ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

recent

Yποδομές: Επιτυγχάνοντας τους στόχους που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή


Της Zoë Knight *

Θα θυμόμαστε την περσινή χρονιά για μια σειρά καταστροφών που συνδέονται με καιρικά φαινόμενα, οι οποίες έπληξαν κοινωνίες και οικονομίες σε ολόκληρο τον κόσμο. Ο τυφώνας Χάρβεϊ στις ΗΠΑ, o τυφώνας Χάτο στη νότια Κίνα και η Οφέλια στην Ιρλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Φωτιές έπληξαν την Καλιφόρνια, την Ισπανία, την Πορτογαλία. Ενώ πλημμύρες προκάλεσαν καταστροφές στην Ινδία, το Μπαγκλαντές και το Νεπάλ. 


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Στις αρχές του 2018, ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες σημειώθηκαν στις ανατολικές Ηνωμένες Πολιτείες. Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο: ο αντίκτυπος της κλιματικής αλλαγής είναι έντονος και απαιτεί επείγουσα δράση σε πολλαπλά επίπεδα παγκοσμίως.

Αυτή είναι μια τεράστια πρόκληση. Οι περισσότεροι επιστήμονες πιστεύουν ότι είναι απαραίτητο να διατηρηθεί η αύξηση της θερμοκρασίας σε σύγκριση με την προ-βιομηχανική εποχή κάτω από τους 2°C. Ουσιαστικά αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να επανεξετάσουμε και να αναθεωρήσουμε πολλά για την οικονομική μας δραστηριότητα κατά τα προηγούμενα 150 χρόνια. Οι εκπομπές των εργοστασίων και των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής πρέπει να μειωθούν. Τα κτίρια -και ολόκληρες οι πόλεις- πρέπει να γίνουν πιο ενεργειακά και αποδοτικά ενώ θα πρέπει να διαχειριζόμαστε πιο ορθολογικά και τους υδάτινους πόρους. Τα συστήματα μεταφορών και ενέργειας πρέπει να απεξαρτηθούν από τα ορυκτά καύσιμα. Οι δρόμοι, τα φράγματα, τα σπίτια και τα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα πρέπει να κατασκευαστούν ή να προσαρμοστούν ώστε να αντέχουν σε συχνότερες καταιγίδες και να είναι συμβατά με την άνοδο της επιφάνειας της θάλασσας.

Οι υποδομές βρίσκονται στο επίκεντρο αυτής της αλλαγής – και οι αποφάσεις για επενδύσεις σε υποδομές που λαμβάνονται τώρα θα διαδραματίσουν βασικό ρόλο σε αυτό τον αγώνα κατά τις επόμενες δεκαετίες.

Τα καλά νέα είναι ότι όλες οι χώρες του κόσμου, πρέπει ούτως ή άλλως να επενδύσουν σε υποδομές. Οι οικονομίες σε ολόκληρο τον κόσμο εξελίσσονται συνεχώς και προσπαθούν να αυξήσουν την παραγωγικότητα των εργαζομένων και των εταιρειών. Ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι μετακινούνται από την ύπαιθρο στις πόλεις. Και σε πολλά μέρη του κόσμου - κυρίως στην Ασία και την Αφρική - οι πληθυσμοί αυξάνονται. Όλα αυτά συνεπάγονται συνεχή ζήτηση για περισσότερη ενέργεια, μεταφορές, στέγαση, τηλεπικοινωνίες και δίκτυα πληροφορικής.

Είναι σαφές ότι από εδώ και στο εξής απαιτείται να επενδύσουμε σε υποδομές που ικανοποιούν ταυτόχρονα και τις δύο προκλήσεις. Με άλλα λόγια θα πρέπει οι υποδομές αυτές να ξεκλειδώνουν την παραγωγικότητα και την ανάπτυξη, αλλά ταυτόχρονα να ελαχιστοποιούν τις εκπομπές άνθρακα και να βοηθούν τις οικονομίες και τις κοινωνίες να προσαρμοστούν στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Αυτό βέβαια έχει και το αντίστοιχο αντίτιμο. Περίπου 100 τρισεκατομμύρια δολάρια θα πρέπει να επενδυθούν σε υποδομές σε ολόκληρο τον κόσμο κατά τα επόμενα 15 χρόνια, τόσο για την αντικατάσταση των γερασμένων συστημάτων όσο και για να προωθηθεί η ανάπτυξη. Η αντιμετώπιση των αναγκών που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή έρχεται να προστεθεί στις ανάγκες χρηματοδότησης, οπότε όσο πιο "πράσινες" είναι υποδομές τόσο το καλύτερο.

Ίσως η πιο επείγουσα αλλαγή -και ενδεχομένως με το μεγαλύτερο αντίκτυπο- πρέπει να υλοποιηθεί στις ενεργειακές υποδομές.

Τα συστήματα ηλεκτροπαραγωγής που παράγουν και μεταφέρουν ηλεκτρική ενέργεια, καθώς και τα συστήματα μεταφορών, τα κτίρια και οι πόλεις που την καταναλώνουν, πρέπει να κάνουν δύο πράγματα: να μειώσουν τις εκπομπές (τόσο υιοθετώντας εναλλακτικές λύσεις χαμηλών εκπομπών άνθρακα όπως ηλιακή και η αιολική ενέργεια, όσο και δαπανώντας λιγότερη ενέργεια) και να καταστούν ανθεκτικότερα στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Πάρτε ως παράδειγμα την απόδοση των συστημάτων ενέργειας. Ένα επιβλητικό 8% της παγκόσμιας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας χάνεται κατά τη διάρκεια της μεταφοράς και της διανομής κάθε χρόνο, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας -και δεν έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος ως προς αυτόν τον τύπο απώλειας από τη δεκαετία του 1960. Η αναβάθμιση των γερασμένων συστημάτων θα ήταν μια σχετικά "εύκολη νίκη" στον αγώνα για την απεξάρτηση της παγκόσμιας οικονομίας από τον άνθρακα.

Ευτυχώς, περισσότερα χρήματα εισρέουν τώρα σε τεχνολογίες και έργα μεγαλύτερης ενεργειακής απόδοσης. Οι παγκόσμιες επενδύσεις σε δραστηριότητες που σχετίζονται με την ενεργειακή απόδοση αυξήθηκαν κατά 9% το 2016, φθάνοντας τα 231 δισεκατομμύρια δολάρια. Ο τομέας των κτιριακών εγκαταστάσεων ήταν αυτός στον οποίο επενδύθηκε το μεγαλύτερο ποσό, λαμβάνοντας 133 δισεκατομμύρια δολάρια .

Παρομοίως, οι επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έφθασαν περίπου τα 300 δισεκατομμύρια δολάρια το 2016, ποσό υπερδιπλάσιο αυτού που επενδύθηκε για την ενίσχυση της παραγωγικής ικανότητας άνθρακα, φυσικού αερίου και πετρελαίου, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας .

Η Κίνα ηγείται της αλλαγής αυτής της, με μεγάλες επενδύσεις στην εναλλακτική ενέργεια ειδικότερα στις κατοικίες. Μεγάλο μέρος της δραστηριότητας που συνδέεται με την πρωτοβουλία Belt and Road της χώρας - η οποία στοχεύει στην οικοδόμηση των μεταφορών, της ενέργειας και άλλων υποδομών σε περισσότερες από 65 χώρες - θα γίνει επίσης με βάση βιώσιμα κριτήρια, δίνοντας πρόσθετη ώθηση στις "πράσινες" επενδύσεις.

Δεδομένου του κολοσσιαίου κόστους, μόνο η χρηματοδότηση του δημόσιου τομέα δεν επαρκεί για να χρηματοδοτήσει αυτή τη μετάβαση στο παγκόσμιο ενεργειακό σύστημα, επομένως τα κεφάλαια του ιδιωτικού τομέα κρίνονται απαραίτητα. Είναι ενθαρρυντικό ότι μια έρευνα που υλοποίησε η HSBC και δημοσιεύθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο, διαπίστωσε ότι περισσότερα από τα δύο τρίτα των παγκόσμιων θεσμικών επενδυτών προτίθενται να διαθέσουν περισσότερα κεφάλαια σε επενδύσεις χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, το ποσοστό κινείται στα σχεδόν στα ίδια επίπεδα (97%). Από την άλλη πλευρά, 79% όσων ερωτήθηκαν δήλωσαν ότι εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν εμπόδια στην αύξηση των επενδύσεων που σχετίζονται με το κλίμα, μεταξύ των οποίων και η έλλειψη αξιόπιστων επενδυτικών ευκαιριών .

Οι κυβερνήσεις σε ολόκληρο τον κόσμο αντιμετωπίζουν ένα τεράστιο φάσμα αναγκών: αύξηση του πληθυσμού, αστικοποίηση, συνεχής ανάγκη για οικονομική ανάπτυξη, αύξηση της παραγωγικότητας και κλιματική αλλαγή.

Οι υποδομές χαμηλών εκπομπών, που έχουν υψηλή απόδοση και προσαρμόζονται στις μελλοντικές φυσικές επιπτώσεις της αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας είναι το κοινό κλειδί για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων. Οι πρόσφατες τεχνολογικές εξελίξεις σημαίνουν ότι πολλές "πράσινες" εναλλακτικές λύσεις δεν έχουν μόνο περιβαλλοντική σημασία, αλλά και οικονομική και επιχειρηματική αίσθηση. Αλλά η ανάγκη για δράση είναι μεγάλη - και οι σημερινές αποφάσεις θα είναι κρίσιμες για την ελαχιστοποίηση των προκλήσεων του αύριο.

* Zoë Knight, Managing Director, HSBC Centre of Sustainable Finance
 
 
  Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook & στο twitter
Yποδομές: Επιτυγχάνοντας τους στόχους που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή Reviewed by texnologosgeoponos.gr on 8:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: