ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Συνεχίζονται οι κατολισθήσεις στο βουνό του Κατακόλου


Αν και τα έντονα καιρικά φαινόμενα, με τις ισχυρές βροχοπτώσεις, σημειώθηκαν εδώ και αρκετές ημέρες οι συνέπειες τους εξακολουθούν να βγαίνουν στην επιφάνεια σε διάφορα σημεία της Ηλείας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η πτώση δέντρων στην πλαγιά του βουνού του Κατακόλου, ευτυχώς χωρίς δυσάρεστες συνέπειες.

Πιο συγκεκριμένα το σημείο που κατέγραψε ο φακός βρίσκεται από την πλευρά του δρόμου που οδηγεί στον Άγιο Ανδρέα. Από εκεί ξεκινά αγροτικός δρόμος-μονοπάτι όπου σε απόσταση περίπου 100 μέτρων από τον κεντρικό δρόμο δυο κυπαρίσσια κατέρρευσαν λόγω των εκτεταμένων βροχοπτώσεων. Από την κατολίσθηση μετακινήθηκε χωμάτινος όγκος στον οποίο περιλαμβανόταν και το ριζικό σύστημα των δυο δέντρων που παρασύρθηκε με αποτέλεσμα να καταρρεύσουν και τα δέντρα, φράζοντας το συγκεκριμένο δρόμο.

Η πτώση των δέντρων έγινε αντιληπτή κι από κατοίκους της περιοχής που μετά και ένα ακόμα περιστατικό κατολίσθησης που σημειώθηκε προ ημερών από την άλλη πλευρά του βουνού (σ.σ. χωμάτινοι όγκοι εισήλθαν σε αυλή οικίας γκρεμίζοντας χαγιάτι), έχει δημιουργήσει ανησυχία.

«Τα κυπαρίσσια μετά τις βροχοπτώσεις δεν άντεξαν. Μιλάμε για μεγάλα δέντρα με κλίση πάνω από 70%… εκτός των συγκεκριμένων είναι και 2-3 ακόμα που είναι έτοιμα να πέσουν. Συνίσταται σε όσους περνούν από το σημείο να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί». δήλωσε ο δασάρχης Πύργου Παναγιώτης Λάττας.

Ξέχωρα από την πτώση των δέντρων η αυτοψία στο χώρο έκανε εύκολη την διαπίστωση ότι υπήρχαν και πολλά άλλα (μικρότερα σε όγκο) δέντρα με κομμένο κορμό που φανέρωναν… ανθρώπινη παρέμβαση.

«Κατά την διάρκεια της κρίσης η παράνομη υλοτομία αυξήθηκε. Παλαιότερα επιτρεπόταν να φυτεύονται δέντρα που μπορούσαν κατόπιν να κοπούν, τα αποκαλούμενα και τεχνητώς φυτευθέντα. Η υπηρεσία μας προσπαθεί να προμηθεύσει τις ευπαθείς ομάδες με ξύλα για θέρμανση όμως αυτό δεν αρκεί για τις πάμπολλες ανάγκες που υπάρχουν» διευκρίνισε σχετικά ο κ. Λάττας.

  patrisnews.com
 
 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook & στο twitter
Συνεχίζονται οι κατολισθήσεις στο βουνό του Κατακόλου Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 11:00 π.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: