Top Ad unit 728 × 90

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Τι απειλεί τα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά της Κρήτης


Την ανάγκη προστασίας αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών της Κρήτης αναδεικνύει μελέτη επιστημόνων του Μεσογειακού Αγρονομικού Ινστιτούτου Χανίων στο πλαίσιο του πιλοτικού έργου «Μακροχρόνια παρακολούθηση αυτοφυών αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών και βοτάνων στον Νομό Χανίων και αξιολόγησης των φυσικών πληθυσμών τους», τα αποτελέσματα του οποίου παρουσιάστηκαν σήμερα.

Στα βασικά συμπεράσματα της μελέτης αναφέρεται ότι τα αποθέματα των φυσικών πληθυσμών αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών και βοτάνων στην περιοχή των Χανίων είναι ικανοποιητικά , ωστόσο προκύπτουν προβλήματα από την ανεξέλεγκτη συλλογή και την υπερβόσκηση. Την ίδια ώρα η ζήτηση βοτάνων στην τοπική αγορά παρουσιάζει αυξητική τάση, ενώ τα είδη αυτά «κατακτούν» και τις πρώτες θέσεις των καταναλωτικών προτιμήσεων των ξένων επισκεπτών μετά το ελαιόλαδο και το κρασί.

Το συγκεκριμένο έργο, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, ξεκίνησε τον Οκτώβριο 2014 και ολοκληρώνεται στο τέλος Φεβρουαρίου 2018 και υλοποιείται από το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δασών Χανίων και χρηματοδότηση από το «Πράσινο Ταμείο».

Επικεντρώθηκε σε τέσσερα αυτοφυή φυτά του νησιού τη ρίγανη, το φασκόμηλο, τη μαλοτήρα και την κρητική ματζουράνα, με στόχο το σχεδιασμό και την εφαρμογή ενός συστήματος διαχείρισης της συλλογής από άγριους πληθυσμούς αλλά και της καλλιέργειας τους, που θα βασίζεται στη συστηματική καταγραφή, αξιολόγηση και παρακολούθηση των φυσικών πληθυσμών.

Όπως ανέφερε κατά την παρουσίαση της μελέτης η Διευθύντρια Δασών Χανίων Πολύμνια Σκλαβάκη, «η υπηρεσία μας θα προσπαθήσει να εφαρμόσει τα πορίσματα αυτού του προγράμματος που ολοκληρώνεται αυτό το μήνα και βάση αυτά τα πορίσματα θεωρούμε σημαντικό να υπάρξουν περισσότερα προγράμματα. Πρέπει να δοθεί στα αρωματικά φυτά η υπεραξία που τους ανήκει, είτε σε επίπεδο προβολής είτε σε επίπεδο προστασίας από πιθανή γενετική ρύπανση. Για να αποφευχθεί η γενετική πρέπει να καλλιεργηθούν σε εδάφη, με τους καλλιεργητές πάντα να χρησιμοποιούν ντόπιο σπόρο αρωματικών φυτών και να έρχονται σε συνεργασία με την Δ/νση Δασών Χανίων καθώς και τις συναρμόδιες υπηρεσίες».

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας Δημήτρης Βακάλης μιλώντας κατά την εκδήλωση τόνισε ότι το υπουργείο χρηματοδότησε το έργο από πιστώσεις του «Πράσινου ταμείου», με προϋπολογισμό 149.900 ευρώ. Παράλληλα, όπως ανέφερε, «χρηματοδοτούμε πολλά ερευνητικά προγράμματα και ιδιαίτερα στα Χανιά υπάρχουν 4 προγράμματα που τρέχουν ή αναμένεται να τρέξουν.

Για τη διατήρηση του γεννητικού υλικού της καστανιάς, για τα θηραμάτων στην Γαύδο καθώς και ένα πρόγραμμα για την αποτύπωση του γεωλογικού δυναμικού του φαραγγιού της Σαμαριάς». Κατά την παρουσίαση της μελέτης η οικονομολόγος του ΜΑΙΧ, Ελένη Σταματάκη έδωσε στοιχεία για την θέση που κατέχουν στην αγορά τα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά επισημαίνοντας ότι «περίπου το 88% που πωλούνται στο εμπόριο είναι έτοιμα τυποποιημένα προϊόντα».

greenagenda.gr

 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook & στο twitter
Τι απειλεί τα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά της Κρήτης Reviewed by Τεχνολόγος Γεωπόνος on 10:00 π.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

All Rights Reserved by Γεωπόνος Τ.Ε. ''Τεχνολόγος'' © 2014 - 2015
Powered By Blogger, Designed by Sweetheme, Installed By Bloggertips

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.