Top Ad unit 728 × 90

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

«Πετροσωλήνες αχνιστοί με λάδι τρούφας»


Μαύρο εμπόριο ασπόνδυλων προστατευόμενων ειδών σε gourmet εστιατόρια της Αθήνας και του Πειραιά

Ευρεία, απροκάλυπτη και ανεξέλεγκτη εμπορία προστατευόμενων ασπόνδυλων ειδών, ως εκλεκτά εδέσματα σε μεγάλα εστιατόρια της Αθήνας και του Πειραιά, αλλά και στην Ελλάδα γενικότερα, που πλέον είναι διαθέσιμα ακόμα και διαδικτυακά για κατ’ οίκον διανομή, διαπίστωσε έρευνα του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος».

Οπως διαπιστώθηκε, τα πιο δημοφιλή προστατευόμενα είδη που διατίθενται ευρέως στα ελληνικά εστιατόρια είναι ο πετροσωλήνας, η πίννα, η μπουρού, η κοχύλα.

Σε ένα σύνολο 70 εστιατορίων, τα οποία εν αγνοία τους συμμετείχαν στην έρευνα, το 80% είτε είχαν τα παραπάνω είδη στο μενού τους ή δήλωσαν στους ερευνητές που τους προσέγγισαν ως πελάτες, ότι για σκοπούς μεγάλης παραγγελίας θα μπορούσαν να προμηθευτούν με διάφορα προστατευόμενα είδη, εάν έχουν περιθώριο λίγων ημερών. Πολλοί ήταν αυτοί που δήλωσαν ότι «με χαρά μπορούν να σερβίρουν οτιδήποτε βγαίνει από τη θάλασσα» (νόμιμο ή παράνομο). 

 
Ινστιτούτο «Αρχιπέλαγος»

Όπως εξήγησαν κάποιοι υπεύθυνοι εστιατορίων, προμηθεύονται τα συγκεκριμένα είδη από αλιείς που δεν είναι επαγγελματίες. Αυτοί τα ψαρεύουν (παράνομα) είτε με ψαροντούφεκο και μπουκάλα, είτε έχουν «ειδικευθεί» στην αλιεία πετροσωλήνα με κομπρεσέρ. Δηλαδή, έχει στηθεί ένα εκτεταμένο δίκτυο μαύρης αγοράς, το οποίο αφενός αποψιλώνει και καταστρέφει ότι έχει απομείνει από τα άλλοτε πλούσια αποθέματα των προστατευόμενων ειδών στα παράκτια νερά.

Πέρα από τα εστιατόρια αυτά, περισσότερες από 100 ιστοσελίδες από διάφορες περιοχές της Ελλάδας προβάλουν στο διαδίκτυο το μενού τους που περιέχει κάποια από αυτά τα προστατευόμενα είδη. Συχνότερα αναφέρεται ο πετροσωλήνας, που άλλοτε διατίθεται με ντελίβερι και άλλοτε ως ακριβό πιάτο σε gourmet εστιατόρια (π.χ. διαφημίζεται gourmet πιάτο «Πετροσωλήνες αχνιστοί με λάδι τρούφας»). Παράλληλα, πολυάριθμες είναι και οι ιστοσελίδες και γνωστά περιοδικά που παρουσιάζουν συνταγές και προβάλουν αυτά τα προστατευόμενα είδη ως εκλεκτά εδέσματα. 

 
Ινστιτούτο «Αρχιπέλαγος»

Η σπάνια και προστατευόμενη πίννα, προβάλλεται ως έδεσμα στο διαδίκτυο

Δυστυχώς, αντίστοιχη έρευνα είχε δημοσιευθεί το 2011 στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό «Mediterranean Marine Science» από τον αναπληρωτή καθηγητή του τμήματος Επιστημών της Θάλασσας του Πανεπιστημίου Αιγαίου Στέλιου Κατσανεβάκη, η οποία είχε αναδείξει από τότε την έκταση του προβλήματος της ευρείας παράνομης εμπορίας προστατευόμενων οστρακοειδών στην Ελλάδα. Εκτοτε, τίποτα δεν άλλαξε για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Το… ωραίο είναι ότι πολλοί καταναλωτές θεωρούν ότι τρώγοντας τα αυτά τα οστρακοειδή, που καταλήγουν παράνομα στο πιάτο τους, θα λύσουν τα αφροδισιακά τους προβλήματα. Εντούτοις, ρισκάρουν να καταναλώσουν και τις τοξικές ουσίες που περιέχουν. Από τη βουλιμία μας να φάμε οτιδήποτε ζει σε αυτό τον πλανήτη και σε αυτή τη χώρα, δημιουργήσαμε αυτή την παράλογη και παράνομη μαύρη αγορά

Κι αυτό, διότι τα είδη όπως ο πετροσωλήνας και η πίννα, που χρειάζονται πολλές δεκαετίες για να αναπτυχθούν σε βρώσιμο μέγεθος λόγω του μεγάλου χρόνου ζωής τους, μπορούν να συσσωρεύσουν επικίνδυνες συγκεντρώσεις βαρέων μετάλλων (μόλυβδο, ψευδάργυρο, κάδμιο) αλλά και οργανοχλώριων (PDB, DDT).

Σύμφωνα με το «Αρχιπέλαγος», η αλιεία του πετροσωλήνα είναι ιδιαίτερα καταστροφική, δεδομένου ότι αυτό το όστρακο ζει μέσα στους βράχους. Ψαρεύεται από δύτες που χρησιμοποιούν σφυριά ή ακόμα και κομπρεσέρ με τα οποία σπάνε τους βράχους μέσα στους οποίους ζουν οι πετροσωλήνες, προκαλώντας με τον τρόπο αυτό εκτεταμένη καταστροφή στα οικοσυστήματα της παράκτιας ζώνης.

Επιπλέον, προκειμένου να φτάσει σε μέγεθος κατάλληλο για βρώση ο πετροσωλήνας, απαιτούνται πάνω από 50 χρόνια καθώς ο μέσος ρυθμός ανάπτυξης του είδους ανέρχεται στα 0,2 εκατοστά ανά έτος, γεγονός που καθιστά σχεδόν αδύνατη την αποκατάσταση του πληθυσμού έπειτα από την εντατική αλίευση που υφίσταται.

Επιπλέον, το απόθεμα αυτό αντιμετωπίζει τη διπλή πίεση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και των ανθρωπογενών επιπτώσεων στα παράκτια οικοσυστήματα.

Για την ευρεία παράνομη πώλησης των συγκεκριμένων προστατευόμενων ειδών στην Ελλάδα και τη σχετική ανεπάρκεια του ελεγκτικού μηχανισμού, το «Αρχιπέλαγος» έχει υποβάλλει καταγγελίες, τόσο προς την Συνθήκη της Βέρνης (την οποία έχει προσυπογράψει η χώρα μας και, έτσι, δεσμεύεται για την προστασία των εν λόγω είδων), όσο και προς τη Γενική Διεύθυνση Θαλάσσιας Πολιτικής και Αλιείας της Ε.Ε.

Στόχος είναι να ασκηθεί πίεση ώστε να ενεργοποιηθεί ο κρατικός μηχανισμός ελέγχου και να δοθεί ένα τέλος σε αυτή την αναίτια καταστροφή. Τα στοιχεία βρίσκονται στη διάθεση των ελληνικών εισαγγελικών και άλλων αρμόδιων αρχών, έτσι ώστε να προβούν στις απαραίτητες κυρώσεις. 

 
Ινστιτούτο «Αρχιπέλαγος»

Προστατευόμενα είδη απροκάλυπτα προβάλλονται διαδικτυακά σε μενού εστιατορίων για κατ' οίκων διανομή

Κι όμως, γι’ αυτό το τόσο σύνηθες παράνομο εμπόριο, οι αρμόδιες αρχές διαφωνούν για το ποιός είναι τελικά αρμόδιος να το ελέγξει . Είναι ευθύνη του υπουργείου Περιβάλλοντος που είναι υπεύθυνο για τα προστατευόμενα είδη, ή του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που είναι υπεύθυνο για θέματα αλιείας;

Μήπως του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, υπεύθυνου για ελέγχους αλιευτικών δραστηριοτήτων, ή μήπως του υπουργείου Οικονομικών ως υπεύθυνου για τους αγορανομικούς ελέγχους; Κανενός και όλων είναι η ευθύνη, λόγος για τον οποίο δεν γίνεται κανείς έλεγχος από κανέναν και η εμπορία συνεχίζεται.

«Σε μία χώρα που θεωρούμε ότι έχουμε μεγάλη θαλασσινή παράδοση, η συμπεριφορά μας δείχνει ότι είμαστε παντελώς αστοιχείωτοι για το πώς θα έπρεπε να διαχειριστούμε αυτή τη μοναδική φυσική κληρονομιά των θαλασσών μας, αλλά και να ζήσουμε αξιοποιώντας σωστά τους θαλάσσιους πόρους μας. Ρίζα του προβλήματος είναι ένα πλέγμα ημιμάθειας και αλαζονείας που εκτείνεται σε όλα τα επίπεδα, καλύπτοντας μέρος των αλιέων, των δημόσιων λειτουργών και των πολιτικών που θα έπρεπε να πρωτοστατούν στη διαχείριση των θαλάσσιων πόρων, αλλά και των εμπόρων και των καταναλωτών», επισημαίνει Αναστασία Μήλιου, Διευθύντρια Έρευνας στο Ινστιτούτο «Αρχιπέλαγος».
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook & στο twitter
Έπιασε δουλειά η επιτροπή συγχώνευσης ΑΕΙ-ΤΕΙ Δ. Μακεδονίας – Συνεδρίασε στη Θεσσαλονίκη και ορίστηκε νέα συνάντηση στην Κοζάνη Δημοσιεύτηκε απο: Χρήστος Βήττας σε Slider, Ρεπορτάζ, Τοπική Επικαιρότητα 22/02/2018 | 08:00 Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on Google+Email this to someonePrint this page Οργανωμένα και επισήμως άρχισε ο διάλογος για το ενιαίο ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα Δυτικής Μακεδονίας, που θα προέλθει από την συγχώνευση του Πανεπιστημίου και του ΤΕΙ. Το περασμένο Σάββατο συνεδρίασε στη Θεσσαλονίκη για πρώτη φορά η εννεαμελής επιτροπή υπό τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Παιδείας, Γιώργου Αγγελόπουλου, η οποία συγκροτήθηκε με απόφαση του υπουργού Κώστα Γαβρόγλου, ενώ αποφασίστηκε η δεύτερη συνεδρίαση να πραγματοποιηθεί στην Κοζάνη στις 2 Μαρτίου. Η παρθενική συνεδρίαση της Θεσσαλονίκης έγινε σε πλήρη απαρτία, με τη συμμετοχή εκτός του γ.γ. του υπουργείου Παιδείας, των πρυτάνεων του Πανεπιστημίου και του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας Αντώνη Τουρλιδάκη και Στέργιου Γκανάτσιου αντιστοίχως, καθώς και των υπόλοιπων μελών που είναι καθηγητές των δύο ιδρυμάτων, του ΑΠΘ και του ΤΕΙ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρώτη συνεδρίαση ήταν διερευνητική και καθορίστηκαν οι όροι του διαλόγου για τα επόμενα βήματα που θα γίνουν. Συμφωνήθηκε η όλη συζήτηση να γίνει από «μηδενική βάση», χωρίς «προδιαγεγραμμένο» αποτέλεσμα. Αυτό που κυριάρχησε ήταν οι όποιες αλλαγές και ο συνολικός σχεδιασμός για το ενιαίο ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα της Δυτικής Μακεδονίας, πρέπει να γίνει αυστηρά με ακαδημαϊκά κριτήρια, με γνώμονα την ποιότητα σπουδών, μέσα από μία σύγχρονη και δημιουργική εκπαιδευτική διαδικασία, χωρίς «τοπικισμούς» και «καπελώματα». Αξίζει να σημειωθεί ότι η γενική κατεύθυνση του υπουργείου Παιδείας, είναι να αποφευχθεί κατά το δυνατόν «η διασπορά των τμημάτων». Επίσης, το υπουργείο ζήτησε συγκεκριμένα στοιχεία για την ταυτότητα των δύο υπό συγχώνευση εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της περιοχής. Οι συμμετέχοντες εξέφρασαν την πεποίθηση ότι στο τέλος αυτού του διαλόγου που ξεκίνησε το αποτέλεσμα θα έχει θετικό πρόσημο, ενώ όπως τονίστηκε, το υπουργείο Παιδείας διαθέτει την τεχνογνωσία και έχει τη φόρμουλα, ώστε η συζήτηση να είναι εποικοδομητική και να αποβεί σε όφελος της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη Δυτική Μακεδονία. Τέλος, να σημειωθεί ότι χτες στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε η Σύνοδος των Πρυτάνεων των ΤΕΙ της χώρας, παρουσία του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου, με μοναδικό θέμα την συγχώνευση ΑΕΙ – ΤΕΙ.

Πηγή: e-ptolemeos.gr
«Πετροσωλήνες αχνιστοί με λάδι τρούφας» Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 6:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: