πρέπει με παρόμοιο τρόπο να αναλάβει δράση και για το κακάο. Μέσω της κατάλληλης νομοθεσίας θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι όλη η σοκολάτα που εισέρχεται στην ΕΕ είναι απαλλαγμένη από την αποψίλωση των δασών και την παιδική εργασία, καθώς και ότι το μεγαλύτερο μέρος των κερδών πηγαίνει σε εκείνους που διεκπεραιώνουν το μεγαλύτερο μέρος της εργασίας για την παραγωγή της.
 
euractiv.gr
 
 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook & στο twitter
Η πικρή αλήθεια πίσω από την παραγωγή σοκολάτας στην Αφρική Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 2:15 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: