Top Ad unit 728 × 90

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Φρούτα και λαχανικά: Τα μυστικά της συντήρησης τους και ποια είναι «ακίνδυνα»


Αγοράσατε φρούτα και λαχανικά στο μανάβη της γειτονίας αλλά φτάνοντας σπίτι διαπιστώσατε ότι τελικά δεν κάνατε και την καλύτερη αγορά αφού τα μισά σχεδόν είναι άγουρα;

Τώρα θα αναρωτιέστε τι μπορείτε να κάνετε με αυτά αφού να τα φάτε πριν ωριμάσουν δεν είναι και η καλύτερη επιλογή; Παρακάτω θα δούμε πως μπορείτε σε σύντομο χρονικό διάστημα να κάνετε με φυσικό τρόπο να ωριμάσουν και να γίνουν ζουμερά και όλο γλύκα.

Πάρτε μία χάρτινη σακούλα και βάλτε μέσα τα λαχανικά ή τα φρούτα, στη συνέχεια τοποθέτησε τη σακούλα σε μέρος σκιερό χωρίς υγρασία. Αφήστε εκεί για 2 – 3 ημέρες και ο χρόνος θα κάνει τη δουλειά του. Μετά από τρεις ημέρες θα διαπιστώσετε ότι έχουν γίνει μαλακά και «γλυκά σαν μέλι». Είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό για φρούτα όπως νεκταρίνια, ροδάκινα και αβοκάντο.


Επιλέξτε μια από τις ενότητες του πίνακα περιεχομένων κάνοντας κλικ [Εμφάνιση]
Πως να καταψύξετε τα λαχανικά για να διατηρήσετε τη φρεσκάδα τους

Σας έχει συμβεί ποτέ να αγοράσετε μεγάλες ποσότητες λαχανικών ώστε να έχετε αποθέματα για να φτιάξετε ένα υγιεινό γεύμα ή σαλάτα σε καθημερινή βάση, αλλά λίγες μέρες αργότερα διαπιστώνετε ότι τα λαχανικά σας έχουν μαραθεί;
Η καλύτερη λύση για να αποφύγετε να πετάξετε τα λαχανικά και τα χόρτα που μαράθηκαν, είναι να τα καταψύξετε.

 
Το πάγωμα των λαχανικών διατηρεί τα θρεπτικά συστατικά και παρατείνει τη διάρκεια ζωής τους. Επίσης, είναι ευκολότερο να αγοράσετε μια μεγάλη ποσότητα λαχανικών που μπορεί να διατηρηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, παρά να πηγαίνετε καθημερινά στο μανάβη.
Για να καταψύξετε τα λαχανικά, τοποθετήστε τα σε μικρές πλαστικές σακούλες που κλείνουν αεροστεγώς, οργανώστε κατάλληλα ώστε να μπορείτε να τα βρίσκετε εύκολα, για να το πετύχετε αυτό απλά βάλτε ολόκληρα τα λαχανικά ή μέρος αυτόν που θέλετε να χρησιμοποιήσετε σε σακουλάκια και γράψτε απέξω τι περιλαμβάνει το καθένα.

Αν θέλετε να έχετε καταψυγμένες μικρές ποσότητες μυρωδικών για να τα χρησιμοποιείτε σε καθημερινή βάση, μπορείτε να τα ψιλοκόψετε και να τα βάλετε σε παγοθήκες, προσθέστε λίγο ελαιόλαδο και αμέσως στην κατάψυξη.
Με αυτό τον τρόπο έχετε έτοιμα μυρωδικά ανά πάσα στιγμή. Κάθε φορά που θα τα χρειάζεστε απλά ρίχνετε ένα «παγάκι» μέσα στην κατσαρόλα για να δώσει γεύση στα φαγητά.

Πρέπει να γνωρίζετε ότι πριν τα καταψύξετε θα πρέπει να τα πλένετε πολύ καλά.
Πολύ καλό πλύσιμο στα λαχανικά

Τα λαχανικά που χρησιμοποιούμε στο φαγητό ή τη σαλάτα μας, λόγω τον ψεκασμών τους με χημικά εντομοκτόνα, θέλουν πολύ καλό πλύσιμο πριν τα καταναλώσουμε, ακόμα και για να απομακρύνουμε τυχών χώματα ή έντομα που υπάρχουν στα φύλλα.

Ένας σίγουρος και οικονομικός τρόπος για να καθαρίσουμε και σχεδόν να απολυμάνουμε, είναι να τα βουτήξουμε σε ένα μπολ με νερό που έχουμε προσθέσει ξύδι και αλάτι, αφήστε εκεί για αρκετή ώρα και το ξύδι σε συνδυασμό με το αλάτι θα κάνουν τη δουλειά τους. Θα καθαριστούν και θα απομακρύνετε εύκολα τα χώματα που τυχόν έχουν απομείνει από τη συγκομιδή, αλλά θα εξολοθρεύσουν και όλα τα έντομα που βρίσκονται ανάμεσα στα τοιχώματα των φύλλων.
Πρόκειται σίγουρα για έναν απλό, οικονομικό και σίγουρο τρόπος για τέλειο πλύσιμο των λαχανικών πριν τα χρησιμοποιήσουμε στα φαγητά μας.
Φρούτα και λαχανικά που δεν περιέχουν φυτοφάρμακα

Αμερικάνικη ΜΚΟ «Environmental working group» συντάσσει κάθε χρόνο τον κατάλογο με τα φρούτα και λαχανικά που περιέχουν τις μεγαλύτερες ποσότητες φυτοφαρμάκων. Σύμφωνα με ανάλυση που πραγματοποιήθηκε σε διαφορετικά είδη φρούτων και λαχανικών βρέθηκαν να περιέχονται 165 είδη χημικών παρασιτοκτόνων και φυτοφαρμάκων. Η έρευνα ανέδειξε όμως και τα πιο «καθαρά και ακίνδυνα» λαχανικά που είχαν τα χαμηλότερα ποσοστά φυτοφαρμάκων.
Αναλυτικά η λίστα με τα 15 πιο «ακίνδυνα» φρούτα και λαχανικά:
Καλαμπόκι
Λάχανο
Σπαράγγια
Μελιτζάνα
Αρακάς κατεψυγμένος
Κουνουπίδι
Κρεμμύδια
Γλυκοπατάτα
Αβοκάντο
Γκρέιπφρουτ
Πεπόνι
Ανανάς
Ακτινίδιο
Μάνγκο
Παπάγια

Παρόλα αυτά η καλύτερη επιλογή και η πιο σωστή λύση, είναι να προτιμάτε βιολογικά προϊόντα και αν γίνεται να είστε σίγουροι 100% για την προέλευση τους ώστε να ξέρετε ακριβώς τι περιέχει το πιάτο σας.
 
 
 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook & στο twitter
Φρούτα και λαχανικά: Τα μυστικά της συντήρησης τους και ποια είναι «ακίνδυνα» Reviewed by Τεχνολόγος Γεωπόνος on 2:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

All Rights Reserved by Γεωπόνος Τ.Ε. ''Τεχνολόγος'' © 2014 - 2015
Powered By Blogger, Designed by Sweetheme, Installed By Bloggertips

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.