ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Θα επιτρέπεται μεταφορά δαπανών με πλαστικό χρήμα μεταξύ συζύγων αγροτών


Θα επιτρέπεται μεταφορά δαπανών με πλαστικό χρήμα μεταξύ συζύγων αγροτών. Mε κοινό λογαριασμό για να καλυφθεί το αφορολόγητο

Δυνατή θα είναι, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, η μεταφορά ποσών μεταξύ συζύγων αγροτών στις δαπάνες με πλαστικό χρήμα (χρεωστική ή πιστωτική κάρτα) για να καλυφθεί το αφορολόγητο, εφόσον έχουν κοινό λογαριασμό. Δηλαδή, εάν ο άντρας αγρότης για παράδειγμα δεν καλύπτει τις δαπάνες που απαιτείται για να εξασφαλίσει την έκπτωση φόρου και η σύζυγός τις υπερβαίνει, θα μπορεί ο λογιστής, να μεταφέρει δαπάνες από τη γυναίκα στον άντρα, για να μην υποχρεωθεί εκείνος να πληρώσει παραπάνω φόρο. Εν τω μεταξύ, «φουντώνει» η συζήτηση με αφορμή τις απαιτήσεις του ΔΝΤ για περικοπή του αφορολόγητου ορίου ένα χρόνο νωρίτερα, δηλαδή από το 2019 και όχι από το 2020, όπως έχει συμφωνηθεί.

Έπειτα από δύο χρόνια, στις φορολογικές δηλώσεις του 2018 (εισοδήματα 2017) που θα εκκινήσουν πιθανότατα τον ερχόμενο Απρίλιο, ενεργοποιούνται ξανά οι κωδικοί 049 και 050 που περιλαμβάνουν τις δαπάνες που έγιναν με πλαστικό χρήμα και εξασφαλίζουν στους αγρότες την «έκπτωση φόρου» 1.900-2.100 ευρώ, που οδηγεί σε έμμεσο αφορολόγητο 8.636 - 9.550 ευρώ.

Ειδικότερα, στο έντυπο Ε1 οι φορολογούμενοι θα δουν ότι δίπλα στον κωδικό 049 έχει προστεθεί και ο κωδικός 050, ο οποίος αφορά τις δαπάνες με ηλεκτρονικό χρήμα που πραγματοποίησε το 2017 η σύζυγος ή το μέλος του σύμφωνου συμβίωσης.

Όπως αναφέρουν στελέχη τις Ανεξάρτητης Αρχής (ΑΑΔΕ) οι κωδικοί 049-050 δεν θα είναι κλειδωμένοι, δηλαδή θα δοθεί η δυνατότητα στους φορολογούμενους να τροποποιήσουν τα προσυμπληρωμένα ποσά. Και αυτό καθώς ορισμένες συναλλαγές (μεταφορά χρημάτων) που έγιναν απευθείας σε κάποιους λογαριασμούς μπορεί να μην περιλαμβάνονται στα στοιχεία που θα αποστείλουν οι τράπεζες.

Πέναλτι φόρου

Αν δεν καλύπτεται το ελάχιστο απαιτούμενο ποσό, τότε ο φόρος εισοδήματος που θα κληθούν να πληρώσουν φέτος προσαυξάνεται κατά το ποσό που προκύπτει από τη θετική διαφορά μεταξύ του απαιτούμενου και του δηλωθέντος ποσού, πολλαπλασιαζόμενης με συντελεστή 22%.

Για παράδειγμα, ένας αγρότης με εισόδημα 10.000 ευρώ, πραγματοποιεί φέτος πληρωμές με πλαστικό χρήμα 500 ευρώ, αντί των απαιτούμενων ύψους 1.000 ευρώ.

Στη διαφορά των 500 ευρώ επιβάλλεται συντελεστής 22% και προκύπτει επιπλέον φόρος 110 ευρώ, εκτός αν δεν ισχύσουν τα φορο-πέναλτι από φέτος, όπως λένε στον ΑγροΤύπο, ότι παίζει ως σενάριο δυνατά.

Το ελάχιστο ποσό των ηλεκτρονικών αποδείξεων που θα έπρεπε να είχαν συγκεντρώσει πέρυσι οι φορολογούμενοι, ανάλογα με το εισόδημά τους προσδιορίζεται με την εξής προοδευτική κλίμακα:

10% για εισόδημα έως 10.000 ευρώ,

15% για εισόδημα από 10.000,01 έως 30.000 ευρώ και

20% για εισόδημα από 30.000,01 και άνω (με το ανώτατο ποσό που θα πρέπει να συγκεντρώσει ο φορολογούμενος να ανέρχεται στις 30.000 ευρώ).

Στην περίπτωση συζύγων με κοινό τραπεζικό λογαριασμό, όπου ο ένας φορολογούμενος δικαιούται αφορολόγητο (π.χ. μισθωτός) και ο έτερος δεν δικαιούται (π.χ. ελεύθερος επαγγελματίας), ο δικαιούχος αφορολογήτου μπορεί να χρησιμοποιήσει το σύνολο των ηλεκτρονικών πληρωμών του κοινού λογαριασμού για το χτίσιμο του αφορολογήτου.

Η έκπτωση φόρου

Ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του φορολογούμενου η έκπτωση φόρου διαμορφώνεται ως εξής:

1.900 ευρώ χωρίς προστατευόμενα τέκνα.

1.950 ευρώ για φορολογούμενους με 1 προστατευόμενο τέκνο.

2.000 ευρώ για φορολογούμενους με 2 προστατευόμενα τέκνα.

2.100 ευρώ για φορολογούμενους με 3 ή περισσότερα προστατευόμενα τέκνα.

Εξαιρέσεις

Οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι 70 ετών κι άνω, τα άτομα με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω, όσοι βρίσκονται σε δικαστική συμπαράσταση, οι φορολογικοί κάτοικοι της ΕΕ ή του ΕΟΧ που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης στην Ελλάδα και φορολογούνται με την κλίμακα από μισθωτή εργασία και συντάξεις εξαιρούνται από την υποχρεωτική χρήση ηλεκτρονικού χρήματος.

Ωστόσο θα πρέπει να έχουν συγκεντρώσεις αποδείξεις για τις αγορές αγαθών και παροχή υπηρεσιών και να δηλώσουν το ποσό των δαπανών με αποδείξεις στον κωδικό 049-050 του Ε1.

Πιέσεις από ΔΝΤ

Στο μεταξύ νωρίτερα απαιτεί μείωση του αφορολόγητου το ΔΝΤ, ενώ η κυβέρνηση μελετά μείωση φορολογίας για αγροτικούς συνεταιρισμένους και τεκμαρτό εισόδημα.

Να παγώσουν τα «θετικά μέτρα» - τα αντίμετρα που έχει ψηφίσει η κυβέρνηση για την προστασία των νοικοκυριών (μειώσεις φορολογικών συντελεστών σε εισόδημα, ΕΝΦΙΑ και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης) φέρεται ότι ζητά εν τω μεταξύ το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σε μια φάση που η κυβέρνηση μελετά, όπως λένε στελέχη της στον ΑγροΤύπο, να καθιερώσει φόρο εισοδήματος 13% για συνεταιρισμένους αγρότες και τεκμαρτό εισόδημα για τους αγρότες.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το Ταμείο θα έρθει με νέα «κοστολογημένη» πρόταση τον Μάιο, επιβάλλοντας στην κυβέρνηση να μειώσει από το 2019 το αφορολόγητο για μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες, αυξάνοντας τις φορολογικές επιβαρύνσεις κατά 650 ευρώ/άτομο.


 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook & στο twitter
Θα επιτρέπεται μεταφορά δαπανών με πλαστικό χρήμα μεταξύ συζύγων αγροτών Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 11:41 π.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: