ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Λιώσιμο των πάγων: Οι επιστήμονες ανησυχούν για την απελευθέρωση υδραργύρου


Οι τεράστιες ποσότητες υδραργύρου που υπάρχουν στις μόνιμα παγωμένες περιοχές του πλανήτη (permafrost), κυρίως στο βόρειο ημισφαίριο, προκαλούν την έντονη ανησυχία των επιστημόνων, καθώς σε περίπτωση που αυτές οι περιοχές λιώσουν, τα αποτελέσματα θα είναι ολέθρια.

Οι επιστήμονες, που παρακολουθούν το φαινόμενο, υπολογίζουν σε 793 εκατομμύρια κιλά την ποσότητα του υδραργύρου που παραμένει παγωμένη σε μεγάλο βάθος.

Όμως, η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη και το επακολουθούμενο λιώσιμο των πάγων στους πόλους, είναι ικανές συνθήκες να οδηγήσουν στην απελευθέρωση αυτών των ποσοτήτων, με καταστροφικά αποτελέσματα στα οικοσυστήματα όλου του πλανήτη.

Ο φυσικός υδράργυρος εισέρχεται στο παγωμένο περιβάλλον από την ατμόσφαιρα. Ως μέρος του κύκλου υδραργύρου, οι ατμοί ατμοσφαιρικού υδραργύρου συνδέονται με οργανικό υλικό στο έδαφος, το οποίο στη συνέχεια θάβεται με ιζήματα.

Με την πάροδο του χρόνου, καταψύχεται στο παγωμένο νερό. Εάν μια μεγάλη ποσότητα καταφέρει να φτάσει στην επιφάνεια ή σε υδάτινους πόρους αυτό θα μπορούσε να έχει σοβαρές συνέπειες. Ο ανόργανος υδράργυρος μπορεί να μετασχηματιστεί από τα μικρόβια σε μεθυλυδράργυρο, μια ισχυρή νευροτοξίνη.

Έχουν καταγραφεί περιπτώσεις δηλητηρίασης με μεθυλυδράργυρο στους ανθρώπους μετά την κατανάλωση ψαριών από νερό που έχει μολυνθεί και μπορεί να προκαλέσει βλάβη στο κεντρικό νευρικό σύστημα.
 
aftodioikisi.gr

  Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook & στο twitter
Λιώσιμο των πάγων: Οι επιστήμονες ανησυχούν για την απελευθέρωση υδραργύρου Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 12:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: