Top Ad unit 728 × 90

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

EYBOIA:Εκπέμπει sos o υγροβιότοπος του Κολοβρέχτη

 
 
Αποκαλύψεις για λύματα και μολυσμένες ουσίες – “Βασιλεύουν” οι καταπατήσεις. Ανοιχτή εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 9 Μαρτίου στο Γυμνάσιο Ψαχνών, με σκοπό την ενημέρωση και την κατάθεση πρότασης προστασίας του υγροβιότοπου στο Κολοβρεχτή. Παράλληλα, οι ομιλητές της εκδήλωσης προχώρησαν και σε αποκαλύψεις αναφορικά με τη ρύπανση που δέχεται η περιοχή αλλά και την καταπάτηση.

Οι ομιλητές κατά την παρουσίαση της πρότασης τους αποκάλυψαν, πως ο υγροβιότοπος δέχεται καθημερινά ρυπογόνα λύματα από όμορες επιχειρήσεις και το από το βιολογικό καθαρισμό της Νέας Αρτάκης. Παράλληλα, οι ομιλητές παρουσίασαν και χάρτες που δείχνουν την καταπάτηση που υφίσταται ο υγροβιότοπος. Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, το 40% της Α Ζώνης του υγροβιότοπου καταπατείται από καλλιεργητές.

Μάλιστα, γίνεται λόγος πως συντελούνται ταυτόχρονα εκχερσώσεις και εμπρησμοί, οι οποίοι έχουν επανειλημμένα καταγγελθεί στις αρχές, ωστόσο, οι υποθέσεις δεν φαίνεται να προχωρούν.

Ταυτόχρονα, ο υγροβιότοπος παρουσιάζει και έντονο αρχαιολογικό ενδιαφέρον, αφού σύμφωνα με μελέτες, στην περιοχή έχουν εντοπιστεί αρχαιολογικά ευρήματα που αποδεικνύουν την πολιτισμική αξία του. Τέλος, η οικολογική αξία του Κολοβρέχτη είναι αδιαμφισβήτητη. Σύμφωνα με έρευνα, ορνιθολόγου στον υγροβιότοπο έχουν καταγραφεί 193 είδη πτηνών, από τα οποία τα 45 κατατάσσονται στα σπάνια και υπό εξαφάνιση ζώα.

Το evia365 επικοινώνησε με έναν εκ των ομιλητών της εκδήλωσης ενημέρωσης και μέλος της Ομάδας Πολιτών για τη Διάσωση του Κολοβρέχτη, κ. Αποστόλη Σέλινα, ο οποίος σχολίασε την πρόταση που παρουσιάστηκε. Εν προκειμένω, αιτήθηκε η παρέμβαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και της Περιφέρειας Στερεάς, ώστε να λυθεί το πρόβλημα της καταπάτησης και της ρύπανσης που συντελείται, με τη σύσταση ενός Φορέα που θα οριοθετήσει και θα ελέγχει την περιοχή, ενώ αδήριτη ανάγκη είναι οι αρμόδιες υπηρεσίες να πάρουν δείγματα και να κάνουν τις σχετικές αναλύσεις, ώστε να διαπιστωθεί και περαιτέρω η μόλυνση που συντελείται.

«Χρειάζεται να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους και να μην μένουν αμέτοχοι μπροστά στο έγκλημα που συντελείται. Περιφέρεια και Αποκεντρωμένη Διοίκηση χρειάζεται να προωθήσουν τις διαδικασίες για την προστασία και ανάδειξη του Κολοβρέχτη. Ταυτόχρονα, οι αρχές πρέπει να διαλευκάνουν τις καταγγελίες που εκκρεμούν για εμπρησμούς εντός του υγροβιότοπου, γιατί σε αντίθετη περίπτωση συγκαλύπτουν τις πράξεις» επισημαίνει ο κ. Σέληνας.

Όραμα και πρόταση της ομάδας είναι να απελευθερωθεί η Α Ζώνη του υγροβιότοπου, να ελεγχθούν και επίσημα τα λύματα που ρίχνονται εντός αυτού και να δοθεί το πράσινο φως στις μελέτες ανάδειξης του Κολοβρέχτη και των αρχαιολογικών του ευρημάτων. «Πρόκειται για ένα ζήτημα με οικολογικές, κοινωνικές και αρχαιολογικές προεκτάσεις» επισημαίνεται από πλευράς της Ομάδας Πολιτών.

Τις αποκαλύψεις και τις προτάσεις για τον υγροβιότοπο σχολίασε στο evia365 και ο Δήμαρχος Διρφύων Μεσσαπίων κ. Γιώργος Ψαθάς, ο οποίος και παρακολούθησε την ανοιχτή εκδήλωση της Παρασκευής. «Ο υγροβιότοπος του Κολοβρέχτη χρήζει άμεσης οριοθέτησης και τον σεβασμό όλων στα όρια του. Επιπλέον, οφείλουμε όλοι μαζί συλλογικά να αναδείξουμε την περιοχή. Ήδη έχει κατατεθεί πρόταση στο Υπουργείο, με σκοπό τη δημιουργία Φορέα Διαχείρισης. Ο δήμος είναι κοντά και στέκεται αρωγός σε κάθε προσπάθεια».

Ομιλητές της εκδήλωσης ήταν οι Χρήστος Μαντζάνας, προΪστοριολόγος, αναπληρωτής Έφορος Αρχαιοτήτων στην αρχαία Ολυμπία, ο Λευτέρης Σταύρακας, ορνιθολόγος και ο Αποστόλης Σέλινας από την Ομάδα Πολιτών για τη Διάσωση του Κολοβρέχτη.

Τα όρια και η καταπάτηση του υγροβιότοπου μέσα από φωτογραφίες  

 
 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook & στο twitter
EYBOIA:Εκπέμπει sos o υγροβιότοπος του Κολοβρέχτη Reviewed by Τεχνολόγος Γεωπόνος on 4:15 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

All Rights Reserved by Γεωπόνος Τ.Ε. ''Τεχνολόγος'' © 2014 - 2015
Powered By Blogger, Designed by Sweetheme, Installed By Bloggertips

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.